Politika

Velikosrpski udar na emancipaciju Crne Gore

Dinko Gruhonjić

Piše
Dinko Gruhonjić

“Srbi su pobednici u ratu a gubitnici u miru”, jedna je od “ingenioznih” rečenica kojom je srbijanska bulumenta SANU “otaca nacije” gurala sunarodnike u mržnju prema komšijama, a balkanskog kasapina Slobodana Miloševića bodrila u planiranju i sprovođenju masovnih ratnih zločina, etničkih čiščenja i genocida.

Dakle, da ponovimo: “Srbi su pobednici u ratu, a gubitnici u miru”. Šta to zapravo znači? Okreni-obrni, znači da – ukoliko žele da se osećaju kao pobednici – Srbi moraju neprestano biti u nekakvom ratu i konfliktu. Ukoliko žele da se osećaju kao gubitnici i bednici, onda – eto im mir!

Zaista, postoji li monstruoznija logika i konstrukt od ovoga? Ko toliko može da mrzi sopstvenu naciju pa da mu podastre ovakvu vrstu večnog prokletstva, kao nekakvu podrazumevajuću istinu? Odgovor je jednostavan: nacionalisti. Jer niko na svetu ne mrzi toliko strasno sopstvenu naciju kao što je mrze nacionalisti.

NACIONALISTIČKI POKLIČI

Ovaj aksiom je, međutim, zaista ušao duboko “među narod” i manje-više se ne dovodi u pitanje, niti se razmišlja o njegovoj apsurdnosti. Nacionalizam uvek završava u zločinu i siromaštvu. On proizvodi nacionalnu bedu, ali je sam uzrokovan duhovnom bedom njegovih protagonista, pisao je svojevremeno brilijantni politikolog, pokojni Slobodan Inić.

“Svi Srbi u jednoj državi”, bio je još jedan memorandumski bojni poklič. I to u vreme kada su svi Srbi, prvi i jedini put u svojoj istoriji, zaista i živeli u jednoj državi. Zvala se Jugoslavija. Pod tom devizom je srbijanski politički, vojni, udbaški, akademski, medijski… crème de la crème krenuo da rastura državu koja je bila zajednička domovina i za sve Srbe. I “narod” je plebiscitarno glasao za rat. Da bi bili pobednici i da bi živeli u istoj državi. Iako su već bili pobednici, zajedno sa ostalim jugoslovenskim narodima i narodnostima, i iako su svi živeli u istoj državi. Zvuči suludo, ali se baš tako sve izdešavalo.

NOVI NEPRIJATELJ

I hajde što se izdešavalo, nego se još uvek dešava! Učili su ljude da mrze redom: Slovence, Hrvate, Bošnjake, Albance… Sad su na red došli Crnogorci.

Bio sam nedavno u Podgorici. Ispred hotela u kojem sam prespavao na jarbolima su bile crnogorska, nemačka i američka zastava. Bulevari se u Podgorici zovu Vilija Branta, Šarla de Gola, Džordža Vašingtona, Peka Dapčevića, Save Kovačevića, Srđana Aleksića… Popio sam kafu na klupi ispred spomenika Josipu Brozu Titu.

Podgorica je daleko čistija od Novog Sada u kojem živim, a koji je nekada, pre Miloševićevog pohoda na Vojvodinu, bio jedan od najurednijih gradova u Jugoslaviji. Razgovarao sam sa ljudima u Podgorici, imaju mnogo problema u životu i nisu zadovoljni stanjem u državi. Ali, svi gore pobrojani simboli naprosto su nezamislivi u Srbiji. Podgorički simboli su simboli emancipacije. Srbija, pak, obiluje simbolima varvarizacije: u mom kvartu na sve strane su grafiti podrške Ratku Mladiću, država – i to u doba „demokratske vlasti“ – izjednačila je četnike sa partizanima i kvislinge proglasila antifašistima. Srbija slavi tiranina Vladimira Vladimiroviča Putina.

Neko će reći da se ne živi od simbola. I to je tačno. Ali, simboli su veoma važni, jer određuju smer u kojem neko društvo želi da se kreće. I to nikako ne treba potcenjivati. Ideje su važne, a dele se na progresivne i retrogradne. Crnogorska simbolika je progresivna, srbijanska je nazadna. Ironično: tzv. naprednjaci su na vlasti.

Takva Crna Gora, baš zato što je krenula putem emancipacije, na užasnom je udaru koji dolazi iz Srbije, bosanskog blentiteta Republike Srpske i – naravno – Rusije, a izvođač radova je Amfilohije Radović, kojem su onomad na slobodarskom Cetinju pevali “Risto, sotono!”

STEPEN MRŽNJE

Stepen šovinizma i kultur-rasizma u srbijanskom društvu poslednji put je bio na ovako rekordnom nivou još tamo 1998/99. godine, i bio je usmeren prema Albancima. Tada je u dobroj meri pukla ona “druga Srbija”, to jest građanski deo ovog društva. Tada je šovinizam provalio i iz nekih intelektualaca u koje sam se zaklinjao, iz nekih novina koje su mi pamet sačuvale tokom ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj…

Iz najneočekivanijih pravaca pokuljala je kultur-rasistička mantra da su Albanci niža bića. Onako, u selenićevskom maniru mitologizovane građanske Srbije između dva svetska rata, gde je glavni junak bogati gradski Srbin, koji ugošćava primitivnog Albanca, čobanina i sodomistu.

“Sve nama naklonjene Crnogorce prihvatiti bolje nego prave Srbe! Najbolji su nam poreznici, policioti, žandari, panduri. Daj im da vladaju kobajagi, bivaće veći Srbi i od Srba!… Ne davati im jedino vlast nad prostim narodom, nikako nad državom! A što je najvažnije, u njihovu bednu karadagliju ne ulagati ni dinara, da ne bi gologuznici to više snovali o crnogorskom raju”. Ove reči se pripisuju Nikoli Pašiću, srbijanskom radikalu od pre stotinak godina. Duboko je radikalstvo u korenima toga društva.

IMPERIJALNI POGLED

I ako je to Pašić rekao, i ako nije rekao, upravo takve reči najbolje opisuju pogled iz Srbije na Crnogorce. Opet su popucali oni ostaci ostataka građanske Srbije, opet se prolio šovinizam, opet kultur-rasizam. Od radikala Vučića, koji se kao i obično pravio nevešt u svom šibicarskom maniru, ali je ipak poručio da će Srbija pomoći u “odbrani svetinja”, preko opozicionog bojkotaškog Saveza za veliku Srbiju, koji je maštao o „rekama slobode“ koje će se preliti iz Crne Gore u Srbiju, do korifeja „građanske“ misli, koji su divljali po Tviteru.

Zamislimo situaciju u kojoj za jednim stolom sedi sedam prijatelja. I jedan po jedan – svi odlaze, beže, uvek od istog, kojeg smatraju nasilnim. I na kraju ostaje taj jedan, od kojeg su svi utekli. I tako on sedi za stolom i pita se ko je kriv.

Na pamet mu ne pada da je problem u njemu, ako su ga već svi napustili i krenuli svojim putevima. Redom: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo odlučili su da ne žele da žive u zajednici sa Srbijom. Srbiji je pošlo za rukom da protiv sebe ujedini i NATO, koji ju je bombardovao 1999. godine kako bi sprečio novi Miloševićev genocid. Srbija je veći deo devedesetih godina 20. veka provela u različitim vidovima međunarodne izolacije.

I kakve je pouke društvo izvuklo? Da je samo Srbija u pravu, da je na meti velikih sila zbog toga što su Srbi nad-ljudi, zbog “Teslinog tajnog oružja”, zbog „retkih ruda i minerala“ na Kosovu, zbog… Dopišite šta god da vam padne na pamet, uklopiće se savršeno.

AUTOVIKTIMIZACIJA

Srbija je, dakle, potonula u autoviktimizaciju, ona je žrtva nad žrtvama. Kakav je to krvavi cinizam! Jer, u stvarnosti, Srbija je dželat koji je najodgovorniji za više od 130.000 mrtvih, miliona raseljenih, desetina hiljada silovanih, miliona raspamećenih. Srbija je odgovorna za Magnum Crimen, veliki zločin.

Iskustva drugih društava koja su bila odgovorna za slična zverstva govori da put spasenja nije u litijama niti u “odbrani svetinja”, makar u tim povorkama bilo i mnogo iskreno nezadovoljnog a nacionalistički nezadojenog sveta, koji nema drugačijeg načina da izrazi svoje razočaranje. U konačnici, pokušaj je to odbrane pre svega popovskih nezajažljivih stomaka i očiju. Oruđe je to za pokušaj ubistva Crne Gore i proizvođenje rata. Za novi balkanski požar.

Nemam dilemu da će se novi pir velikosrpskog nacionalizma, kojem je ovaj put meta Crna Gora, završiti novim debaklom. Strah me je jedino da ne padne krv. Verujem da će se Crna Gora uspeti izboriti sa nemani koja joj se nadvila nad glavu. Verujem i da Zapad ovaj put neće kasno reagovati, kao što jeste – pre svega u mojoj Bosni.

Ono što se nacionalizmu uvek može sa sigurnošću “proreći” jeste da će na kraju uništiti sopstvenu naciju. Nakon destrukcije, u finalu se uvek desi autodestrukcija. Iz koje, možda, ali samo možda, proviri i neka katarza.

(Autor je novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Svaka cast profesore!

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Nacionalizam tacno unistava sopstvenu naciju.Ali u vasem tekstu ima istine ima i ruzno je reci LAZI. Ja zivim u Novom Sadu dosta dugo tacno bio je nekada cist uredan grad siguran ali vise nije.Sto se tice PODGORICE u pravu ste mnogo je lijepa uredjena ima puno zelenila.I sto je najbitnije PODGORICA JE GRAD ZA SVE NACIJE.CRNA GORA JE DRZAVA SVIH… Više »

RADOJKA
Gost
RADOJKA

E ovo sto pisete da je Slobodan Milosevic balkanski kasapin.A dje su i sta su tad bili i predstavljali Alija Izetbegovic i Franjo tudjman sta oni su bili mirotvorci.Kako je poceo rat u Bosni tako sto je pucano na Srpske svatove jeli tako a to svi znamo.A sto se tice nacionalizma to je tacno i to znamo da vodi u… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

A tajkuni i profiteri ce je emancipovati? Pa nama je drzava nestabilna ne od Srbije i crkve nego od katastrofalnih ucinaka i cerupanja ove vlasti

Маја
Gost
Маја

НЕ ВЕРУЈЕМ ДА ЈЕ МОГУЋЕ ШТА СЕ СВЕ ПИШЕ! ЉУДИ РОЂЕНИ У ЦРНОЈ ГОРИ КОЈА ЈЕ ЊИХОВА ДОМОВИНА! ОВО ЈЕ ЗА НЕПОВЕРОВАТИ ШТА СЕ СВЕ ПИШЕ И КОЛИКО СЕ НАРОД ЦРНОГОРСКИ КЛЕВЕЋЕ! ВАМА НИ БОГ НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ

Maki
Gost
Maki

Da ovo sta se desava je stvarno nestvarno i onda se cude odkud ovoliki narod na litije ,a svaki dan samo pljuvanje na srbe,uzas i sramota!

1312
Gost
1312

Gluplji teks odavno nisam pricitao !

007
Gost
007

Velikosrpski udar na emancipaciju Crne Gore—-ONI NAMA UDAR NA SVE,A MI CRNOGORCI ZESTOK UDAR NA EKONOMIJU,,NE KUPUJMO NJIHOVO,KUPUJMO DOMACE,,VRISTAT CE KAO I NA TAKSE KOSOVA,TO JE PRAVI ODGOVOR AJMO CRNOGORCI ,KUPUJMO NASEEEEEEE

Veliko tržište
Gost
Veliko tržište

A šta vi to proizvodite, podsetite me. Koji su to vaši domaći proizvodi? Priganice?

9 bojna
Gost
9 bojna

Srbi utekose pred Turcima u Hrvatsku. Hrvati ih primise medu sebe i nakraju svrsilo kako svrsilo. Pred Hrvatima utekose u Crnu Goru pa sad im vracaju ko i Hrvatima. Covik se rodi u Americi i on je Amerikanac te zivi i radi za boljitak Amerike. Srbi se radaju 500godina negdje i uvik su Srbi te rade o glavi domacina sto… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

U glavu nista ne ulazi a obraza nidje

Dosta licemerja
Gost
Dosta licemerja

Namerno preskačeš one delove koji ti ne odgovaraju. Period između 1941. i 1945. učinio je da se Srbi više ne osećaju komotno u Hrvatskoj kao u vekovima pre tog nesrećnog perioda. Koga su oni dirali za vreme trajanja NDH pa da dožive tako strašnu sudbinu. A o kamenu, kamenoj glavi, kamenim genima, pitaj vašeg omiljenog pevača, on vas je odlično… Više »

mrkela
Gost
mrkela

Svaka čast .

Rade
Gost
Rade

Dovoljno je pročitati prvih par redova da se zaključi da je čovek maliciozan jer dobro zna šta znači izreka pobednik u ratu gubitnik u miru. Čak ju je i pokojni Đinđić koristio.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Sto to mogu u miru srbi izgubit kad nijedan rat nijesu dobili

crnogorka
Gost
crnogorka

ono sto nemaju-

Rade
Gost
Rade

Misli se na 1. i 2. svetski rat. I na Srbe i Crnogorce.

Komsija
Gost
Komsija

Dinko je iz Bosne emigrirao u “mrznu” Srbiju.
Sto ne ostade u montenegro zaboga?

Dzmz
Gost
Dzmz

INije mu “mrzna” zato što uočava ono što ne valja.

mojsije
Gost
mojsije

Izvaredan prikaz velikosrpskog nacionalizma poguban za srpski narod.

ilke
Gost
ilke

Ma opasan je taj srpski nacionalizam, Bosnjak Dinko, Bosnjak Nedim i Montenegrin Milenko iz Srbije sa srpskih drzavnih jasala najbolje razobilcavaju srpski nacionalizam.

Risto
Gost
Risto

Jadna vam je vlast kada moraju da je brane ustase poput ovog Dinka. Srbija ga hrani, a on je hejtuje. Srecom pa u Srbiji na vlasti nisu vise izdajnici i kvislinzi …

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pope Risto jesi li to ti.Nekako po recniku zakljucih.

Branka Bubanja
Gost
Branka Bubanja

Baš kako je rekao ovaj gospodin. Sve je lijepo objasnio…

Ilke
Gost
Ilke

Ovaj gospidin je 90-ih dosao iz Bosne u Srbiju. Zavrsio skole, o trosku srpskih poreskih obaveznika, postao direktor, predavac na fakultetu bez potrebnih kvalifikacija. I on govori o ugrozavanju ljudskih prava. Ako toga ima, ima ga zbog njemu slicnih. I kako on zna kako je izgledao Novi Sad pre Milosevica. On je dosao kasnije, da se bori protiv bulumente, horde,… Više »

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Kad je Karadjordje rom iz Titograda zapoceo oslobadjanje vijekovnog srpskog roblja 1804 god.Kant je napisa Kritiku cistog uma koju jednako u srbiji razumiju citali je ili ne

ilke
Gost
ilke

Da li si to nasao na Wikipediji ili ti je predavao profesor koji je zavrsio skole u Beogradu? Meni se cini ovo prvo. Inace hvala za Roma iz Titograda, Valjda je zbog toga deceniju i po Titograd bio duze pod Turcima.

