Politika

Vlada prihvatila predložene odluke Savjeta za odbranu

Vlada Crne Gore prihvatila je predloge odluka o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnim misijama u Avganistanu i dva štabna oficira u KFOR na Kosovu.

Navodi se da su predložene odluke usaglašene sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

“Vlada Crne Gore prihvata predloge odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnima misijama “Resolute Support u Avganistanu i KFOR na Kosovu”, navodi se i Mišljenju, koje je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Predloge ovih odluka utvrdio je Savjet za odbranu i bezbjednost početkom februara, a skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu ih je podržao 13. marta.

Savjet je tada konstatovao da se na međunarodnim vojnim vježbama unapređuje sposobnost i razvija povjerenje među članicama NATO-a, partnerskim državama i državama regiona.

Navodi se da za VCG učešće u misijama znači razvoj interoperabilnosti i sposobnosti, sticanje novih znanja i naučenih lekcija, koji se kasnije primjenjuju u obuci jedinica.

“U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bili angažovani u nekoj od misija, što je doprinijelo da proces dostizanja interperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasniji”, kaže se u obrazloženju odluka.

Sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, u martu, prisustvovali su ministar odbrane Predrag Bošković i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Ilija Daković.

Članovi Odbora su informisani o planiranim aktivnostima u domenu angažovanja pripadnika VCG i saradnje sa partnerima u međunarodnoj misiji „Resolute Support (RS)“ u Avganistanu.

“Tokom diskusije posebna pažnja je bila posvećena pitanju političko bezbjednosne situacije na ovom području, zadacima pripadnika crnogorskog kontingenta na dužnostima koje se odnose na zaštitu timova za obuku, savjetovanje i pomoć Nacionalnim snagama bezbjednosti Avganistana, kao i poslovima koji se obavljaju u štabovima misije „Resolute Support“”, saopšteno je iz parlamenta.

Uvažavajući dosadašnje iskustvo u navedenoj misiji, koja predstavlja formalni nastavak misije ISAF, a u kojoj su pripadnici VCG učestvovali od 2009. godine, članovi Odbora su ocijenili da su na najbolji način valorizovana stečena znanja i postignuti visoki rezultati rješavanjem kompleksnih zadataka i uz potpunu primjenu pravila angažovanja i nacionalnih ograničenja.

Odbor je upoznat sa mandatom i ciljevima međunarodne misije KFOR na Kosovu u kojoj bi, saglasno postojećim kapacitetima i obimu preuzetih međunarodnih obaveza, učestvovala do dva pripadnika crnogorske Vojske uz mogućnost rotacije.

Članovi Odbora su apostrofirali značaj čvrste opredijeljenosti Crne Gore ka pružanju konkretnog doprinosa jačanju mira i bezbjednosti u svijetu, cijeneći da će pridruživanje članice sa zapadnog Balkana KFOR-u pomoći povećanju stabilnosti u regionu.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je tada ocijenio da ono što rade je “šamar za Crnu Goru, za onih 85 odsto građana koji se protive priznanju lažne države Kosovo”.

“VCG će voljom Demokratske partije socijalista biti dio okupacionih NATO snaga na Kosovu i Metohiji”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, dvije katastrofalne odluke ove vlasti, u kojima se nije konsultovao narod, i koje su donesene maltene silom, prethodile su ovom sramnom činu.

“A to su priznanje lažne države Kosovo i odluka o ulasku Crne Gore u NATO bez referenduma”, kazao je Vučurović.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brano
Gost
Brano

Vučuroviću mislim da 85% građana baš briga što je ova vlast priznala nezavisnost Kosova.Vučić i njegova SNS znaju da je Kosovo nezavisno,zašto pregovaraju sa njima.Kosovo je njihova politička hrana kao i Vama.Žao mi je onaj Srpski narod na Kosovu,a Vas političare kojima je Kosovo poštapalica,zato bolje ćuti.

Send this to a friend