Politika

Vojska Crne Gore posvećena zajedničkim ciljevima Alijanse

Vojska Crne Gore ostaće u potpunosti posvećena zajedničkim ciljevima Alijanse, očuvanju mira u regionu i svijetu i razvoju dobrosusjedskih odnosa, te time stvaranju pretpostavki za napredak društva, istakao je vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG Ilija Daković, tokom današnje posjete komandanta Združenih snaga u Napulju Džejmsa Fogoa našoj Vojsci.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, brigadni general Daković je izrazio zadovoljstvo povodom posjete američkog admirala Fogoa, ističući zahvalnost savezničkim snagama za pomoć u domenu pune integracije VCG u strukture Alijanse.

Na sastancima je razgovarano o mogućnostima unapređenja saradnje, kako u obuci i uvježbavanju, tako i o eventualnom učešću naših snaga u operacijama pod komandom Savezničke komande Združenih snaga u Napulju.

“Izuzetno sam zadovoljan postignutim dogovorima, jer će korist od realizacije vježbi imati i Crna Gora i savezničke države. Saradnja čini region bezbjednijim i sigurnijim i značajno podiže nivo uigranosti pripadnika različitih sastava, da zajedno i odlučno odgovore nastalim izazovima. Zajedničkim vježbama pokazujemo da imamo kapaciteta da brinemo o bezbjednosti regiona i šire“, zaključio je Daković.

Komunikacije i zaštita informacija na taktičkom-operativnom nivou takođe su bile tema današnjih razgovora.

“Od priključenja NATO-u prošle godine, Crna Gora se u potpunosti integrisala u komandnu strukturu Alijanse i potvrdila kao pouzdan saveznik”, kazao je Fogo, naglasivši da Crna Gora služi kao primjer drugim aspirantima, spremna da sa njima dijeli naučene lekcije iz procesa pridruživanja.

Prvi čovjek Savezničke združene komande u Napulju sastao se danas i sa komandantom Mornarice VCG, kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem.

Ž.N.

Send this to a friend