Politika

Vlada utvrdila predlog zakona o lokalnoj samoupravi, evo koje su novine

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o lokalnoj samoupravi.

https://www.youtube.com/watch?v=qi9zaW8ilpU

Ministarka Suzana Pribilović kazala je da je priprema novog Zakona o lokalnoj samoupravi predstavljala jednu od prioritetnih aktivnosti Ministarstva javne uprave u 2017. godini, koja je realizovana nakon detaljnog sagledavanja sveukuponog sistema funkcionisanja lokalnih samouprava u Crnoj Gori, što je upravo bio i jedan od ciljeva formiranja posebnog resora za oblast javne uprave.

“Moram da naglasim da smo zakon u predlogu koji je Vlada utvrdila danas, pripremali u atmosferi transparentne i otvorene javne rasprave, a da je podršku ovim rješenjima dala Evropska komisija”, kazala je Pribilović.

Razlozi za donošenje Predloga zakona, navodi ona, ogledaju se u tome da je dosadašnja primjena određenih insitituta ukazala na potrebu za daljim unapređenjem zakonskih rješenja.

“U ovom Predlogu zadržava se dosadašnji koncept lokalne samouprave u odnosu na jednostepenost, monotipnost oblika lokalne samouprave i jednake nadležnosti, dok su nova rješenja u funkciji unapređenja načela na kojima počiva sistem lokalne samouprave: profesionalnosti, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti rada organa lokalne samouprave”, ističe ministarka.

Objašnjava i na šta se odnose najznačajnije novine sadržane u Predlogu Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Precizniji način sazivanja prve sjednice novoizabrane skupštine, te pitanje trajanja mandata, raspuštanja i skraćenja mandata, mogućnost produženja mandata skupštine u izuzetnim situacijama vanrednog stanja, te pitanje raspisivanja izbora za skupštinu opštine u slučaju prestanka mandata prije isteka vremena na koji je izabrana”, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, predlog je da funkcija predsjednika skupštine bude isključivo profesionalna, a u cilju obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja organa lokalne samouprave.

“Predložen je rok u kojem se mora izabrati predsjednik opštine nakon konstituisanja skupštine-30 dana”, kazala je ministarka.

Unaprijeđena su, kaže, rješenja koja su se odnose na pitanja vezana za odgovornost glavnog administratora, menadžera, starješina organa lokalne uprave, rukovodilaca stručnih i posebnih službi propisivanjem jasnih razloga kada navedenim licima može prestati mandat, odnosno kada se mogu razriješiti.

” Takođe, jedna od novina ovog zakona je i detaljno regulisanje statusnih pitanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, te precizna kategorizacija radnih mjesta i zvanja lokalnih službenika i namještenika, kao i nova pravila i procedure za popunu radnih mjesta u lokalnoj samoupravi koja treba da obezbijede profesionalizaciju lokalne samouprave na svim nivoima”, kazala je ministarka.

Prema njenim riječima, predloženim rješenjima ovog zakona stvaraju uslovi da se lokalna samouprava organizuje u skladu sa principima profesionalnosti i depolitizacije.

“U cilju upravljanja ljudskim resursima u opštini, propisano je da predsjednik opštine donosi kadrovski plan, u roku od 30 dana od dana donošenja budžeta. Uvođenje ovog instituta ima za cilj da obezbijedi blagovremeno planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu”, navodi Pribilović.

Fukcionalna i efikasna lokalna uprava se ne može obezbijediti bez stalnog usavršavanja lokalnih službenika.

“Stoga je normativno unaprijeđena  funkcija upravljanja ljudskim resursima na lokalnom nivou.Dosadašnja zakonska rješenja na osnovu kojih je svaka jedinica lokalne samouprave imala disciplinsku komisiju pokazala su se kao neadekvatna rješenja, pa je novim Predlogom zakona predviđena njihova profesionalizacija, radi uštede i ekonomičnijeg i efikasnijeg vođenja disciplinskog postupka i postupka po žalbama lokalnih službenika i namještenika”, kazala je Pribilović.

Predloženo je da ovaj zakon Skupština usvoji po skraćenom postupku.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dobro je
Gost
Dobro je

Uh, već sam se prepao da će da brojčano ograniče broj zaposlenih. A tako nam je dobro krenulo, još nekoliko lokalnih izbora i svi ćemo raditi u Opštinana! Sigurna plata, malo se i raducka, kapne nešto od ovoga-onoga i da bog pomože!

Raki
Gost
Raki

Sta ste predlozili da lokalne samouprave koje zaposljavaju pred svake izbore po 200 sluzbenika viska a licne dohodke ne izmiruju po 6 mjeseci jeli to notmalno,je li to eveopa trazi ili afrika.Dok te stvari ne precizirate i ne bude odgovornosti za takav haos u opstinama nema nista od tog i evrope

TPT
Gost
TPT

Bila je potpredsjednica opstine budva pa se “fino” pokazala….e ko li je sve ministar danas,nije ni cudo sto je podrska vladi nikad niza u istoriji

Send this to a friend