Politika U SUSRET NOVOM TERMINU ZA ODRŽAVANJE VOJNE VJEŽBE NA SINJAJEVINI IZ MINISTARSTVA ODBRANE PORUČILI

Vojska će uvijek biti na usluzi građanima, nikako protiv i na njihovu štetu

Prikaz vojne vježbe koji je trebalo da se održi prošle sedmice na Sinjajevini, odložen je dok se za to ne steknu bezbjednosni uslovi za njeno održavanje. Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane, potvrđeno je Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Predrag Bošković, informisali su nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku.

U tom Vladinom resoru, naglašavaju da vježba nije otkazana i da od nje neće odustati.

“Ono što je odluka Vlade Crne Gore, koja je sada u tehničkom mandatu, svakako da ćemo sprovoditi, sve dok se ne formira nova. Takođe, važno je opet naglasiti da se Vojska Crne Gore neće konfrontirati sa svojim građanima. Zato Generalštab Vojske Crne Gore koristi priliku da se zahvali građanima na podršci u vidu ponuđenog zemljišta za izvođenje vježbi. Vojska Crne Gore uvijek će biti na usluzi građanima, a nikako protiv i na njihovu štetu”, istakli su iz resora odbrane.

U vježbi na Sinjajevini, podsjećaju, učestovaće 50 vojnika, što podrazumijeva i jedinice za podršku.

“Kao što je javnost upoznata, na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovaće se stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm. Ta vježba predstavlja krunu obuke jedinica Vojske Crne Gore, što se upravo odnosi na njenu prvu i osnovnu misiju, a to je odbrana nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore”, naglašavaju iz ministarstva.

Najavljena vježba nije ništa novo, kazali su iz tog Vladinog resora i podsjetili da je slična vježba na Sinjajevini održana prošle godine, ali je i vojska Jugoslovenske narodne armije svojevremeno tu planinu, između ostalih, koristila kao vojni poligon.

“Vlada Crne Gore je krajem prošle godine, tačnije 5. septembra 2019. godine donijela odluku o formiranju vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini za potrebe Vojske Crne Gore. Nakon toga Generalštab Vojske Crne Gore izradio je plan koji podrazumijeva i vježbu najavljenu za prethodnu sedmicu. To znači da vježba nije ništa novo, već kao što sve funkcioniše u Vojsci, vrlo pažljivo planirana, shodno kratkoročnim i dugoročnim planovima i ciljevima”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva odbrane i podsjetili da je na tom prostoru krajem prošle godine održana prva vojna vježba, o čemu je javnost obaviještena i koju su ispratili brojni mediji.

Ove godine, danima pred najavljeni termin, Sinjajevina je bila “okupirana” NVO aktivistima, stočarima, ali i političarima koji su stali u njenu odbranu, a njihovo prisustvo na lokaciji određenoj za vježbu uticalo je na odgađanje, ali ne i otkazivanje vježbe.

“S obzirom da ovo nije prva vježba na navedenoj lokaciji, vrlo je diskutabilan trenutak kada su se određeni aktivisti odlučili na takvo djelovanje. U svakom slučaju, da bi se vježba realizovala moraju se ispoštovati propisane mjere bezbjednosti, a to znači da nije dozvoljen ulazak u obilježene zone u rejonu gađanja za vrijeme realizacije vježbe. Tako da možemo reći da se nisu stekli uslovi da se vježba realizuje u planiranom terminu. Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane su informisali nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku”, ponovili su iz Ministarstva.

Očekuju reakciju nadležnih institucija u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku, jer je, kako ističu, Vojska Crne Gore spremna da u svakom trenutku otpočne petodnevnu vježbu na Sinjajevini, koja je u planu.

Iako se posljednjih dana Vladi javlja veliki broj građana koji nudi svoju zemlju za vojni poligon, iz ministarstva im se zahvaljuju i ponavljaju da jedino lokacija na Sinjajevini ispunjava sve standarde za izvođenje vojne vježbe.