Mina
Gost
Mina

Bravo Dinko,samo si ti,jos,falio,pa da nas ubijedis da su sopstveni gradjani Crne Gore,koji zive u njoj,placaju porez i finansiraju je,njeni protivnici koji joj zele kraj.A ti i ostali izvanjci cete je spasiti.Na ove svakodnevne paternalisicke odnose prema CG,sportski komentator bi rekao,da li je ovo moguce.

Djuka
Gost
Djuka

100 Eura za gospodina neka se pripremi Kisjuhasa.

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Ah.da iz Novog Sada.Jaka licnost

CrnogorskiPecat
Gost
CrnogorskiPecat

Bravo, profesore! Hvala za svaku misao u ovom tekstu. Tako govore časni ljudi.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Na žalost, tačno od riječi do riječi.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Dnevna doza antisrpske histerije …

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nebesa se udruzila protiv srba,ali vi ste jaci.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Milosevic je bio mnogo manji nacionalista i kasapin nego sto su to bili franjo t. i alija i. !

Milka
Gost
Milka

Ma nemoj
sa koje planete su sljego

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sa koje god, nijesam ćor i glup !

Guru
Gost
Guru

Pola glasaca DPSa ne zna sta znace ove rijeci u naslovu. Malo im priblizite ovo.

nik
Gost
nik

U tekstu ti sve pise

Boca Senior
Gost
Boca Senior

A u kom su to ratu pobijedili,može li mi iko reći?

Ilke
Gost
Ilke

1918.

GRAĐANSKI
Gost
GRAĐANSKI

Nijesu! Nije tačno da su pobijedili ”tamo oni”, no je njihovo podvirepačko oružje samo bilo na strani pobjedničke koalicije. Na začetku probijanja Solunskog fronta poginulo je po 300-400 iljada Britanaca i Francuza i ovizi Srbalji su ondar trčali za konjskijema repovima Austrijske vojske koja je bila u povlačenju ili u bježaniji. No, to ”tamo njihovo” sramno oružje je potom obrnuto… Više »

Crni Djuka
Gost
Crni Djuka

haha,utekose kao zecevi u Grcku i kad su svi povukli svoje trupe evo hrabrih srba natrag

CETINJANKA
Gost
CETINJANKA

Evo još jedan patološki mrzitelj srba a simpatizer hrvata pljuje bljuje godinama i čim dobije neku paru trk u kladionice po novom sadu i kad pukne traži đe će za neki euro opet pljuvat po srbima – podgorica zagreb sarajevo priština tu šklapi 50- tak eura – bio i ostao sitna duša

Mario Riva
Gost
Mario Riva

Vi da nas emancipujete… vi na cujij teritoriji je Jasenovac ….

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nikakve namjere nemam da branis ni umanjujem zlocine u Jasenovcu koji su gnusni.A Srbi u KHS,je li bilo kakvih masovnih zlocine i ko ih napravi,Srbi jesu li I oni za osudu.

CrnogoracPg
Gost
CrnogoracPg

Hvala braci iz NdH ma podrsci, kako brinu.

Prorok
Gost
Prorok

Samim ovim, ovakvim udarima,… udarate po sebi. Je li moguće da ne mislite svojom glavom,… Glave ovih stručnjaka , istoričara, analitičara,… vam rade o glavi, …. Za interes,…

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Za ciji interes reci nam.Bolje vjerovati svetosavcima oni su mnogo otvoreniji I oni svakome zene dobro.

Blaki
Gost
Blaki

Pravi komentar i to važi za svakog. Ako si u sukobu sa prvim, drugim, trećim,…… sedim komšijom, onda je do tebe a ne do njih.

Titobog268
Gost
Titobog268

Mene sramota citati rezimski cdm

eu kolonija
Gost
eu kolonija

bježi iz toga zaostalog novog sada šta ćeš tamo

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Riste se samo djeca plase, a znamo i zasto.

Djuro
Gost
Djuro

Duboki naklon za gospodina Gruhonjica, svaku rijec ce mu potvrditi i potpisati svaki normalan gradjanin.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Bravo profesore. Jos jedan glas razuma.

