Politika FUNKCIONER DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA NIKOLA GEGAJ TVRDI

Veliku Albaniju ne podržavaju svi albanski političari

Nikola Gegaj

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Dan da se ta partija već priprema za naredne izbore, da su podmladili kadar, uz tvrdnju da na opoziciju odavno ne gledaju kao na protivnike, već kao na konkurente. On tvrdi i da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata poput “Velike Albanije”.

U Demokratskoj partiji socijalista su održani unutarstranački izbori. Da li DPS nakon kadrovskog restrukturiranja spremno dočekuje naredne parlamentarne izbore?

Gegaj: DPS je veoma stabilan politički subjekt. To se ogleda i preko unutrašnjeg života naše partije. Tu se, pored načina organizovanja, vodi računa i o tome ko su nosioci funkcija na centralnom i lokalnom nivou i kako oni izvršavaju partijske zadatke. U tom smislu, unutarstranački izbori su veoma važna i ozbiljna aktivnost za nas. Članovi DPS-a su ljudi iz naroda, koji se svakim danom suočavaju sa realnim životom, kako u svojim porodicama i zajednicama, tako i na nivou zemlje i šire, i rade na poboljšanju opštih uslova života u okviru svojih mogućnosti. Zbog toga je na ovim izborima prednost dobio veoma značajan broj mladih i školovanih članova partije.

Dakle, sa zadovoljstvom konstatujem da su svi odbori osvježeni ljudima koji imaju potpuno razumijevanje, dovoljno iskustvo i puni kapacitet da se uspješno suočavaju sa problematikom razvoja Crne Gore. Parlamentarni izbori su veoma važni za političke partije, građane i zemlju, i zbog toga je naš pristup njima sveobuhvatan i svestran. Opozicione partije više ne gledamo kao protivnike, nego kao konkurente, i zbog toga pratimo njihovo dzelovanje, cijenimo kod njih sve što je dobro i uvijek smo spremni na saradnju s njima u korist prosperiteta Crne Gore uopšte. Konačno, veoma kvalitetno se spremamo za parlamentarne izbore i imamo bolju političku ponudu kako za građane Crne Gore, tako i za međunarodnu zajednicu.

Da li ima istine u tvrdnjama o postojanju projekta “Velike Albanije” i da li ta priča, pogotovo u medijima, utiče na odnose Srba i Albanaca u Crnoj Gori?

Gegaj: Ne znam koliko utiče, ali je svima nama jasno da je taj uticaj negativne prirode i da ne pomaže da u Crnoj Gori preovladavaju dobri odnosi između Albanaca i Srba. Još jednom ponavljam da je “Velika Albanija” veoma nejasan projekat davne prošlosti, koji je prisutan samo u slučajeva potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge, i to od onih koji ne žele dobro Crnoj Gori. U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju. O tome pričaju samo marginalci. Na kraju, želim da istaknem da politički pripadam DPS-u, u čije istorijsko nasleđe spada i davanje maksimalnog doprinosa očuvanju miru, jačanju multietničkog sklada i tolerancije u Crnoj Gori i šire, čak i u veoma turbulentnim vremenima i situacijama.

Pojedini opozicioni političari tvrde da svi albanski političari u Crnoj Gori podržavaju projekat “Velike Albanije”?

Gegaj: To je notorna laž. Uostalom, takve izjave su toliko neozbiljne, proizvoljne i tendenciozne da ih je neumjesno i komentarisati. Dakle, Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata, niti za te svrhe smije zloupotrebiti bilo koji narod u Crnoj Gori. Uostalom, Albanci u Crnoj Gori su uvijek bili lojalni državi u kojoj žive, davali značajan doprinos njenom razvoju i punog srca učestvovali u obnovi njene nezavisnosti.

To što smo u Tuzima opozicija nismo doživjeli kao poraz

DPS je poslije dugo godina opozicija u Tuzima. Kako je, iz vašeg iskustva, biti opozicionar?

Gegaj: To nismo doživjeli kao poraz. Mi smo svjesni da birači određuju koće biti na vlasti, a birači su najviše glasova dali DPS-u i pojedinačno smo najjači politički subjekat u SO Tuzi, sa najviše mandata. Ipak, dobili smo malo manje glasova nego što je trebalo da bismo vršili vlast u opštini. Albanske partije su dobile šansu da se dokažu kao promoteri napretka u opštini sa većinskim albanskim stanovništvom. Dakle, postizbornu sitguaciju vidimo kao veliko i važno iskustvo. Za ozbiljne političare bitiu opoziciji nije sramota. Demokratski sistem se u modernom svijetu gradi na bazi vlasti i opozicije. Mi sad iz položaja opozicije, koristeći svoje iskustvo, činimo sve da podržimo sve aktivnosti Opštine, tako da budemo i jaka koordinatorska kopča između centralnih i lokalnih vlasti.

Kako vidite dosadašnji učinak vlasti u Tuzima? Da li se realizuju kapitalne investicije?

