Politika

Istekao rok za rad Odbora: Vlast predlaže pet zakona

Demokratska partija socijalista će, zajedno sa koalicionim partnerima, staviti u proceduru pet zakonskih rješenja, najavio je predsjednik skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva Branimir Gvozdenović, pišu Dnevne novine.

Kako je kazao, na medijskim zakonima i etičkim kodeksima će se raditi naredne godine.

Posljednjoj sjednici tog skupštinskog tijela, kojem je juče istekao rok za rad, nijesu prisustvovali poslanici Demokrata.

Gvozdenović je kazao da je Odbor ostvario određene rezultate i zahvalio svima koji su učestvovali u njegovom radu, posebno pridruženim članovima iz nevladinog sektora i akademske zajednice, koji su dali doprinos da se dođe do rješenja.

“Zašto nije postojalo političke volje, vi dobro znate, a građani će suditi na osnovu raspoloživih informacija koje dođu do njih”, rekao je Gvozdenović, dodajući da je važno da se “izađe sa nekim proizvodom”.

Između ostalih, DPS sa koalicionim partnerima će u redovnu proceduru uputiti Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika, “materijal koji će biti osnov za pregovore i partnersku komunikaciju sa svima koji budu zainteresovani da tokom sljedeće godine dođemo do unapređenja izbornog zakonodavstva”.

Gvozdenović je podsjetio da je za to rješenje potrebna dvotrećinska većina.

Predložiće i predloge zakona o biračkom spisku i o teritorijalnoj organizaciji, koji će biti prvo proslijeđeni Vladi.

On je kazao da će predložiti i Predlog zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, zajedno sa Predlogom dopuna Krivičnog zakonika.

Gvozdenović je izrazio žaljenje što posao nije realizovan onako kako je pisalo u odluci.

“Ovdje smo svi vidjeli ko ima demokratski kapacitet i ko želi da dođe do određenog rješenja”, rekao je Gvozdenović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da na Odboru nije utvrđen nijedan tekst zakona i da ne može u ime Odbora biti upućen prema parlamentu, ističući da tekst koji predlažu poslaničke partije ili grupe za SDP neće biti politički obavezujući.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić pojasnio je da su tokom rada odbora došli do toga da treba dodati neke zaštitne mehanizme u Krivični zakonik koji se tiču finansiranja političkih subjekata.

U predlogu su, kako je kazao, predviđene rigorozne kazne za nelegalno finansiranje političkih subjekata i istakao da su najvećim dijelom prihvatili predlog Demokrata, želeći da idu u susret dogovoru.

“Nijesmo uspjeli idemo dalje. To od nas zahtijeva naša ozbiljnost i obaveza prema građanima i državi”, rekao je njegov partijski kolega Miodrag Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Haris
Gost
Haris

Gvozdenoviću ne uvijaj, reci glasno da je za unapređenje izbornog zakona bio DPS sa koalicionim partnerima NVO sektor i akademska zajednica, a da unapređenje izbornog zakona NE ŽELE sdp, demonkrate, df, snp, ura, demons,… i ostali opozicionari, da građani znaju ko je za napredak, a ko je za povratak u ’90.-te.

Send this to a friend