Politika

Vešović: Crnogorska nezavisnost nefunkcionalna samo za podobne medije aktuelne vlasti

Predsjednik odbora DPS Glavnog grada Časlav Vešović saopštio je da nastojanjima aktuelne vlasti da u što većoj mjeri unizi značaj Dana nezavisnosti, ove godine priključili su se i njoj bliski mediji.

“Iako ne naročito zapažena medijska kampanja, očigledno orkestrirana iz političkih krugova, vodi se sa starim, dobro poznatim ciljem – kroz razgovore sa političkim marginalcima i autorske prikaze diletanata, potrebno je “dokazati” da Crna Gora i njena nezavisnost jesu određena greška”, navodi Vešović.

Špekulacije po kojima su rezultati referenduma neregularni, naziva fiktivnim opravdanjem.

“U tome su, očekivano, prednjačili politički blizanci u medijskoj sferi – “Vijesti” i “In4s”, svako na svoj način gurajući dobro poznati spin o tome kako Crna Gora ne može da preživi sama. I dok su jedni servirali verziju po kojoj prije 2006. godine nije bilo nikakvih ekonomskih, socijalnih i političkih problema, drugi su preno-sili i vapaje političkih mrtvaca o članstvu Crne Gore u NATO. I sve to, naravno, pod fiktivnim opravdanjem kako je referendum “pokraden”, navodi Vešović.

On naglašava da ekonomske analize koje tretiraju 2006. godinu kao početak svijeta, gotovo da su obrazac po kojem funkcioniše propaganda nove vlasti.

“U njima čitalac neće naći baš ništa o katastrofalnom periodu u kojem je Crna Gora bila devedesetih, a koji je prebrodila upravo zahvaljujući mudroj politici državne vlasti. Sankcije, inflacija i slom ekonomije uzrokovan raspadom Jugoslavije, stoga, za “stručnjake” iz režimskih medija, teme su o kojima je u ekonomiji zabranjeno govoriti. A sve kako bi bio potcrtan narativ kako je nezavisnost Crne Gore bila neopravdana i nepromišljena. Naravno da stvari stoje znatno drugačije, dovoljan je samo površniji pogled na Crnu Goru tada i danas – i uočiti ogroman preobražaj, koji najbolje govori i o razvoju i o uspješnosti ekonomske politike. To što neko vjeruje kako je samoupravni socijalizam sa industrijalizacijom i dalje moguć, ali i što posmatra ekonomiju Crne Gore kroz prizmu posljedica koronavirusa, sa kojima je suočena svaka svjetska država – najbolje govori i o znanju i o dobronamjernosti autora”, ističe.

Vešović sugeriše da se u toj vrsti analiza očekuje predstavljanje boljitka od strane nove vladajuće većine, što nije slučaj sa sadašnjom Vladom.

“U takvim “analizama”, uvijek se očekuje da će aktuelna Vlada napraviti nekakav “boljitak” – samo što je nova toliko stručna da Crna Gora i u jun ulazi bez budžeta. Tugovanke šovinista zbog nezavisnosti i dalje ne jenjavaju – ali je i dobro što je tako. Jer dok god “In4s” po naređenju finansijera iz “srpskog sveta”, a uz angažman opskurnih, anonimnih sagovornika, osporava nezavisnost – to znači da je ona bila najbolje što se Crnoj Gori i njenom narodu moglo dogoditi”, kazao je Vešović.

On je poručio da o tome kako je referendum bio organizovan i ko je zapravo na njemu bio u mnogo goroj poziciji, najbolje govori ono što i “Vijesti” i njihovi partneri iz “In4s” uvijek nekako prećute.

“Kako bi Crna Gora obnovila nezavisnost, u startu je bilo potrebno da ta opcija ima najmanje 10 odsto glasova više u odnosu na konku-rentsku. Toliko i o neregularnostima i o krađama na štetu tadašnje unionističke opcije”, dodaje Vešović.

Vešović naglašava da vladajuća većina, podsredstvom njima bliskih medija, ispoljava svoje stavove koje ne smiju iznijeti otvoreno u javnosti.

“Natpisi u medijima, međutim, tek su refleksija stavova Vlade – koji zasad ne smiju biti javno ispoljeni, pa se zato koriste njima bliski mediji, oni iz kojih su pokupili kadrove i u Vladu i na Univerzitet. Ali, nakon proteklih praznika, sve je o tim stavovima sasvim jasno – porukama i organizacijom besmislenih skupova bez građana i iskrene emocije, predstavnici vlasti, oni koji su i javno priznali da ove države ne bi bilo da su se oni pitali, rekli su sve šta misle o nezavisnoj Crnoj Gori. Ništa novo ni od ove vlasti ni od njima potčinjenih sluganskih medija”, naglašava Vešović.

Dodatno poručuje da je nezavisna Crna Gora realnost sa kojom će morati da žive i koju, uz sve funkcije na kojima uhljebljuju sebe i svoje, neće smjeti da promjene.

“A od medijske propagande slaba vajda – njih ionako više niko, izuzev ostrašćenijeg kruga pristalica vlasti, odavno ne čita”, zaključuje u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
drugSava
Gost
drugSava

Vrhunski političar! Više ovakvih nam treba!

Big
Gost
Big

E Vesovicu mislim daimadosta tvoje zasluge pa se ne cudi,pogledaj unazad sta ste raxili i kakve poteze povlacili

Astro
Gost
Astro

E moj Vesovicu…Milosevic je pao 2001., a mi postali nezavisni 2006. A od tad ima 20, odnosno 15 godina…Hrvatskoj koja je bila razorena ratom, populacije oko 4 miliona, trebalo je 8 godina da uđe u EU….a mi sa DPSom tapkamo u mjesto od 2012…15 godina nas građane CG, DPS vrti u krug i drži u zabludi, o napretku u pregovoruma,… Više »

Maršal
Gost
Maršal

Istina pa neka ti udaraju 100 hiljada minusa.

Ebabil
Gost
Ebabil

To je vasom zaslugom,, vi ste krivi a sad se perete ,e pa trebao si navrijeme razmisljati brale

Habla
Gost
Habla

Bravo Čajo!!!!!!

Nk CG
Gost
Nk CG

Odlican politicar!

Vlado
Gost
Vlado

Podji kod neurologa

Sve jasno
Gost
Sve jasno

Namjerno uništavaju državu, da bi dokazali da se moramo ujediniti sa njihovom matičnom zemljom.

Send this to a friend