Pljevljakseljak
Gost
Pljevljakseljak

Jesi li iz Podgorice Pljevljak?

Anonimous
Gost
Anonimous

Baš ti je nivo… Baš kao sa stočne pjace ili još gore, kao iz srpske skupštine…

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Glavno da je gradjanin CG,nazalost za tebe se to ne moze reci.Eto Ja bih pomislio da si nedje iz Leskovca

CETINJANKA
Gost
CETINJANKA

Kakav je on i čega profesor – onda sam ja klara cetkin

Milka
Gost
Milka

Bravo 👍 mali broj Srba tako misli
Još nisu naučili lekciju iz1990
I drugih ratova
U drugom Svjckom ratu je bilo najmanje Srba

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Ahahaha, Milka moja neznavena, u Prvom svjetskom (kako ti kazes SvjeCkom) ratu izginulo je 60% muske populacije i trecinu cijelog stanovnistva. Citaj sta su o njihovoj hrabrosti i plemenitosti pisali Francuzi, Englezi… tadasnji saveznici koje je moderna svjeCka politika okrenula na drugu stranu.

Lazine
Gost
Lazine

Beograd samo jednog narodnog heroja i to nije srbin Kocu a Ljubotinj 16

Milosava
Gost
Milosava

Mislis šveckom ?

somi
Gost
somi

svaka cast profesore

Vava
Gost
Vava

Vreme je da se preselis u Podgoricu profesore,

Pavle
Gost
Pavle

Srbija, sa dobrim i inteligentnim narodom, prirodnim bogatstvima i geografskim položajem, bi bila ono što zaslužuje da bude, kada bi birala ovakve pametne ljude, a ne umne bolesnike.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

SRBI SU UGROZENI…….U SVOJOJ GLAVI

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

A kako se zove udar na prazne džepove građana.Prvo da riješimo taj udar i da napokon neko odgovara za ovoliku korupciju i kriminal u ovoj državi,pa ćemo posle o svim drugim udarima zemaljskim i vanzemaljskim.

83 xxx
Gost
83 xxx

To se rješava na izborima olovkom, a ne nazovi vjerskim litijama.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Misliš na pokradenim izborima.

srbi su vlasi
Gost
srbi su vlasi

a druze tebi su svi pokradeni . pa kako to eu ne primjeti i reagova? mjenjaj vlast na izborima no moras priznat da nam je opozicija losa i da samo zna za scenario sa ulice.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A EU je inace poznata po tome kako reaguje na sve nepravilnosti i nepravde. A, maxe…

Vesko
Gost
Vesko

Tako je, profesore

Jovan
Gost
Jovan

Koliko je Srbija ,,varvarska” i nedemokratska baš govori to da jedan ovakav izdajnik potpuno nesmetano predaje na FF u Novom Sadu.

FATIC
Gost
FATIC

ZASTO JE JOVANE PROFESOR IZDAJNIK?
SRBI TRBAJU VLADAT C.G.PRVO CITAJTE OD KAD JE SPC U C.G. TO SU CRKVE CRNOGORSKOG NARODA.
VI SRBI CITATE ONO STA VAM ODGOVARA STA VAM SEVIRAJU ZATO STE U SUKOBU SA SVIMA

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A preskocio si da prokomentarises to kako doticni predaje na drzavnom fakultetu i zivi na budzetu te iste Srbije? Vidis da i ti biras samo djelove koji ti odgovaraju.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Od cega zivi stetocina i ratni zlocinac seselj od Gluhonjica se samo dobru nadaj

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A shvacas li ti uopste njegovu poruku i sto kaze.Pa on bi volio da vidi tu Srbiju da izadje iz kandza nacionalizma koje je satrase,On bi volio da postane normalan I civilizovana,sto bi svako od nas htio.Znaci ako ukases na anomalije u jednoj drzavi i drustvu ne znaci da je mrzis naprotiv,zelis im dobro.Mozes li ti to shvatiti jadan

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Tebi su Jovane usi otvrdnule na sve sto ima smile I razuma.

Send this to a friend