U Vladi su svjesni prirodnih bogatstava Sinjajevine koja, dodaju, nije slučajno odabrana za vojni poligon.

“Jugoslovenska narodna armija koristila je više lokacija na teritoriji Crne Gore kao vojne poligone. Tu se podrazumijeva i taj teren na Sinjajevini, koji je prošle godine, 5. septembra proglašen za vježbovnostrelišnu prostoriju”, kazali su iz Ministarstva.

Nakon formiranja Vojske Crne Gore, podsjećaju, stvorila se potreba za formiranjem vježbovno-strelišne prostorije, te da je ova inicijativa pokrenuta 2013. godine.

“Na osnovu sveobuhvatne analize Sinjajevina je izabrana kao najoptimalnija lokacija i po konfiguraciji terena jedina koja može da odgovori svim potrebama Vojske Crne Gore. Naravno, prije bilo kakve odluke, Vojska Crne Gore se obratila svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori za mišljenje. Tek nakon pozitivnog odgovora Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva kulture i Ministarstva finansija, Vlada je donijela odluku o formiranju vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini”, ističu iz ministarstva.

Imajući u vidu da je Sinjajevina dio UNESCO rezervata biosfere rijeke Tare, naglašavaju, obratili su se UNESCO-u i upoznali ih sa odlukom, na šta su im zahvalili i poručili da je sve urađeno u skladu sa preporukama.

“Prije donošenja odluke Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore u maju 2018. godine organizovali su i tribinu sa građanima Kolašina kako bi ih upoznali sa planovima za formiranje vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini, ali i brojne sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava Kolašina, Mojkovca i Danilovgrada na istu temu”, kazali su iz Ministartva.

Vježbovno-strelišna prostorija „Sinjajevina”, kako su objasnili, obuhvata prostor od 7,5 hiljada hektara (74.596.381 m2) i pokriva oko 18 kilometara u najdužem dijelu i šest kilometara u najširem dijelu.

Odrađeno je, dodaju, i nekoliko analiza o uticaju vježbe na životnu sredinu.

“Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma sprovodi istraživanje kako bi se utvrdilo nulto stanje životne sredine na Sinjajevini. Dio rezultata je stigao, dok se određeni dio očekuje u narednom periodu. Tačnije, očekuju se još rezultati za vodu i biodiverzitet, dok su završeni za zemljište, vazduh, buku i radijaciju. U projekat su uključene sve relevantne institucije, a prije svega Centar za ekotoksikološka ispitivanja koji je izvršio monitoring vazduha, zemlje, buke i radijacije”, pojasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane je, kažu, uložilo značajna sredstva za potrebe istraživanja nultog stanja biodiverziteta i određena dopunska istraživanja u skladu sa standardima Natura 2000, kako bi se vježbovno strelišna prostorija u budućnosti mogla organizovati tako da se Sinjajevina uključi u tu ekološku mrežu.

“Takođe, planirano je bilo da tokom i nakon izvođenja vježbe ekipe CETI-ja budu na terenu i uzimaju uzorke, kako bi se izvršile uporedne analize i monitoring životne sredine”, kazali su iz Ministarstva.

Dobili su na upotrebu i rezultate analiza kontaminacije koje je Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije uradilo za svoje potrebe, povodom međunarodne vježbe “Odlučan udar”, koja je održana na vojnom poligonu Krivolak prošle godine, a na kojoj je učestvovala i Vojska Crne Gore.

“Na tom poligonu su više od mjesec dana izvođena bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korišćenja vježbovno strelišne prostorije na Sinjajevini. Dvije odvojene analize su utvrdile da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu izvođenja vježbe. Kao jedan od uporednih primjera možemo navesti i lokalitet Prage, u blizini Nikšića gdje je Ministarstvo odbrane uništavalo viškove ubojnih sredstava. Riječ je o mnogo većim količinama od onog što ćemo koristiti na Sinjajevini. Nakon toga sproveli smo ispitivanje vode, zemlje i vazduha, koje je pokazalo da nema uticaja na životnu sredinu”, zaključili su iz Ministarstva odbrane.

