Politika

Vlast u Budvi kao rogovi u vreći

Budva

Kriza u budvanskom parlamentu i dalje traje i izvjesno je da ni šesti mjesec neće doći do održavanja sjednice, jer vlast u ovom gradu ne može da obezbijedi većinu.

Posljednja sjednica Skupštine opštine Budva je održana 30. decembra prošle godine, a nakon nje uslijedila su tri neuspjela pokušaja da se obezbijedi kvorum.

Postoji više scenarija za rješavanje ove situacije održavanje vanrednih lokalnih izbora, uvođenje prinudne uprave / ili stvaranje nove ‘ ‘ većine.

U Demokratskoj partiji socijalista DPS kažu da su spremni da odreaguju na svaki od mogućih scenarija.

“Kao najjača partija u opštini, ubijeđeni smo da bi započeti pobjednički hod DPSa u više crnogorskih gradova bio nastavljen i u Budvi”, kazao je za Dnevne novine šef kluba odbornika DPS u budvanskom parlamentu Marko Vuković.

Prema njegovim riječima, aktuelna vlast ili, kako ih naziva, “rogovi u vreći” ne funkcioniše od samog početka. On je podsjetio da je DPS i na posljednjim lokalnim izborima osvojila najviše mandata, te da je trebalo da formira vlast sa programski bliskim partijama.

“Neprincipijelnim postizbornim inženjeringom devet raznorodnih političkih subjekata, vođenih isključivo mržnjom prema DPS-u i željom za vlašću, sklepana je klimava, neodrživa i neefikasna opštinska vlast”, kaže Vuković, dodajući da je aktuelnoj vlasti u Budvi trebalo više od dva mjeseca za konstituisanje vlasti.

“Skupština je prošle godine skoro četiri mjeseca bila u blokadi. Od početka ove godine nijedna skupština se nije održala i sve se to dešava za godinu i po vlasti. Građani Budve samo vide rezultate njihove vladavine, od pregršti obećanja ispunili su samo ona vezana za zapošljavanje. Svojim amaterizmom i stalnom blokadom nanijeli su štetu turizmu od kojeg žive svi građani Budve. Kada su preuzeli vlast imali su milion eura na računu i sve plate isplaćene, kao i završene tenderske procedure za puno investicija, a vječito govore da su preuzeli opštinu u haosu”, ističe Vuković.

Posljednji pokušaj održavanja sjednice bio je 19. aprila, ali zbog nedolaska nezavisnog odbornika Stevana Džakovića ona je odložena.

Džaković ne želi da učestvuje u radu Skupštine opštine Budva dok Demokrate i D emokratski front u državnom parlamentu ne iniciraju izmjenu izbornog zakona, po kojem bi građani na izborima glasali za ličnosti, a ne za liste.

Podsjetimo, članom 185 Zakona o lokalnoj samoupravi se predviđa da će Vlada upozoriti Skupštinu opštine koja duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili zakonom utvrđene obaveze, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Ako Skupština ne uspostavi obavljanje funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog nadležnog ministarstva, raspustiti parlament.

Prema ranijem pisanju Dnevnih novina, Demokrate koje predvodi aktuelni predsjednik Opštine Dragan Krapović, planiraju da iniciraju raspuštanje Skupštine opštine Budva 6. jula, kako bi bili raspisani vanredni lokalni izbori.

Prema saznanjima Dnevnih novina, Demokrate su prepustile obezbjeđivanje većine Demokratskom frontu, odnosno predsjedniku Skupštine opštine Đorđu Vujoviću.

“Njegov posao je da zakaže sjednicu i obezbijedi većinu. Ako to ne uspije u prvoj nedjelji narednog mjeseca, najvjerovatnije 6. jula, tražićemo skraćivanje mandata aktuelnom lokalnom parlamentu”, kazao je jedan lokalni funkcioner Demokrata koji je želio da ostane anoniman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tetminator
Gost
Tetminator

Kaze sekretarica Tomislavu Nikoliću:
-Gospodine Nikoliću, stigao Vam je meil.
-Neka uđe!

Tetminator
Gost
Tetminator

ekretarica Djordiju Vujovic
-Gospodine Vujovic , stigao Vam je meil.
-Neka uđe!

Send this to a friend