Gegaj: Iako je prošlo 100 dana od konstituisanja vlasti i obrazovanja opštinskih organa, rano je da iznosimo ocjenu o radu nosilaca funkcija, mada za ovih 100 dana ne vidim napredak, samo tapkanja u mjestu. Uostalom, dobili su šansu da se dokažu i ostaje još da vidimo šta mogu da urade. Predstavnici albanskih partija su na velikom iskušenju prilikom vršenja vlasti. Morali da ostave sa strane opozicioni način razmišljanja i djelovanja jer sada odgovaraju konkretnim zahtjevima, kako Opštine, tako i građana. Siguran sam da je ova situacija korisna za sve nas.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tako je. Od nekoliko stotina ili hiljada albanskih političara, par njih ne podržava Veliku Albaniku

Dejo1000miliona
Gost
Dejo1000miliona

Za 50 godina najkasnije neće biti crne gore u ovim granicama.

Catania
Gost
Catania

Tu ideju ne podrzava nijedan albanski politicar a ne svi kako ti kazes

Prc CG
Gost
Prc CG

Većih rušitelja CG,odnosno tradicionalne CG,bez poturica,pokatoličenih pravoslavaca i ostale bagre nema od ovog usranog portala cdm….pi bagro odvratna.

Danko
Gost
Danko

Ma nemoj? Kako ti pustise komentar onda? Puno slabije rijeci kad treba rec cetnicima oni ne pustaju!!!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Pustili su komentar jer je to sve istina,u komentarima se ne služim hvalospjevima za one koji to ne zaslužuju,za one koji su bagra kao i ti i cdm.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Sve srpske komšije podržavaju veliku albaniju, zato što će ona da vrati srbe za Karpate odakle su i došli. Neka budu u velikoj rusiji đe im je mjesto.

Nikolina
Gost
Nikolina

Za ovu izjavu ako ne dobijes stan nista uradio nisi ili manji poslovni prostor i da ti ga opreme

Morpheus
Gost
Morpheus

Velika Albanija…koju crkvu cemo da imamo…Nato ili ne…sve teme da skrenete paznju od KATASTROFALNE ekonomske politike i sve goreg zivotnog standarda

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Aj ti kući za Čačak, tamo nema problema.

Morpheus
Gost
Morpheus

Aj ti u osnovnu da bar nesto naucis dok si na vrijeme

Crnogor
Gost
Crnogor

Ali zato podrazvaju svi montenegrinski.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Od tzv.”Velike Albanije” neće biti ništa jer je Crna Gora po Ustavu nezavisna i međunarodno priznata država i članica NATO 🇲🇪Neće biti stvaranja novih granica budite sigurni. NATO je garant. Ko bi pokušao teško njemu od sile ☝️✊

Crnogor
Gost
Crnogor

Pa ne stvara se Velika Albanija ratom. A i lud si ako mislis da ce NATO izmedju CG i Albanije da izabere vas. Nebitni ste. Premalo vas je i nemate nikakvog utiacja, niti ikome trebate. Crna Gora nestaje, sve je manje stanovnistva, gradovi izumiru, a Albanaca je sve vise. Samo ce preplaviti CG u jednom trenutku i uraditi isto sto… Više »

Pesa
Gost
Pesa

Albanci imaju hiljadugodišnji plan, a nato će postojati još nekoliko desetina godina… Nema dvojebe da će Velika Albanija postojati, zauzimaće, pored Albanija i Kosova, oko trećinu današnje Crne Gore, pola Makedonije, petinu Srbije i jedan manji dio Grčke. Slabljenje zapada, a usponom Kine, nikada više ništa isto biti neće… Kada padne Nemačka privreda zasnovana na auto industriji – nakon Kineske… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Pesa jesi li svjestan koliko malo znas o ekonomiji? Njemacka auto industrija ce da padne od Kineza a onda kazes Njemci sele svoju proizvodnju u Kinu!? Jel shvatas ti nivo nelogicnosti toga

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

O Grčka je Nato član,pa Turska razbuca Kipar na dva dijela.

Marv
Gost
Marv

Nece biti Kosovo u narednih 20 godina, ali ce biti Makedonija… Provozaj se do Ulcinja, pa ces vidjet da je to prakticno samo na karti CG.

kole
Gost
kole

O Srbiji masta dobar dio Albanaca na Kosovu.Zivjeli su u uredjenoj drzavi koja ih je razvijala decenijama, imali su svoje skole, univerzitete, nisu placali ni poreze ni prireze. Sad zive u divljoj tvorevini,koju vode zlocinci, moraju da cute i trpe da ih ne bi pojeo mrak..

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Prdiş Kole, zato srbi maštaju o Njemačkom minimalcu.

djoma
Gost
djoma

Apsolutno svi podrzavaju, samo cekaju pogodan momenat da to i iskazu..ili mig od mentora da im je dozvoljeno otimanje,kao sto su to uradili na Kosmetu, a kontinuirano rade i u Makedoniji. Sve ostalo je podla laz poluprimitivnog plemena..

Prc CG
Gost
Prc CG

Ova priča za dps i njihove satelite,ko još vjeruje u bajke.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

a ne ne ni ja😊😊😊😊

Marv
Gost
Marv

Dodje Veselji , dodje Meta u CG na Prokletije i kaze Albanski Alpi … Pa sta je to???

kole
Gost
kole

To je velikosrpska hegemonija, po testamentu Milosevica..

