Politika MONITORING MEDIJA OD JANUARA DO SEPTEMBRA POTVRDIO

Vijestima Đukanović bio i ostao glavna meta

Vesna Šofranac

Monitoring medijske prisutnosti najviših državnih funkcionera i svih partijskih lidera od prvog januara do 1. septembra ove godine, potvrdio je da medijski koncern Vijesti nastavlja sa negativnom kampanjom protiv predsjednika države Mila Đukanovića.

Nikako se drugačije, osim kampanjom, ne može objasniti podatak da je tokom prvih osam mjeseci ove godine na Portalu Vijesti, televiziji i ND Vijesti, o Đukanoviću plasirano čak 1.260 negativnih objava, a o 14 ostalih najviših državnih i partijskih funkcionera 1.226.

Ovo je pokazala analiza medijske scene u Crnoj Gori koju na mjesečnom nivou radi jedna renomirana agencija.

Njeni autori registruju i analiziraju podatke o zastupljenosti predsjednika države, najviših predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predsjednika svih političkih partija u Crnoj Gori koj e imaju status parlamentarnih stranaka.

Bilježe se objave o 15 funkcionera, a na tom spisku, osim Đukanovića, su premijer i dva potpredsjednika Vlade, doskorašnji predsjednik parlamenta i dva potpredsjednika, te lideri Demokratskog fronta, Demokrata, SDP-a, SD-a, GP URA, BS-a, Demosa-a, albanskih partija…

O svima njima koncern Vijesti, tokom prvih osam mjeseci ove godine objavio je, da ponovimo, 1.226 negativnih informacija, a o Đukanoviću 1.260!

Tokom prošle godine, podsjetimo, o crnogorskom predsjedniku ovaj medijski koncern plasirao je nevjerovatnih 2.133 negativnih objava.

Ako se dodaju i najnoviji podaci za ovu godinu, ispada da je koncern Vijesti za 20 mjeseci prošle i ove godine u javnost pustio oko 3.400 ne gativnih objava o Đukanoviću ili koje se sa njim povezuju, odnosno precizno 3.393!

Autori analize konstatuju da ovi podaci jasno pokazuju da se iz mjeseca u mjesec o predsjedniku države stvara dominantno negativna slika u javnosti, izazivajući kod građana osjećaj, uvjerenje, da je Đukanović glavni krivac za sve probleme sa kojima se Crna Gora suočavala i suočava, otvoreno stajući na stranu svih koji su protiv crnogorskog predsjednika, od političara do kriminalaca optuženih za najteža krivična djela.

Da Vijesti vode agresivnu kampanju protiv Đukanovića, pokazuje i njihov odnos prema ostalim državnim funkcionerima i partijskim liderima.

Ako se pogledaju podaci o pozitivnim tekstovima tokom prvih osam mjeseci ove godine o Đukanoviću i svima ostalima koje prate autori analiza, koje se rade na mjesečnom novou, jasno se vidi da Vijesti gotovo prema svima imaju izbalansiran pristup osim prema predsjedniku države. Primjera radi, o premijeru Markoviću objavljeno je 539 negativnih, a 532 pozitivne objave, o doskorašnjem predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću bilo je 160 negativnih, a 155 pozitivnih objava. Zoran Pažin je recimo imao 58 negativnih, 52 pozitivne objave, a Milutin Simović 138 negativnih, a 133 pozitivne informacije.

Za Đukanovića je, od 1. januara do 1. septembra plasirana svega 341 pozitivna objava, a 1.260 negativnih.

Od partijskih lidera, ubjedljivo najviše pozitivnih informacija bilo je kod Draginje Vuksanović, doskorašnje predsjednice SDP 222, a onda slijede Aleksa Bečić 159, Dritan Abazović 136, Milan Knežević i Miodrag Lekić po 80 pozitivnih objava, Nebojša Medojević 77 pozitivnih objava, Andrija Mandić 68…

Kada je riječ o dosadašnjoj zakonodavnoj i aktuelnoj izvršnoj i vlasti, najviše pozitivnih objava imao je premijer Duško Marković, potom slijede Ivan Brajović, pa Milutin Simović…

Predsjednik Vlade takođe je bio veoma zastupljen u koncernu Vijesti, s tim što je najveći broj objava bio neutralnog karaktera.

