Politika

Veselji optimista uoči sjednice o granici

Kadri Veselji

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da je optimista pred sjutrašnju sjednicu parlamenta, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje nacrta zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Nakon današnjeg susreta sa američkim ambasadorom u Prištini Gregom Delavijem, Veselji je rekao da će ratifikacijom sporazuma biti otvoreno bezvizno kretanje za žitelje Kosmeta u zoni Šengena.

Veselji i Delavi su saglasni da je krajnje vrijeme da Priština ratifikuje sporazum, što je uslov da se liberalizacija viznog režima dogodi u ovoj godini.

I šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova sastala se sa Veseljijem uoči sjednice.

“Sjutra imamo važnu posjetu Žan-Klod Junkera, Federike Mogerini i Johanesa Hana, posjetu koja će potvrditi budućnost Kosova”, rekla je Apostolova i dodala da je važno i neophodno da sporazum o demarkaciji bude sjutra ratifikovan.

“Pomozite nam, da vam pomognemo”, podvukla je Apostolova na konferenciji za novinare u Prištini.

Prošle nedjelje, kosovska skupština u dva navrata nije uspjela da obezbijedi 81 poslanički glas, za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Poslanici pokreta Samoopredjeljenja saopštili su da neće podržati ratifikaciju, a isti stav imaju i poslanici Srpske liste. Demokratski savez Kosova pridružio se vladajućim albanskim strankama i podržaće ratifikaciju.

Međutim, bez podrške dijela poslanika Samoopredjeljenja ili poslanika Srpske liste, nema dovoljno glasova za ratifikaciju sporazuma. Skupštinska sjednica najavljena je za sjutra u 10 časova.

Send this to a friend