Politika

Vlade ni na vidiku: Ko sa kim hoće, a ko sa kim neće

Arhiva: Foto: Miraš Dušević/CdM
Arhiva: Foto: Miraš Dušević/CdM

Pregovori o formiranju vlade odvijaju se daleko od očiju javnosti, ali prema nezvaničnim informacijama mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić još uvijek ne uspijeva da postigne konačan dogovor sa predstavnicima partija koje bi participirale u 44. Vladi.

Jasnu poruku Spajiću poslale se Demokrate Alekse Bečića da neće podržati vladu u kojoj bi se našli Mehmet Zenka i Socijaldemokrate, jer su na vanrednim parlamentarnim izborima, 11. juna, bili na izbornoj listi okupljenoj oko Demokratske partije socijalista.

Iako Demokrate o formiranju nove vlade pregovaraju samostalno, oni su na izborima nastupali u koaliciji sa Građanskim pokretom URA na čijem čelu je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Na stav Demokrata reagovali su iz PES-a i podsjetili da je njihov Pokret upravo donio odluku da se o sastavu nove Vlade razgovara sa onim predstavnicima i partijama koje su Spajića podržali na konsultacijama kod predsjednika države Jakova Milatovića.

“Tako da, ukoliko i drugi subjekti i svi poslanici budu poštovali donijete odluke, Vlada će biti izglasana od onih koji su podržali Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a”, zaključili su iz PES-a.

Ubrzo su se oglasili iz DPS-a i poručili da im ne pada na pamet da budu, kako kažu, dio političkog brloga, u kome se “partneri” međusobno ucjenjuju, vrijeđaju, optužuju.

Naglašavaju da u tome ne samo da neće da učestvuju, nego će veoma žestoko napadati vladu stvorenu na trulim kompromisima.

“I oboriti je kao što smo i prethodne dvije uz vašu nesebičnu pomoć, koju ste nam redovno nudili. Jer poznato je da učesnici WhatsApp političke pijace, „nikad neće ništa“ sa Demokratskom partijom socijalista – sem kad ovaj njihov vrhovni i jedini princip političkog opstanka, poremeti nepodnošljiva uzajamna mržnja, koja im i sada ne dozvoljava da formiraju vladu”, zaključili su u DPS-u.

Spajić je ranije jasno kazao da o formiranju vlade neće pregovarati sa GP URA i DPS-om.

Mandataru Spajiću nedostaju glasovi i iz njegove partije. Zvanično se zna da su to dvije poslanice sa liste PES-a ali se spekuliše sa informacijom da su sporna još dva poslanika.

Preksinoć je na inicijativu Spajića održan sastanak predstavnika partija koje pregovaraju o formiranju 44. Vlade, ali ništa nije konkretno dogovoreno.

Navodno novi sastanak bi trebalo da bude održan krajem mjeseca, nakon što se iz SAD-a vrati državna delegacija predvođena predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

Osim Spajića, sastanku su prisustvovali Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, Vladimir Joković iz SNP-a, Ervin Ibrahimović iz BS-a, Fatmir Đeka iz koalicije Albanska alijansa, Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma, Adrijan Vuksanović iz HGI-ja i Srđan Pavićević iz Civisa. Nije bilo predstavnika Ujedinjene Crne Gore.

Pregovori o formiranju izvršne vlasti značajno su usporili zbog inistiranja nekih političkih subjekata da bi u vladi trebalo da bude i predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore ZBCG.

Spajić ima rok da do polovine novembra sastavi 44. vladu.

Aleksandra Obradović

21

avatar
1000
17
4
0
 
19
LučaPetar PetrovicMalo morgenmujo džegersvizajedno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luča
Gost
Luča

Bečić. Dobio. Direktive. Od šefa. Iz. Bgd pa odmah. Zabio nož. Uleđa. Spaiću. To može sa,mo ljaljo

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Evropa sad je bezlicni pokret isto kao i demokrate ne zna se ni ko su ni sta su.Za DPS i ZBCG se bar zna i jedni i drugi imaju stabilno biračko telo i da su pametni da se izmire da se nadje neki kompromis vladali bi sledećih 50 godina a manjine da podrže ali bez ucenjivanja i svima lepo.A ne… Više »

Malo morgen
Gost
Malo morgen

Treba poštovati ako se Spajić odupre Vučiću i Vučićevim slugama u Crnoj Gori. On ima izlaz a i svi mi koji volimo svoju zemlju. Podržati bezuslovno njegovu Vladu na godinu dana. Bez učešća u istoj, bez mjesta u dubini. Na smetlište istorije tako poslati DF, Jokovića, Lekića, Danilovića, Civis, Abazovića, i naravno Demokrate.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

sastaviti vladu ko u pg, to je narodna volja, ali ambasadama takva vlada smeta jer je isključivo prosrpska, i koče koliko mogu, normalno ne žele ljude koji misle svojom glavom več one tipa u makedoniji i na kosovu ili u sarajvu gradu ili one koji su do skora vladali u titinome gradecu pri gradžanskoj europi

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Evropa sad završila pre nego što je počela. Posle ovog cirkusa neće ih glasati 10%

svizajedno
Gost
svizajedno

Gospodine Spajicu, novu šansu nećete imati , sačuvajte sebe , napravite Vladu sa partijama sa kojima možete da budete u većini …, ne osvrćite se na zahtjeve i mišljenja retrogradnih snaga i trgovaca dušama … sretno … 👏

I sta cemo sad
Gost
I sta cemo sad

Nema vlade rekao sam vam jos prije 2 mjeseca, znam iz prve ruke da ce prosrpske stranke da izminiraju spajica i da ce na kraju indemokrate da odustanu.. idu novi izbori jer je dritko to zavrsio sa ljaljom..

Kosta
Gost
Kosta

Kuku svakoj vladi kojoj preplovljena partija Becica moze.da postavlja.uslove.

Demosten
Gost
Demosten

Vama je Suljo, sjećaš se, tada ste ga zvali “Sulejman Veličanstveni”

Realno
Gost
Realno

Narod želi kvalitetne ljude sa znanjem koje je stečeno na akreditovanim fakultetima i iskustvom. Ne želimo balavurdiju ili metuzaleme sa srednjom školom čije je iskustvo ulica! Dosta je bilo puno priče, rada premalo, znanja nigdje, mržnje na pretek, srednje-vijekovnih stavova i međuljudske netrpeljivosti!!!

Car
Gost
Car

E kad ne umijete vladu sastavit jedina opcija novi izbori a narod je željan izbora sanja ih ali ka babarogu’ pa kaže izgubi ono iz vreće od sreće

gandra
Gost
gandra

e zlatio se dps kakvi su ovo klovnovi sve redom

KIKI
Gost
KIKI

Hahhahajahhaha
Podrska za Spajketa…
Ako nece Ljaljo ima ko oce…
Cus nece naroooooooooooodna voooooooooolja

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ni novi izbori neće donijeti rješenje!!

Diko sanjar😂
Gost
Diko sanjar😂

Ljalju samo stolicu dajte da se uvali njega drugo nista i ne zanima on je uzdrzan

Fendi
Gost
Fendi

Milo je bio 30g i toliko ga ne intersuje fotelja da je imao obraza opet da se kandiduje po stoti put. Mora da je to težak posa’ lin hoće da se bavi sa njim čitav život

Miso
Gost
Miso

Dobkle brate mili

Tivat
Gost
Tivat

Sve je hani Dps i auta neće biti u vladi.. I samo se viod6 priča sa li će Df ući ili ne.
Ali pošto je Milo javno rekao da je Df za njega prihvatljiv, e onda može biti za svakog prihvatljiv

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Dešifruj ovo!!

Nikola
Gost
Nikola

Vi ne možete sami sa sobom a ne sa drugim nekim
Svi se borite za lične interese i fotelje
Ovo samo ulica rješava i gracka čistoća

Nikola
Gost
Nikola

Sve to drži brat Abaz pod kontrolom

Send this to a friend