Politika

Vlada hoće apsolutnu kontrolu, premijer demantovao čak i svoj ekspoze

Vlada Crne Gore

Čini se da je premijer Zdravko Krivokapić zaboravio šta je kazao u prvim trenucima kada je preuzeo funkciju predsjednika Vlade.

“Decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama, njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost, mora biti odlučnije sprovedena, kako bi se obezbijedio ravnomjerni razvoj svih krajeva države”, poručio je Krivokapić u decembru prošle godine.

Nakon mjesec i po dana, Vlada Crne Gore na sjednici 21. januara 2021. godine donosi Uredbu o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvija u turizma lokalne samouprave.

Prestankom važenja ranije Uredbe, poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova koji su bili povjereni jedinicama lokalne samouprave, vraćaju se nadležnom Ministarstvu, čime će se, kako je saopšteno, omogućiti bolja kontrola nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, a u cilju zaštite prostora od degradacije i pogoršanja uslova stanovanja, kao i bolje funkcionisanje i vizuelni izgled naselja.

No, ova odluka je u suprotnosti sa tendencijom decentralizacije vlasti i prenošenjem većeg broja nadležnosti sa državnog nivoa na lokalni, gdje građani, privreda i uprava neposrednije pribavljaju dokumentaciju za potrebe izgradnje koje obavljaju u matičnoj opštini.

Ovim potezom Vlade, lokalnim samoupravama ukida se značajna nadležnost, čime se u opštinama dovodi u pitanje postojanje organa nadležnih za izdavanje dozvola, što potencijalno dovodi do otpuštanja radnika u svim lokalnim upravama.

Samo u Glavnom gradu, prema riječima gradonačelnika Ivana Vukovića na ovim poslovima je do sada radilo šest službenika. Ovom odlukom i organi lokalne uprave za UTU uslove moraće da se obraćaju državnim organima, što do sada nije bio slučaj.

Time Ministarstvo može da neizdavanjem UTU blokira projekte po opštinama.

Gradonačelnik Podgorice Vuković, na Facebook-u je napisao: “Najnoviji i, do sada, najeklatantniji primjer institucionalne nekulture i političkog revanšizma ministra Mitrovića i Vlade u odnosu prema Glavnom gradu…”

Prema njegovim riječima, Vlada je odlučila da lokalnim upravama oduzme pravo izdavanja urbanističko-tehničkih uslova (prvi korak u procesu gradnje).

“To, prevedeno na jezik razumljiv svima, znači da će posao, od kojeg najdirektnije zavisi razvoj Podgorice i Crne Gore, koji je do sada u našem Sekretarijatu za planiranje prostora radilo šest kolega, od sada (za čitavu Crnu Goru) raditi troje ljudi u nadležnom ministarstvu”, naveo je Vuković.

On je napomenuo kako je, samo tokom 2020. godine, gradski Sekretarijat obradio 570 zahtjeva za izdavanje UTU uslova (na nivou Crne Gore, taj broj je 2807).

“Nije teško pretpostaviti kako će se pomenuta odluka odraziti na efikasnost rada u ovoj oblasti. I dok provladini mediji, u prepoznatljivo ostrašćenom maniru, ovo slave kao još jednu pobjedu nad DPS-om, kao gradonačelnik Glavnog grada čija je osnovna dužnost da štiti interese sugrađana, imam obavezu da upozorim na katastrofalne posljedice ove odluke”, naveo je Vuković na svojoj FB stranici.

Odluku Vlade skandaloznom je ocijenio predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

“Vlada Crne Gore ovim oduzima nadležnosti opštinama u Crnoj Gori, imali smo najavu premijera da će opštine imati veća ovlašćenja i mislio sam da loša odluka prethodne vlade da ukine planiranje prostora, odnosno izrade lokalnih detaljnih planova opštinama bude vraćena, a mi dobijamo još katastrofalniju odluku u centralizaciji”, naveo je Đeljošaj na Facebook-u.

Donošenjem Uredbe o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave opštinama se takođe uskraćuju i prihodi po osnovu izdavanja urbanističko-tehničkih uslova.

