Politika

Vešović: Bogdanović i družina moraće da izglasaju zakone u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom

Časlav Vešović

Predsjednik Odbora DPS-a Glavnog grada Časlav Vešović obratio se povodom neuobičajene prakse preduzete od strane poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića ukazujući da njegovi postupci pokazuju, nepoznavanje pravnog i političkog sistema Crne Gore, čiji je sada poslanik u Skupštini.

“Očigledni i naglašeni politički apetiti daju za pravo poslaniku Bogdanoviću da naredi Ustavnom sudu šta da radi. Pored neprimjernog obraćanja, pravno i politički nepismenog, u dosadašnjoj praksi nije poznato da poslanik izdaje naloge Ustavnom sudu. Dovoljno je političkog neznanja i zlonamjernosti predstavio da više ne mora izgovoriti ni jednu riječ. Sve što je izgovorio je upereno protiv njega samog oduzimajući mu svaku političku težinu i kredibilnost, svrstavajući ga u dugačak red političkih i pravnih neznalica. Da je to tako najbolje pokazuje činjenica da nijesu, a mogli su pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, ali su imali pametnijeg posla, van Skupštine”, poručuje Vešović.

Vešović ističe, da optužbe upućene na račun predsjednika Crne Gore ne predstavljaju ništa drugo do skretanje pažnje, sa nedavno održane sjednice Vlade, na kojoj je izglasan Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

“Optužbama da predsjednik države vraćanjem zakona u skupštinsku proceduru opstruira parlament i novu parlamentarnu većinu, poslanik Demokrata Bogdanović i rukovodstvo Skupštine pokušavaju da skrenu pažnju sa incidenta kojeg su prethodno sami izazvali na nepostojećoj sjednici Skupštine 28. decembra, kada su utvrdili kvorum za rad sa 40 poslanika, umjesto sa 41-im kako to propisuje poslovnik” dodaje Vešović.

Jednostavno rečeno, iznosi  Vešović, ako je nova vlast utvrdila kvorum u skladu sa poslovnikom, zašto su ga mijenjali na istoj sjednici, dodajući stav koji glasi da se prilikom utvrđivanja kvoruma prisutnima smatraju i poslanici koji učestvuju primjenom bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije?

Vešović  je iznio i svoje viđenje, povodom novonastale situacije, prilikom koje se aktuelnoj koaliciji žurilo sa izglasavanjem zakona.

“Odgovor je samo jedan: nijesu mogli predvidjeti da će se jedna poslanica naći u samoizolaciji u terminu održavanja sjednice, a imali su obavezu prema partnerima iz SPC da zakon donesu na godišnjicu usvajanja prethodnog. Zato im se žurilo, zato su pokušali da izmanipulišu javnost, i zato sad galame, da bi umanjili posljedice štetne rabote u kojoj su uhvaćeni”, smatra Vešović.

Potom se usresredio, na kršenje pravilnika od strane predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

“Prema tome, upozorenja Demokrata Ustavnom sudu, da će, ukoliko obori zakone donesene na navodnoj sjednici od 28/29. decembra, morati da stavi van snage i 60 drugih zakona sa sjednica koje je prethodna vlast održala od marta do juna sa, kako kažu, 20 poslanika u sali, imaju za cilj da pomjere fokus javnosti sa glavnog krivca, predsjednika Skupštine koji se svjesno upustio u kršenje poslovnika” dodaje predsjednik odbora DPS-a Podgorice.

Takođe, ističe da je napravljen presedan kada su u pitanju sjednice Skupštine.

“Naime, nijedna sjednica Skupštine u mandatu prethodne vlasti, nije počela, a da se u zgradi Skupštine Crne Gore nije nalazio 41 poslanik koji je bio u obavezi da sa mjesta gdje sjedi, provuče svoju legitimacijsku karticu, kako bi generalni sekretar Skupštine utvrdio prisustvo u sali, o čemu postoje stenogramski i video zapisi. Nakon toga, poslanici su se zbog epidemioloških mjera raspoređivali po skupštinskim salama u zgradi Parlamenta, odakle su glasali, a nikad se kvorum za početak sjednice nije utvrdio tako što se glasalo od kuće”, poručuje Vešović.

Zatim se obratio predstavnicima koalicije, poručujući da suštinska vlast im nije od nekog značaja ukoliko nemaju zakonitu večinu u parlamentu.

“Dakle, Bogdanović i drugovi mogu u nedogled da glasaju o zakonima, ali dok to ne urade saglasno Ustavu, zakonu i svim neophodnim procedurama, ne valja im posao. Danas je osnovni problem nove vlasti što imaju suštinsku, ali nemaju zakonitu većinu u parlamentu, jer su na ništavnoj sjednici potvrdili mandat novom poslaniku. Odnosno umjesto 41-og, imaju 40 poslanika, i oni to znaju”, zaključuje Vešović.

Send this to a friend