Politika

Vježba i rafting Tarom za vojne atašee

Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo odbrane je, povodom obilježavanja godišnjice punopravnog članstva Crne Gore u NATO, organizovalo na sjeveru Crne Gore juče i danas niz aktivnosti za vojno-diplomatske predstavnike.

Direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović je istakao značaj podrške savezničkih i partnerskih zemalja reformskom procesu kroz koji je Crna Gora prošla na svom putu ka članstvu u NATO. On je naglasio da će Crna Gora nastaviti da u punom kapacitetu pruža podršku regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti, te da će, kao kredibilna saveznica, i dalje predano raditi na doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti.

V.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, je podsjetio da je 5. jun 2017. godine, kada je Crna Gora postala članica NATO, obilježio crnogorsku istoriju ali i postavio brojne obaveze i ciljeve pred Vojsku Crne Gore.

On je izrazio zahvalnost izaslanicima odbrane na njihovom doprinosu u procesu pune integracije Vojske Crne Gore u strukture NATO-a. General Daković je informisao izaslanike odbrane o prioritetima Vojske Crne Gore, sa posebnim akcentom na učešće u NATO vođenim operacijama

Tokom prvog dana izaslanicima odbrane i predstavnicima Ministarstva odbrane prezentovana je vježba „Prikaz sposobnosti za planinsko ratovanje“ na alpinističkom poligonu „Pirlitor“ na Žabljaku. Tom prilikom, 3. pješadijska četa Pješadijskog bataljona prikazala je nivo osposobljenosti jedinice iz domena planinskog ratovanja.

Potpisan je i Plan bilateralne saradnje (PBS) sa Poljskom za 2018. godinu.

Drugog dana, za vojne atašee je organizovan rafting rijekom Tarom.

Prisutni su bili izaslanici odbraneNjemačke, Makedonije, Austrije, Belgije, Grčke, Turske, Poljske, Slovačke, Japana, savjetnik za odbranu pri ambasadi Slovenije u Crnoj Gori, vojni predstavnik Republike Hrvatske pri Ministarstvu odbrane Crne Gore i vršilac dužnosti šefa Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC) Sjedinjenih Američkih Država.

Send this to a friend