Politika

Vojska kupila još četiri nova drona

Ilustracija

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor sa beogradskom kompanijom Damiba o nabavci četiri nova drona, a isporuka se, kako su kazali u ovom resoru Vlade, očekuje u narednom periodu. Ministarstvo odbrane raspisalo je prošle godine tender za nabavku dronova vrijedan 322.000 eura, piše Pobjeda.

U objavljenom dokumentu Ministarstva navedeno je da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta first responder aerial kit koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta.

Zahtjev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet posjeduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

“U toku 2019. godine je raspisan tender za nabavku komercijalnih bespilotnih letilica, na osnovu čega je sklopljen ugovor sa kompanijom “Damiba” o nabavci bespilotnih letilica, čija se isporuka očekuje u narednom periodu”, saopšteno je Pobjedi iz Ministartsva.

Letilice koje budu isporučene Crnoj Gori koristiće se, kako su precizirali iz Ministarstva, za obuku pripadnika Vojske.

“A, takođe, koristiće se za pretragu i spašavanje u sklopu treće misije Vojske (pomoć civilnim institucijama)”, dodaju iz ovog resora.

Itiču i da Vojska Crne Gore trenutno raspolaže sa 13 komercijalnih bespilotnih letilica. Nabavljene letilice se isključivo koriste za obuku pripadnika Vojske Crne Gore kao i za potrebe treće misije Vojske (pomoć civilnim institucijama) zaključili su iz Ministarstva.

Tehnološke granice

Novom kupovinom Vojska Crne Gore prati trendove najboljih vojski širom svijeta koje pomjeraju tehnološke granice, a jedno od oružja koje se najbrže razvija jesu bespilotne letilice ili dronovi. Recimo, dron M19 Reaper je radikalno promijenio način na koji SAD obavlja svoje vojne operacije. Prvi put je upotrijebljen 2001. godine i do danas su korišćeni u velikom broju misija širom Iraka, Somalije i Pakistana.

Trenutno, vojni dronovi pretežno obavljaju izviđačke, špijunske, ali sve više i direktne borbene zadatke, kako je bilo u slučaju opozvanog Trampovog napada na Iran. Američko ratno vazduhoplovstvo planira ogromno povećanje flote bespilotnih letilica (BPL) u operativnoj upotrebi do 2047. godine. BPL se koriste i u civilne svrhe kao što je otkrivanje požara, borba protiv vatrene stihije, nadgledanje područja ugroženih poplavama, nadgledanje saobraćaja, kretanje životinjskogsvijeta, nadgledanje trasa cjevovoda sa naftom, gasom i sa drugim fluidima.

Kupovina u regionu

Osim Srbije, i Albanija takođe planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letilica RQ-20B Puma i pripadajuće opreme za izviđanje.

Portal Balkanska bezbjednosna mreža piše da su u pitanju dronovi koji se lansiraju iz ruke i koji se koriste za izviđanje u pješadiji, specijalnim jedinicama i mornarici.

Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Sjeverne Makedonije. Očekuje se da ugovor dobije zeleno svijetlo američkih institucija do kraja godine, sa rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Prvenstvena namjena dronova biće u mornarici, pješadijskim, izviđačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske. “Puma” je nastala po zahtjevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ail ga sada koristi cijela američka vojska, na kopnu i moru.

Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zrakomlat
Gost
Zrakomlat

Ovo preko aliexpress-a? Dobri

logika
Gost
logika

ne znam ko je autor teksta, ali ocigledno veze sa tematikom nema, pa uporedjuje komercijalni dron koji leti 25 minuta i 2km daljine, sa izvidjacko-udarnim dronom koji moze satima da ostane u vazduhu i predje stotine kilometara i pritom da dejstvuje po ciljevima…. wtf???

petar
Gost
petar

Ko kupuje polovne dronove ?

Milutin
Gost
Milutin

Ništa bez Srbije ne možete da uradite i kupite?

Tupa britva
Gost
Tupa britva

Za špijuniranje naroda…jedino to i služi i vojska i policija

no no 18ta
Gost
no no 18ta

a među vama ih nema

Farisej
Gost
Farisej

Svaka opstina morala bi da u ljetnjem periodu ima po nekoliko ovih dronova. Pozari su ogrovno zlo. Bez pravovremene reakcije nema spasa od pozara

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Kupi te Reaper , on jest skuplji ali dosta sati moze da nadgleda bez punjenja , a jos moze borbeno da je operativan .

Mrgud
Gost
Mrgud

Dobra sprava za ove piromane.

Rambo
Gost
Rambo

Rezolucija 640×512 ?? Sprdate li se ?

Amater
Gost
Amater

To je termalna kamera. Rezolucija termalne kamere 640×512 je više nego dovoljno.

Monnea
Gost
Monnea

Ne sprdaju, to je rezolucija koju ima DJI ENTWRPRICE, i koji kosta oko 2500e.
Al to su mali dronovi, Takodje profesionalni i pise Vam fino za sta im trebaju i koliko najmanje mogu da lete (25 min.)

Bokelj
Gost
Bokelj

Ovo dronovi za slikavanje

fgmh
Gost
fgmh

Vjerovatno Dji, što je kineska marka, ali vrhunski kvalitet.

Majkl
Gost
Majkl

Vi kupujete igracke…
Pravi dronovi kostaju desetine miliona eura

Markisa1
Gost
Markisa1

Citaj sta pise

Sova
Gost
Sova

Ne kupuju igračke, već dronove za obuku i pomoć u civilnim potrebama. Ni Ameri ne daju desetine miliona za obuku.

Send this to a friend