Ono što je evidentno, kako navode autori analize, jeste da način vršenja negativnog novinarskog uticaja u slučaju Đukanovića, u koncernu Vijesti se ne mijenja. Konstantno su “prisutna podsjećanja, negativne fotografije, ukazivanja na pojedinosti više puta plasirane i objavljivanje kolumni urednika, novinara ili vlasnika Vijesti”.

Autori objašnjavaju da je pri izradi analize medijskog prisustva korišten metod određivanja „opšteg utiska koji podrazumijeva „krovnu” ocjenu za kompletnu objavu, a u odnosu na posmatranog subjekta.

Pri određivanju ukupnog utiska u obzir se uzima broj informacija različite konotacije (tona), njihova pozicija, dužina trajanja/ prostor i vidljivost.

Posmatrači se, poštujući unaprijed postavljene kriterijume, stavljaju u poziciju prosječnog konzumenta informacije (čitaoca) i ocjenjuju kakav utisak objava ima u odnosu na posmatranog subjekta”.

Kada je riječ o predsjedniku države, nema nikave dileme koncern Vijesti je upotrijebio kompletnu mašineriju da Đukanovića predstavi što negativnije.

U svim izvještajima agencije od 1. januara 2019. do 1. septembra 2020. slika o Đukanoviću je dominantno negativna. Istraživačko novinarstvo kojim se Vijesti predstavljaju crnogorskoj i međunarodnoj javnosti isključivo se bazira na kampanji protiv predsjednika Đukanovića, po ugledu na kampanju koja se protiv njega kontinuirano vodi u srpskim medijima.

SKOK NEGATIVNIH OBJAVA U AVGUSTU

TV Vijesti, ND Vijesti i Portal Vijesti u periodu od 1. do 31. avgusta 2020. godine plasirali su 370 medijskih objava u kojima je uočeno prisustvo informacija koje ukazuju na Đukanovića. Radi se o pominjanjima Đukanovića bilo kao predsjednika države, bivšeg funkcionera (Vlada) ili pojedinca. Na dnevnom nivou informacije o Đukanoviću u avgustu bile su prisutne u oko 12 medijskih objava, tako da se može reći da je Đukanović kroz ova tri medija ostvario izraženo medijsko prisustvo. Naime, u odnosu na jul mjesec, publicitet Đukanovića povećan je za čak 157 medijskih objava”, navodi se u izvještaju za avgust ove godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gastos
Gost
Gastos

Milo ŠUMAdinac 🙂

Mirko
Gost
Mirko

Milo sve ti milo bilo s tobom do groba i u planine ako treba samo zapovjedaj moj presednice i eto nas.trgni se malo nisi sam ne postuj sva pravila jer svi igraju prljavo pa mozes i ti 30 godina nam je bilo vrh iako nije uvje imalo da se hede bilo je mira sloge i ljubavi na tome smo ti… Više »

😃
Gost
😃

Sad ce na kolektivni pola godine jer nemaju o cemu da lazu, za to vrijeme ovi ce se raspanut pa ce opet na posao kad se vrati dps… 😂😂😂 dzaba si im pipune dao pola miliona eura (naravno odvojene od plate) 😂😂😂

Aha
Gost
Aha

To su nesrece ni vremensku prog im ne vjerujem.

veki
Gost
veki

i za mene vazda, svoje pravo ne dam nikome i nikad ga ne glasam

Mile
Gost
Mile

Za dobrim se konjem prasina dize. Ne mogu mu nista – da ne govorim sta mogu.

Bokelj
Gost
Bokelj

dobro si ga imenovao

Milena
Gost
Milena

Postojanje no na vijesti se svodi na blaćenju M .Djukanovica i Dps-a. po njima u Crnoj Gori ama bas ništa ne valja.Uskoro ostaju bez smisla postojanja kao novina,jer Dps nije na vlasti.

Misko
Gost
Misko

Samo ove 1 260 negativnih objava o Djukanovicu pretvorite u novac koji su Ivanovic i Perovic dobili i sve ja jasno kao dan!

Šemsa
Gost
Šemsa

Ima li neka agencija za novinara da ispita isparavnost poslovanja Vijesti?? Dje su sad da se oglase NVO, sto cute sad, kad su stvari i vise nego ocite!