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Ja ih nešto bog zna ne razlikujem,svi su mi isti a i żelje su im iste.

Djonaj
Gost
Djonaj

A ne nego ja zamisljam veliku Albaniju,albanski Alpi,zastave po Tuzima velike Albanije. Vidjeli biste braco ,kad bi malo osilili sta bi vam prve komsije,daleko bilo radili. Nije davno bio II svijetski rat…

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ovo je prica za dukljanske usi

Peki
Gost
Peki

Hahahahahahahahaa, pa ovo je komedija…mislim da nije tragedija…

Rajan
Gost
Rajan

Ni svi Albanci na KiM nijesu podrzavali ucke….

Lipovo
Gost
Lipovo

G-dine Gegaj, ostavi se ,,kumrovske,, sskole I okreni se stvarnosti, dosta nam je bilo ,,ispiranja mozgova,,

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Svi ne, ali skoro svi da ! U albaniji, na kosovu i medju albancima u CG i Makedoniji, nema albanskog politicara, recimo profila Čede Jovanovica i Čanka !

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Biće kao na Kosovu, ko ne podrži kada dodje vrijeme poješće ga mrak.

Iljir
Gost
Iljir

Koji lik, hahahahahah, ko mu ovo pise !?

Daff
Gost
Daff

Kakav prevarant. Kaže da o ,,velikoj Albaniji” pričaju samo marginalci. Za njega su dakle marginalci Rama, Veselji, Tači, Haradinaj, a on je neka velika zvjerka.

zecijasapica
Gost
zecijasapica

Dakle CDM opušteno piše o “Velikoj albnjj” koja podrazumjeva veliki dio CG teritorije, a veći ako izuzmemo nekadašnju Metohiju i sve bivše cg teritorije i to prolazi!

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne svi ali jedni 99 % da.

Ljuta
Gost
Ljuta

Sve mu vjerujem…niko iz DPS ne laže niti krade..

Thor
Gost
Thor

Ako neko misli da je prekrajanje granica, zavrsena igra u Evropi taj se grdno vara. Nadam se da Bosnjaci shvataju da je razbijanje Jugoslavije njima donijelo najgoru mogucnu stetu, jer ce na kraju Rep. Srpska uci u sastav Srbije, Kosovo u sastav Albanije, dio Herceg Bosne u sastav Hrvatske, a Bosnjaci ce kao narod kojih je nesto ispod 2m dobiti… Više »

Thor
Gost
Thor

Ajde da budemo iskreni: Projekat tzv “velike Albanije, velike Srbije, velike Hrvatske” je itekako u toku. Stvaranje cistih nacionalnih drzava i jeste cilj velikih sila. Samo je pitanje na kojem ce nacinu iznjedriti, ovakve projekte u smislu ponovnong prekrajanja granica. Mislim da Gegaj ipak nije iskren do kraja, jer je barem 1000 puta sa najrelevantnijih adresa iz Albanije i Kosova… Više »

Hydra
Gost
Hydra

Tako je projekti su u toku,slazem se,samo mi nije jasno zasto moras da izmisljas istoriju,ne znam kako si orjentisan ali ovi Srpski orjentisani prosto ne mogu da se pomire sa cinjenicom da Albanci zive tu hiljadama godina,cak su i grcki istoricari priznali da se pricao albanski jos prije nego sto je Aleksandar Makedonski isao u osvajanja.

Meterize
Gost
Meterize

Jeste ,pricao se albanski,ali gore oko Čečenije 🤣

2u1
Gost
2u1

Ne izmisljaj Hydra! Najobjektivniji albanski albanolozi pominju doseljavenje u 9. VIjeku! Realnost je 11.! Nemaju nikakvo Helensko i RImsko nasljedje u prilog tome, kao ni Iliroskoga gena preko 1.5%!

boki
Gost
boki

Ali podržava otprilike 90 %.

Tralala
Gost
Tralala

Pa još najbolje da svi podržavaju! Jedina zemlja na Balkanu koja ima više problema sa susjednim državama od Srbije je Albanija. Pokazali ste koliko volite druge na svakom koraku. Nema granične zemlje s kojom nemate spora. Najbolje vam je sa nama, ali u vaše ‘dobre’ namjere više niko nema sumnju

Lalatrala
Gost
Lalatrala

Bogami Hrvatsku si zaboravio!

Tralala
Gost
Tralala

Oni su posebna priča, zemlja koja je maksimalno očistila svoju teritoriju drugih etniciteta i nacija i najveći procenat “čiste” nacije u evropi. Nju ne spominjem jer je hrvatska realno ostvarila ideju velike hrvatske 😂 oni sad mogu da kuliraju jer su u najvećem obimu i površini ikad. A gorepomenuti su svi wannabe Hrvatska

Lalatrala
Gost
Lalatrala

Jedna od rjedje naseljneih EU zemlja sa 90% onih koji se izjasnjavaju Hrvatima. Ne zaboravi pretenzije na Istocnu Bosnu.

Send this to a friend