Politika

Vučić bi da pokriva dug SPC u Crnoj Gori, nedostupni podaci o porezu u Srbiji

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je država Srbija spremna da plati poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori već se tumači kao najava miješanja u unutrašnja pitanja druge države i kritički posmatra u čitavom regionu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Povod za izjavu Vučića bilo je saopštenje Poreske uprave Crne Gore, prema kojem Mitropolija crnogorsko-primorska u toj državi ima višemilionski dug, i da će ga ako ne bude izmiren, prinudno naplatiti iz imovine.

“Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi oduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo”, poručio je Vučić 23. februara, gostujući na televiziji Prva.

Reagujući na Vučićevu izjavu, crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je Mitropolija crnogorsko-primorska poreski obveznik koji ne ispunjava svoje obaveze.

“Zakon važi za sve, o tome neće podučavati niko pa ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države i njeni zvaničnici”, istakao je on.

Vučićevu ponudu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je – odbio.

“Hvala našem dobrom predsjedniku Srbije, ja bih njega molio to što ima, da da nekom, da do posljednjeg dinara da za Kosovo”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost postavlja pitanje – odakle bi Vučić uopšte platio dug mitropolije crnogorsko-primorske?

“Sve i da zanemarimo obavezu odvajanja crkve od države, a u članu 11 našeg Ustava stoji da je Srbija svjetovna država, postavlja se pitanje odakle bi tačno ta sredstva došla – da li je to, recimo, budžetska rezerva – jer mnogo je drugih, ne manje važnih prioriteta. Ovako arbitrarno odlučivanje, bez konsultacija ne samo sa građanima već i saradnicima, odnosno, resornim ministrima i ministarstvima, odlika je autoritarne vlasti”, ocjenjuje Savković.

Šta sa porezom SPC u Crnoj Gori?

Priča o poreskom dugu Mitropolije crnogorsko-primorske dolazi u vrijeme kada se u Crnoj Gori održavaju litije (protesti) vjernika SPC na kojima se traži da Vlada Crne Gore povuče Zakon o slobodi veroispovijesti, odnosno odredbe koje se odnose na potencijalno prenošenje vlasništva nad crkvenim objektima i imovinom, sa SPC na državu Crnu Goru.

Bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović kaže za RSE da su Poreska uprava i njen direktor Miomir Mugoša prekršili Zakon o poreskoj administraciji u dijelu poreske tajne jer su javno saopštili dio podataka o poreskom obvezniku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Damjanović smatra da je to urađeno za potrebe vlasti i njenog političkog obračuna sa MCP a koji je nastao nakon usvajanja, za SPC spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Apsolutno je da svako fizičko i pravno lice u Crnoj Gori treba i mora da plati porez, ali motivi, vrijeme i način na koji je ovo pitanje otvoreno od strane direktora Poreske uprave ukazuju da se ovdje radi o selektivnoj primjeni zakona i nije prvi put da se to dešava. Godinama ta uprava toleriše neplaćanje poreza mnogima a sada je pitanje duga MCP iskorišteno kao oružje u obračunu vlasti sa tom vjerskom organizacijom”, smatra Damjanović.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) smatraju da direktor Poreske uprave treba da podnese neopozivu ostavku zbog tolerisanja milionskih poreskih dugova svima onima koji su bliski vlasti ili sa kojima vlast, odnosno njeni favoriti, imaju razne unosne poslove.

Aleksandar Damjanović ne očekuje da će Poreska uprava po istom principu, kao i u slučaju Mitropolije, objaviti podatke drugih poreskih dužnika, pogotovo onih koji su bliski vlasti.

“Mi imamo poreski dug od više stotina miliona eura i takozvane tajkunske firme bliske vlastima kojima se nikada na vratima nije pojavio poreski inspektor i koji ne smije ni da zakuca tamo. Koliki su njihovi poreski dugovi i ko su tačno te firme i pojedinci do danas je ostalo tajna. Kada se to dovede na princip neselektivnosti, odnosno da smo svi jednaki pred zakonom, onda ćemo reći da u Crnoj Gori nema nikakvih problema. Ovaj konkretni slučaj nam otkriva da to nije tako”, zaključuje Damjanović.

Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša saopštio je da Mitropolija crnogorsko-primorska SPC ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro-računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura.

Iz MCP su odgovorili da je “višemilionski dug” izmišljen zarad “hajke protiv Crkve”, što je Poreska uprava odbacila navodeći da “samo koriste zakonska ovlašćenja za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza”.

Uprava tvrdi da Mitropolija crnogorsko-primorska jedina od svih vjerskih zajednica nije dostavila zakonom propisanu dokumentaciju na osnovu koje bi se izvršila prijava sveštenika na osiguranje.