Hemuli
Gost
Hemuli

Interesantno kako novinarska postava Vijesti su voditelji koji posle posla nose svestenicke odore a onda mi se bore za „slobodno“ novinarstvo! Apsurd!

Njegomir
Gost
Njegomir

Oni da se zahvale Milu Djukanovicu jer ne bi imali o cemu da pisu.

Tggss
Gost
Tggss

Oni treba da se zahvale Milu , jer ih je on osnovao. I sad da se zahvale Milu, jer da nije njega ne bi imali šta da pišu. Ne slušam TV Vijesti.Ugasim ton i analiziram facijalnu ekspresiju i govor tijela novinara. Uočljiva je njihova ostrašćenost i napor da na taj način pojačaju utisak.

Julija
Gost
Julija

Jednom rijecju – opsesija. To nije “slobodno”, vec tabloidno novinarstvo.

Atos
Gost
Atos

“Bio i ostao glavna tema” a o ko e sa pišu Pred. Opštine Šavnik

Jahana
Gost
Jahana

Dps portal

BabaIzSomine
Gost
BabaIzSomine

Mislim da bi jedna uporedna analiza sa npr. ovim sajtom pokazala da se ljudi iz vrha DPS-a uopšte ne pominje u negativnom kontekstu, što bi tek trebalo da brine.

expert123
Gost
expert123

Nedavnom sam na portalu vijesti od strane jednog od vlasnika vijesti Zeljka Ivanovica procitao najvecu glupost koju odavno niko nije izrekao. U kolumni je rekao za predsjednika Vucica da je Vucic opasan samo za Srbiju , a ne i za Crnu Goru. Da je to istina Vucic bi bio potpuno nebitan lik za Crnu Goru. Samim tim sto podrzava velikosrpske… Više »

Egzodus
Gost
Egzodus

Famozna kuca istrazivackog strvinarstva i njena madam zeljko koja je promijenila naziv kolumne u ,,lovac na zmajeve” a zmaj mu je valjda Milo. Ne zasluzuju oni ni spominjanje ,zna narod sve o vijestima

kontraš
Gost
kontraš

Vijestima jos jedino preostaje da ga za vremensku prognozu krive,svudje drugo uspiju da nadju nacin sa ga spomenu

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Prosjecan clanak u vijesti:
,,Doticno lice je rodjak prvog komsije setrica od kuma Mila Đukanovića,javnosti ostaje nepoznato kako je gorespomenuta licnost vlasnik garsonjere u kojoj zivi. Potpuna misterija. Apsolutno nejasno…”

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Za rušenje Mila koncern Vijesti je sklopio pakt sa đavolom, kao i njihova partija URA.

Anti DPS
Gost
Anti DPS

E zivota mi ako kurir i blic nisu milosrdniji prema nasoj vladi ubijte me,ovi iz viiesti u svemu nadju manu.

123
Gost
123

E moj predsjednice,sve si ih ti stvorio i omogucio im da zive kao bubreg u loju,a sad

Bokelj
Gost
Bokelj

Jeli se salis, reci mi molim te da se salis

Kaktus
Gost
Kaktus

,,negativne” objave ? Bolje receno izvrnute,jer ja ne vidim nista negativno u njegovom ponasanje koje potpuno drugacije predstavljaju

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Pravicemo ga mi od blata za koji mjesec,i njega i Duska,cim prva penzija zakasni

Bokelj
Gost
Bokelj

Jes posto su sve pare pokrali

Leart
Gost
Leart

E to vam je taj vas ,,diktator” iz budzeta pare za spc,nvo i medije poput vijesti,to vam je ta ,,diktatura” ovce moje naivne

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Bravo

Komita
Gost
Komita

Ada vijesti ka viiesti,klasican tabloid

Liberal
Gost
Liberal

Dzabe im sve,nikad ga pobijediti nece

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Vijesti su postale odavno Novine i TV koje samo za pare i licni interes pisu svasta protiv svakoga. Ne kazem da je Djukanovic cvjecka al su koncern Vijesti postale kriminalna organizacija u svakim smislu.

