Politika

Vlada usvojila predlog nove Strategije nacionalne bezbjednosti

Vlada je na juče održanoj 87. sjednici usvojila Predlog nove Strategije nacionalne bezbjednosti, najznačajnijeg državnog strateškog dokumenta kojim se uređuje sistem bezbjednosti i odbrane.

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je danas na konferenciji za medije da se razlozi za donošenjem pomenute Strategije fokusiraju prije svega na izuzetno izmijenjen bezbjednosni okvir u kome Crna Gora danas živi i naglasio da nova Strategija bezbjednosti definiše potpuno novi sistem bezbjednosti.

“Već je deset godina od kako je donijeta poslednja Strategija nacionalne bezbjednosti. Drugi razlog je izuzetno izmijenjen bezbjednosni okvir u kome Crna Gora danas živi i treći svakako punopravno članstvo Crne Gore u NATO-u koje je zahtijevalo potpuno novo definisanje bezbjednosti od pojedinačne u kolektivnu. Ova Strategija definiše potpuno novi sistem bezbjednosti”, rekao je ministar.

On je istakao da Strategija definiše tri ključna interesa bezbjednosti, odnosno vitalne, strategijske i važne interese i naglasio da pomenuti dokument prepoznaje rizike i moguće prijetnje.

Bošković je poručio da su definisani i nosioci, odnosno organi koji treba da na najbolji mogući način obezbijede potpunu bezbjednost kako državi tako i svakom građaninu Crne Gore.

Send this to a friend