Potez Vlade da uskrati opštinama izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju objekata naročito je suprotan proklamovanim ciljevima i politikama koje su partije na vlasti obećavale u svojim programima i tokom svojih kampanja, kao i premjer Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu.

*Demokrate u svom programu navode da se zalažu za “decentralizaciju u korist opština, gradskih opština, Glavnog grada i Prijestonice”.

*Građanski pokret URA u svom programu navodi da se zalaže za “razvoj lokalne samouprave i jačanje prava građana da utiču na odluke o pitanjima koja se odražavaju na njihov život i privređivanje, te decentralizaciju, uz poboljšanje sistema e-uprave, formiranje građanskih biroa koji doprinose ukidanju administrativnih barijera za biznis i za ostvarivanje prava građana”.

*Demokratska narodna partija podržava model suštinske decentralizacije vlasti i odlučivanja na svim nivoima, uz obavezno učešće građana i civilnog društva. Potrebno je kreirati sistem po kome bi najveći dio prihoda, koji se ostvare u jednoj sredini, u tu sredinu bio i uložen”.

M. Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
E viva 🤡
Gost
E viva 🤡

Jeste moja Vlada 🤗

Predator
Gost
Predator

Ovo je nicija vlada nisu svjesni svojih odluka.

joveta
Gost
joveta

Nije moja vlada,hocemo prijevremene izbore!

Kurjak
Gost
Kurjak

Rukoljub i Braticka za sve jade

Bazinga
Gost
Bazinga

#nijemojavlada

Staljinizam
Gost
Staljinizam

Svi na ulicu! Otpor! Nije moja vlada!!!!

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

#nijemojavlada 3×33333

Strsljen
Gost
Strsljen

99% prosrpska vlada

Loš
Gost
Loš

Evo hoće da mijenjaju zakon o predsjedniku ,zakon o odbrani i oduzimanjem nadležnosti predsjedniku i narušavanjem principa podjele vlasti potpuno uruše demokratske temelje CG.Već su oduzeli nadležnosti lokalnih samoupravi.Evo ko je balkanski Lukašenko,Krivokapić.

Bazinga
Gost
Bazinga

Ne letimo, ne plovimo, ne možemo ni štrajkovati ni traga od budžeta! Ko su ovi ekperti?

Grone
Gost
Grone

Nije moja vlada

Bazinga
Gost
Bazinga

Koju kompleksaši, niko pametniji od njih!

D 1mil 12*kamat
Gost
D 1mil 12*kamat

NijeMojaVlada.###

Unreal
Gost
Unreal

😂😂😂😂😂😂😂😂😂 komedija

Dragi
Gost
Dragi

Opet rakija prica,a ne mozak nesrecnog Rukoljuba Krivokapica,zastidje za nasu drzavu,a ostali apostoli u vladi klasicni foliranti i neznalice.

Rodolfo Alboreto
Gost
Rodolfo Alboreto

Bog vam svaku srecu dao.
Ovo je buducnost Crne Gore.

NijeMojaVlada
Gost
NijeMojaVlada

Ove sve treba jednom metlom rascerat…

isTINAiPRAVDA
Gost
isTINAiPRAVDA

Volio bi da cujem misljenje Demokrata koji su se zalagali za decentralizaciju

Vukota
Gost
Vukota

Kad ih god vidim,nesto u meni kaze: ko su ovi ljudi?! Ko kukavičja jaja.
Vala ,#nijemojevlada.

Ilija
Gost
Ilija

Izdajnici Crne Gore.

Mims
Gost
Mims

Uhapsite ove strance , dokle vise na slobodi ? Kakva je ovo obmana

Hogar
Gost
Hogar

#nijemojavlada
Ovo je nešto strano,neprijateljsko,užasno.

Deni
Gost
Deni

Plase se da ce sredstva biti odvajana za gradnju Crnogoroskih crkava.

Strsljen
Gost
Strsljen

#nijemojavlada svi zajedno da mičemo bandite četničke

Miko
Gost
Miko

Bio malo popio pa se ne sjeca !!!

Vaše ime
Gost
Vaše ime

ništa ne znaju, gomila neznalica na okupu

Send this to a friend