Milan
Gost
Milan

Pisu i sta, vrijedjaju i sta, iznose neistine i sta…je l neko odgovarao za to…bruka i sramota.
Nama takva demokratija ne treba…a oni za te lazi nagrade dobijaju.

Cetinje MNE
Gost
Cetinje MNE

Milo na svakoj listi VODI. Moze mu bit. Za sve njih je mozak

Lovcenac
Gost
Lovcenac

Vijesti su danas bez ikakvog kredibiliteta, njihovi stavovi su krajnje subjektivni

Robin
Gost
Robin

Još će takav medij i ljudi koji stoje iza njega da nam sastavljaju Vladu i ne dozvoljavaju nama Srbima da budemo dio nje. Treba raskinuti koaliciju i idemo na nove izbore

Zorica
Gost
Zorica

Vijesti vode najbrutalniju hajku protiv države Crne Gore a ne samo DPS-a. To mogu da kazem kao glasač Demokrata, jer mi te novine i taj portal u našoj stranci i ne čitamo

Dragutin51
Gost
Dragutin51

To je to njihovo ozbiljno novinarstvo… Drugacije nisam ocekivao ali opet ovo je zaista pošlo u zadnju krajnost

Zdravko1986
Gost
Zdravko1986

O čemu bi oni mogli pisati da da nijesu tekstovi i članci protiv Mila sa sve tendencioznim naslovima

Teona
Gost
Teona

Vijesti su najobičniji tabloid koji odavno više ne liči na ozbiljan medij

Marko76
Gost
Marko76

Što je mnogo, mnogo je. Čak i kad su Vijesti u pitanju

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Pogeldah rezultate iz tabele. Više od 41% tekstova o Đukanoviću su bili neutralni ili pozitivni. Iskreno, meni se ne čini da je naš predsjednik, kao najodgovorniji čovjek za sveukupno stanje u državi, zaslužio bolji rezultat. 30 godina je on osoba koja ključno determiniše kretanja i prilike u Crnoj Gori. Da li je ekonimska situacija dobra? Naprotiv, katastrofalna je. Da li… Više »

Redar
Gost
Redar

Negativno-neutralno-pozitivno — gledano ukupno, sasvim objektivno izvještavanje, ko iole zna pravo stanje u državi. Ko gleda samo navijački, za njega nema objektivnosti niti je može biti.

Marina
Gost
Marina

Najbolji reper koliko je neki politicar jak i kvalitetan je kolicina smeca koje se baca na njega iz srpskih i prosrpskih septickih medijskih jama.
Kurir,Alo,…..Vijesti ….

Gasterbajter
Gost
Gasterbajter

Polakote ljudi ja kad sad čujem što priča onaj prispjenak za ženidbu muka me fata.

Dosta sale
Gost
Dosta sale

Objektivno da se ne lazemo,, ruse Djukanovica da bi ostvarili ciljeve, problem je sto je toliko neobjektivno da su srusili novine kao objektivnog izvjestaca, a onda i sebe kao novinare!!!

Bot 32/6
Gost
Bot 32/6

Za dobrim konjem se prašina diže.
Da smo demokratsko društvo bile bi nam dostupne sve informacije a nama ne bi bilo interesantno. Ne bi ni znali kako je premijer a kamoli ministar.

Role je king
Gost
Role je king

Mozemo mi da ga volimo ili ne volimo Lomi je kliker, covjek zna posao. Sto se vijesti tice, taj portal ne postoji.

Bokelj
Gost
Bokelj

Buahahaahah

Sport.
Gost
Sport.

Gospodin i pametiji nego cijela nova vlada to jest ako se okupe sto je pitanje a o sposobnosti ce narod da osjeti.

Jastreb
Gost
Jastreb

Misevi cesto zbore lavu..

Dula
Gost
Dula

Psi laju karavani prolaze.

Mirjana_
Gost
Mirjana_

” Ljubomora je najveće nespokojstvo i nasilje nad sobom i nad drugima! “

pero
Gost
pero

na sta biti ljubomoran? au ne sprdaj se

Milena
Gost
Milena

Pa evo Miško Perović na njegovu ljepotu.

❤❤❤❤
Gost
❤❤❤❤

Kakav promasaj teme 😁

Kotor
Gost
Kotor

To se zove kompleks Milo

Send this to a friend