Politika

Crna Gora otvorila 17. poglavlje

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovaračko poglavlje, 17 – Ekonomska i monetarna unija, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore je ocijenio da je otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je istakao da zahvaljujući posvećenom radu svih crnogorskih institucija Crna Gora danas ima 31 otvoreno poglavlje, od kojih su tri privremeno zatvorena, te izrazio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena i preostala dva, 8- Konkurencija i 27- Životna sredina.

Savjet SSP-a podstakao sve relevantne aktere da u potpunosti vrate političku debatu u demokratske institucije, naročito Skupštinu, gdje i pripada.

„Trebalo bi razmotriti sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi se riješili problemi koji se iznova javljaju i ispunile preporuke misija za posmatranje izbora“, navodi se u zajedničkom saopštenju EK i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Savjet je podsjetio da postizanje konkretnijih rezultata u čitavom sistemu vladavine prava ostaje ključno za cjelokupnu dinamiku pregovaračkog procesa.

“A i ohrabrio je Crnu Goru da na proaktivniji i energičniji način ostvaruje napredak u sprovođenju reformi, kao i da ostvaruje konkretnije rezultate u oblasti vladavine prava, naročito da unapređuje bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kaže se u saopštenju.

Savjet SSP-a, kako se navodi, izrazio je zabrinutost zbog nedavnih napada na novinare i pozvao je Crnu Goru da osigura bezbjedno okruženje koje pogoduje slobodi izražavanja i slobodi medija.

„Javni servis RTCG i svi ostali mediji treba da budu zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska“.

Što se tiče javne uprave, Savjet je pozdravio usvajanje novih okvirnih zakona o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi, i ponovo naglasio važnost inkluzivnih javnih konsultacija u pripremama za pristupanje EU i sprovođenju odgovarajućih reformi.

Pohvalio je stalnu predanost Crne Gore regionalnoj saradnji i njenu konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

“Savjet je pozdravio aktivno učešće Crne Gore u brojnim regionalnim inicijativama, dobre bilateralne odnose s ostalim zemljama proširenja i državama članicama EU, kao i stalne napore koje Crna Gora ulaže kako bi se pronašla prihvatljiva rješenja za otvorena pitanja sa susjedima”, navodi se u saopštenju.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje snažno je pohvalio Crnu Goru za dosljednu saradnju sa EU po pitanju vanjske politike, naročito njeno stalno i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Savjet je, u vezi sa ekonomskim kriterijumima, pozdravio to što je Crna Gora dostavila svoj četvrti Program ekonomskih reformi u januaru 2018.

“Savjet je pozvao Crnu Goru da osigura detaljno i blagovremeno sprovođenje propratnih aktivnosti vezano za smjernice politika koje su navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske usvojenim 25. maja 2018”, kaže se u saopštenju.

SSP ohrabruje Crnu Goru da ulaže dalje napore kako bi obezbijedila fiskalnu održivost, kontrolisala javni dug, poboljšala poslovno i investiciono okruženje, obezbijedila raznolikost ekonomije i povećala njenu produktivnost i konkurentnost.

Ocijenjeno je pozitivno usvajanje strategije za srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju u ljeto 2017. i ponovo je naglasio važnost rebalansiranja budžetske strukture ka potrošnji koja će biti usmjerena na poboljšanje rasta.

Savjet SSP-a je ispitao stanje bilateralnih odnosa u okviru SSP-a.

Pozdravio je pozitivan bilans rezultata koje je Crna Gora ostvarila prilikom ispunjavanja obaveza u okviru SSP-a, uključujući odredbe koje se odnose na trgovinu, od njegovog stupanja na snagu 1. maja 2010, te istovremeno ohrabrio Crnu Goru da intenzivira napore na postizanju potpune usklađenosti s odredbama o državnoj pomoći.

„Nezavisno tijelo za državnu pomoć treba što prije da počne s radom“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju EK i MVP Crne Gore.

Sastankom je predsjedavala ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva, u ime visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini, a Evropsku komisiju EK predstavljao je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Najbolji dokaz da to što kefću, Bečić, Abazović, Ćalovićka, Uljarevićka, Gorjanc-Prelević, Muk, Kadija, i dr. … nema, ama baš, nikakvg uticaja na EU-Komisiju, osim na nevažne pojedince.Ovoj dvojici je rečeno-vratite se u parlament i tamo rješavajte probleme, jer se kod nas tako radi!

Kenan H
Gost
Kenan H

E da bogda se otvorili 4 prsta

cinik
Gost
cinik

Han reče da je otvoreno i bi otvoreno!

Send this to a friend