50 VOJNIKA UČESTVOVAĆE U VJEŽBI NA SINJAJEVINI

Najavljena vježba nije ništa novo, kazali su iz tog Vladinog resora i podsjetili da je slična vježba na Sinjajevini održana prošle godine, ali je i vojska Jugoslovenske narodne armije svojevremeno tu planinu, između ostalih, koristila kao vojni poligon

Imajući u vidu da je Sinjajevina dio UNESCO rezervata biosfere rijeke Tare, naglašavaju, obratili su se UNESCO-u i upoznali ih sa odlukom, na šta su im zahvalili i poručili da je sve urađeno u skladu sa preporukama

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pera kojot
Gost
Pera kojot

Gos Boskovic ministar pri putu treba da objasni ako je sto dogovoreno s Natom da se te vjezbe sprovedu ima prdopolina bez Sinjajevine dje je nacionalni park i ljepota,a zivi narod od planine.A ne svaka rasprava oko bilo cega dijeli se narod,vojska je nasa volimo je ali pod pritiskom smo stalno i imamo neke usmene referendume,tako da imamo hitnije teme… Više »

Jastreb
Gost
Jastreb

Samo Crna Gora! Ima nas jos, cekamo poziv zlu ne trebalo 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Sloga
Gost
Sloga

Hhahhahahah, samo tebe cekaju, mora da si prespreman

marius
Gost
marius

Ovo se dogadja kad čobani uzbiče.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Prokleti su oni koji su protiv svoje vojske i države,za njih bi bilo bolje da bog ne postoji,jer bi završili u paklu!

Sloga
Gost
Sloga

Oladi malo jadan, sta ti je 😂

Gibanica
Gost
Gibanica

Kada je vojska Crne Gore pomagala oko poplava , kako u Crnoj Gori tako i u Srbiju , tada vam nije smetala ?

Ivan pg
Gost
Ivan pg

Sprdnja od drzave i vojske kad jedna baba i 10 stocara moze vojsci da zabrani vjezbe. Da li neko bilo dje u EU moze da zamisli da neko vojsci moze nesto da zabrani pa i da ih ima 10 000 a ne desetoro

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

a vele cg diktatura, ovo ono

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Ivan pg: To ti je “demokratija”…

Ivan pg
Gost
Ivan pg

Demokratija je u EU pa zasto neko to ne uradi. Demakoratija je u EU i USA pa pokusaj da se svadjas ili da omalovazavas policajca. Vidjeces kako radi demokratska palica isto kao u Francuskoj svaki put kad se bune. Dotakli smo dno dna odje sve moze. Zabranis izgradnju vrtica nepostujes izglasani zakon u skupstini zabranis vojsci. Treba skupit desetak ljudi… Više »

Jojop
Gost
Jojop

Pod br 1. tu nema g od gradjana….2. ti sto vas sprecavaju najradije bi voljeli da ste vojska druge drzave 3. niste obdaniste nego vojska uzmite vise stvari u svoje ruke.

igorr
Gost
igorr

Promašena fotografija! Zašto bi građani sadili sadnice kad to može vojska,a time može paziti i cio ekosistem?

Mikisah
Gost
Mikisah

Axaxaxa

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Koga pitate da obavljate svoj posao na svojoi teritoriji. Ja sam se podizao na Radovce moji roditelji su me skolovali od prihoda sa te planine.Imamo tamo kao i vecina svoju zemlju na koju placamo porez. Vojska je koristila nasa imanja bez ikakve nadoknade pa se niko nije bunio. Ja sad imam 70g potpunu sam zdrav nijesu mi smetale vojne vjezbe.… Više »

suknjica
Gost
suknjica

Koja vojska je koristila vasa imanja kada si imao
17 godina ? 😃

Send this to a friend