Politika

Vlada: U postupku imenovanja Vukšića u potpunosti ispoštovana zakonska procedura

Dejan Vukšić, foto: POBJEDA

Zbog učestalih dezinformacija i netačnih izjava koje se pojavljuju u medijima o postupku imenovanja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Vlada ističe da je prilikom imenovanja Dejana Vukšića za direktora ANB-a ispoštovana sva zakonska procedura.

Naime, Vlada Crne Gore je dana 17. decembra 2020. godine odredila Dejana Vukšića za v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Kako su istakli, odredbom člana 25 stav 2, 3 i 4 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost propisano je da direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenuje Vlada, na predlog predsjednika Vlade, a da se predlog dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja koje Skupština daje nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu.

Vlada Crne Gore je dana 21. januara 2021. godine uputila Skupštini Crne Gore dopis kojim je, saglasno navedenim odredbama, istoj dostavljen Predlog za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost radi davanja mišljenja.

“Budući da Skupština Crne Gore nije dostavila Vladi traženo mišljenje, iako je Odbor za odbranu i bezbjednost nakon dostavljenog predloga zasijedao i održao više sjednica, ali u dnevni red nijedne sjednice nije želio da uvrsti navedeni predlog za davanje mišljenja, zbog očigledne opstrukcije Odbora dana 27.maja 021. godine Predsjednik Vlade je uputio dopis kojim je obavijestio Skupštinu da Dejanu Vukšiću v.d. stanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ističe dana 17. juna tekuće godine i da je u što hitnijem roku potrebno Vladi dostaviti mišljenje Skupštine na predlog da se on imenuje za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost”, navode u Vladi.

Nakon prijema ovog dopisa, predsjednik Skupštine je od Odbora za odbranu i bezbjednost zatražio da zakaže sjednicu radi davanja mišljenja na predlog o imenovanju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, na šta je predsjednik ovog Odbora, poslanik Milan Knežević, pismom odgovorio da odbija da zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrao taj predlog i da to neće učiniti.

“Pošto je obaviješten da predsjednik Odbora neće sazvati sjednicu, Predsjednik Skupštine Crne Gore je na osnovu člana 63 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore sazvao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu za dan 11.juna sa predlogom dnevnog reda – Predlog za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, radi davanja mišljenja, a na zakazanu sjednicu pristupili su predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Vukšić, ali zbog nedolaska većine članova Odbora sjednica nije održana, pa je Skupština Crne Gore dopisom, dana 11.juna obavijestila Vladu Crne Gore da usljed poslovničke nemogućnosti za održavanje 13. sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj nije pristupio predsjednik Odbora kao ni većina članova, Skupština ne može dati traženo mišljenje”, objašnjavau u Vladi.

Nakon ovoga, ističu, kako je prethodno ispoštovana zakonska procedura, a imajući u vidu da je Skupština obavijestila Vladu da ne može dati mišljenje o predlogu za imenovanje Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost kao i činjenicu da traženo mišljenje nije uslov njegovog imenovanja, Vlada Crne Gore je 11.juna imenovala Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“Vlada Crne Gore naglašava da je prilikom imenovanja Dejana Vukšiča za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ispoštovana sva zakonska procedura, a da višemjesečna nemogućnost Skupštine da da mišljenje na predlog o njegovom imenovanju ne može i ne smije biti prepreka za rad Vlade, koja postupa u skladu sa svojim nadležnostima, i koja je dužna da čuva sve institucije sistema a posebno bezbjednosni sistem koji je nedjelovanjem dijela poslanika bio direktno ugrožen”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend