Politika POSLANICA DPS I ČLANICA RADNE GRUPE ZA IZRADU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA JOVANKA LALIČIĆ

Vrijeme će pokazati ko je za dijalog, a ko za prazne priče

Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima iskreno želi da sve opozicione partije uzmu učešća u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mislim da je u proteklom periodu vladajuća koalicija uz korektnu saradnju predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice predano i ozbiljno radila i pripremila cijeli set izmjena zakona odnosno stvorila solidnu osnovu za dalje razgovore. Vrijeme koje je pred nama pokazaće demokratske kapacitete svih nas i jasno dati sliku prije svega građanima Crne Gore, a i međunarodnoj zajednici ko je za dijalog, a ko za prazne priče, kaže za Dnevne novine poslanica DPS Jovanka Laličić.

Sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva biće održana sjutra, a prisustvovaće joj i predstavnici Demokrata koji svakodnevno uvjeravaju javnost, što saopštenjima, što promo tekstovima, da će Odbor “igrati” po njihovim pravilima… Stvaraju utisak da je Briselski plan revolucionarni zaokret u odnosu na dosadašnji rad Odbora i prvobitne odluke o njegovom formiranju i zadacima. Komentarišući pitanje DN o tome šta je istina i koje su razlike između prve i druge odluke o formiranju odbora, predsjednica Zakonodavnog odbora Skupštinei članica Radne grupe za izradu izbornog zakonodavstva kaže da se najnovija Odluka o formiranju odbora, usvojena 31. jula ove godine, ne razlikuje mnogo od one iz oktobra prošle godine, a u čijoj izradi su učestvovale sve vladajuće i opozicione partije, osim Demokrata i GP URA.

“U nedostatku valjane argumentacije Demokrate sada pokušavaju da terminološke izmjene odluke predstave kao epohalne. Demokrate su insistirale da se skupštinsko tijelo nazove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. U Odluci usvojenoj u oktobru prošle godine to tijelo nazvano je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Međutim, važno je naglasiti da član 2 Odluke kojim su definisani zadaci Odbora ostaje nepromijenjen i u Odluci od 31. jula”, objašnjava Laličić.

Podsjeća da su zadaci Odbora: optimizacija sveukupnog ambijenta u kojem će se održati naredni izborni ciklusi, implementacija preporuka OEBS/ODHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih izbora 2018, implementacija preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku, jačanje povjerenja javnosti u izborni proces.

“Ako se ovo ima u vidu onda je promjena naziva čista formalnost jer je sveobuhvatan rad na ukupnom izbornom ambijentu već bio predviđen i prvom Odlukom o formiranju Odbora”, ističe sagovornica DN.

Laličić navodi još primjera u kojima se vidi da nema bitnih razlika između prvobitne i posljednje odluke o formiranju odbora.

“Kada su u pitanju preporuke OEBS/ODHR, ni tu ne postoje suštinske razlike. Jedina razlika je što se ovim izmjenama jasno eliminiše mogućnost mijenjanja Ustava Crne Gore. Takođe, izmjenama Odluke umjesto razmatranja Nacrta zakona o medijima predviđeno je odobravanje i predlaganje Zakona o medijima. Jasno je da se ovakom formulacijom, čini mi se, na nevješt način pokušava prikriti nešto što je svima poznato da konačnu riječ o svim zakonima, pa i ovom u konačnom daju poslanici na plenarnoj sjednici Skupštine”, kaže Laličić.

Upoređujući prethodnu i najnoviju Odluku o formiranju odbora za reformu izbornog zakonodavstva, Laličić iznosi još jedan primjer koji potvrđuje da nema suštinskih razlika između rješenja usvojenih u oktobru prošle i julu ove godine.

“Vlast i opozicija usvojili su da u postupku utvrđivanja prijedloga za izmjene zakona i drugih akata, kao i svih ostalih odluka u vezi sa svrhom i zadacima Odbora, to tijelo odlučuje konsenzusom. Izuzetno, u slučaju da se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići i ako postoji podrška članova Odbora koja garantuje dvotrećinsku većinu u plenumu, takav prijedlog može biti utvrđen i bez konsenzusa. Izmjenama Odluke predviđena je drugačija većina, pa se u Odboru odlučuje tropetinskom većinom. Suštinske razlike, međutim, nema u njihovom prvom i posljednjem prijedlogu i dvotrećinskom i tročetvrtinskom većinom, na kraju odlučuje najjača parlamentarna stranka Demokratska partija socijalista”, objašnjava Laličić.

19

avatar
1000
19
0
0
 
19
ines23Vitinkaoliver14Kostagoran1978
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ines23
Gost
ines23

Kad rad u Odboru za izborno zakonodavstvo uskrati višedecenijski alibi o “pokradenim izborima”, biće primorani ovi iz opozicije da konačno svojim biračima podnesu račune i dovedu u pitanje svoje političko trajanje, i više se neće moći vaditi na stvari od prije!

Vitinka
Gost
Vitinka

Vrijeme političkog komformizma u Crnoj Gori je zauvijek prošlo. Što prije to Demokrate shvate – bolje za njih.

oliver14
Gost
oliver14

Kad opozicija zahtijeva samo da se promijeni naziv odbora a ne neke konkretne stvari, tu je sve jasno da oni nemaju kapaciteta da ista urade!

Kosta
Gost
Kosta

Dps je non sto trazio i zahtijevao dijalog, to smo mogli vidjeti po njihovim saopstenjima, a opozicija je na sve to trazila izgovore da se ne odazove na poziv, pa su na kraju prihvatili poziv.

goran1978
Gost
goran1978

Mislim da je i vrijeme da se opozicija vrati u parlament i da konacno krenu sa radom, jer evo 3 godine ne udjose u parlemant a dobijaju uredno platu!

Srna
Gost
Srna

Kada uporedimo opoziciju i Dps vidi se ko radi a ko gubi vrijeme tako da podrška na sledecim izborima nece izostati sigurno.

Dakica
Gost
Dakica

Nesposobnost opozicije je odavno dokazana tako da je o njoj sve suvisno. Nije ona ni za kakvu funkciju.

CiciMici
Gost
CiciMici

Dps radi konstantno za razliku od opozicije i zato je ocigledna podrska koju on ima.

Azra01
Gost
Azra01

Kakvu opoziciju imamo bolje da je nemamo.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Kakva nam je opozicija nije ni cudo sto je Dps ovoliko na vlasti.

Jakov
Gost
Jakov

Opoziciji su poznate samo prazne price, oni nikad i nijesu bili za dijalog.

DwD
Gost
DwD

Dps je jedina partija koja postupa odgovorno prema gradjanima!

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.

Kinez
Gost
Kinez

Vlast je svih ovih godina jaka jer imaju podrsku gradjana, koja im je ukazala povjerenje koje su oni opravdali, za razliku od nesposobne opozicije koja nije u stanju ni opstinu da vodi.

Dzeki
Gost
Dzeki

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.

Send this to a friend