Politika

Vojska Crne Gore dobija dva nova helikoptera

U Crnu Goru u ponedjeljak, 10. septembra stižu dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade, ovim se, u potpunosti po planu, okončava zahtjevan proces nabavke tri helikoptera koji će svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore.

“Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine”, navode oni.

Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice.

Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta.

Helikopteri u Crnu Goru dolijeću iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima.

Novim letilicama upravljaće na putu do Crne Gore komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Svečanosti koja će ovim povodom biti organizovana na vojnom dijelu Aerodroma u Golubovcima prisustvovaće predsjednik Vlade Duško Marković, ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici kompanije Bell i druge zvanice.

A.G.

82 Komentara na "Vojska Crne Gore dobija dva nova helikoptera"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend