Politika

Vojska Crne Gore i dalje će učestvovati u međunarodnim misijama

Sa sastanka u Višegradu

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić danas učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se održava ove godine u Varšavi. Konferenciju u Varšavi otvorio je ministar odbrane Republike Poljske, Mariuš Blaščak, koji je istakao važnost NATO prilagođavanja na nove izazove.

“Glavne teme konferencije bile su operacije, misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti, povećanje saradnje sa ostalim međunarodnim organizacijama, modernizacija NATO, kao i izrada nove strategije”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dakić je izlagao na sesiji koja je posvećena sveukupnoj situaciji u NATO vođenim misijama i operacijama.

On je govorio o učešću Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama i istakao da će Crna Gora nastaviti odgovorno da se odnosi po ovom pitanju, u skladu sa svojim obavezama i mogućnostima. Napomenuto je da Crna Gora na tom planu kontinuirano pojačava svoje prisustvo od 2015. godine i da će se taj trend nastaviti slanjem dva pripadnika VCG za štabne oficire u misiji KFOR.

Istakao je da Crna Gora cijeni napore NATO misije na Kosovu u cilju održavanja stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog
Balkana. Data je puna podrška svih načelnika Generalštabova misiji u Avganistanu, kao i uspostavljanju nove misije u Iraku.

Na sastanku koji je organizovao načelnik Generalštaba Kanade, razgovarano je o eFP borbenoj grupi, gdje je ova zemlja okvirna nacija. Tom prilikom dogovoreni su detalji zajedničkog angažovanja jedinica u okviru eFP borbene grupe koja će biti raspoređena u Letoniji.

Načelnici generalštabova izabraće novog generalnog direktora Međunarodnog vojnog štaba (DG IMS), koji će preuzeti ovu značajnu poziciju sljedećeg ljeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

vojska bez vojnika, samo oficiri koji ljube pare

Send this to a friend