Iz Poreske uprave je da procijenjena poreska obaveza za 38 sveštenika, koji su bili prijavljeni do 2010. godine, iznosi 1,6 miliona eura.

Poreska uprava je poručila da će, ukoliko se ne izmiri, dug Mitropolije biti naplaćen prinudno – sredstvima sa računa ili od njene imovine i nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama.

Direktor Poreske uprave je nedavno saopštio da Mitropolija raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Podgorice, učestvuje u građevinskim projektima u Budvi i posjeduje zemljište u Buljarici, kod Budve.

Plaća li SPC porez u Srbiji?

Srpska pravoslavna crkva oslobođena je u Srbiji plaćanja poreza na svoju djelatnost i imovinu. To dozvoljava Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama.

Ipak, ukoliko crkve i vjerske zajednice obavljaju “privrednu ili drugu delatnost” zakon nalaže da su dužne da za to plaćaju porez.

Te djelatnosti su pretežno proizvodnja hrane ili suvenira, što obavljaju privredna društva čiji su osnivači eparhije SPC ili Patrijaršija.

Primjera radi, javno dostupni podaci Agencije za privredne registre (APR) pokazuju da je Patrijaršijski upravni odbor SPC osnivač privrednog društva Patrijaršijska dobra doo iz Beograda, čija je osnovna djelatnost proizvodnja vina.

U posljednjim dostupnim finansijskim podacima navodi se da je dobit tog društva za 2018. godinu bila oko 612 hiljada dinara (oko 5 hiljada eura), te da je ostvarena dobit nakon oporezivanja bila oko 427 hiljada dinara (oko 3.600 eura).

Koliko su SPC i njena privredna društva u proteklim godinama uplatili na ime poreza u budžet Srbije, i da li postoji dug na ime neplaćenog poreza – podaci su koji nisu javno dostupni.

Tajni podaci

Poreska uprava Srbije, prema zakonu, štiti tajnost tih podataka, a SPC nije odgovorila na upit RSE koliko su eparhije i privredna društva koja su osnovale uplatili na ime poreza u protekle tri godine.

Sa druge strane, SPC je u Srbiji najveći pojedinačni dobitnik sredstava iz republičkog budžeta, iz linije namijenjene nevladinim organizacijama. Ipak, u budžetu nije transparentno koliko tačno novca odlazi u ruke SPC.

Iz budžeta Republike Srbije za 2020. godinu Uprava za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama kojom upravlja Ministarstvo pravde dobila je oko 9.400.000 eura. Taj novac namijenjen je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama koje su registrovane u Srbiji.

U taj iznos su uključeni i, primjera radi, penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za sveštenike i vjerske službenike, za šta je opredijeljeno oko 2.200.000 eura. Da taj izdatak može da ‘padne’ na teret republičkog budžeta predviđa Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama.

Novac Srpskoj pravoslavnoj crkvi opredjeljuje se i iz budžeta Kancelarije za Kosovo, gdje je, na primjer, za zaštitu kulturne baštine, podršku SPC i kulturnim aktivnostima u 2020. godini namijenjeno oko 2.600.000 eura. U Zakonu o budžetu navodi se da će se ova sredstva raspoređivati posebnim aktom Vlade.

Donacije SPC iz Srbije

Novac za SPC dolazi i iz budžetskih rezervi, odlukama Vlade Srbije.

U avgustu prošle godine Vlada je donijela odluku da donira 88 miliona dinara (oko 750.000 eura) Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj “u cilju podrške proslavi osam vjekova autokefalnosti SPC”, kao i 58 miliona dinara (oko 500.000 eura) Eparhiji žičkoj SPC, kao pomoć za završetak izgradnje i uređenja manastira Žiča i katedralnog hrama u Kraljevu.

Mjesec dana ranije, Vlada je SPC odobrila dotaciju od više od 59 miliona dinara (oko 500.000 eura) za obnovu Hrama Svete Trojice u Mostaru.

Iz budžetskih rezervi je SPC u maju 2019. godine od Vlade dobila donaciju u iznosu od 30 miliona dinara (oko 250.000 eura), za pomoć za izgradnju Manastira Pokrova presvete Bogorodice i Srpskog centra u Vokstropu u Švedskoj i za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

Istog mjeseca je odlukom Vlade donirano 27,6 miliona dinara (oko 235.000 eura) za pomoć Eparhiji gornjokarlovačkoj u Hrvatskoj, i to zbog izgradnje i uređenja pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

Na upit RSE koliko je novca država izdvojila za izgradnju Hrama Svetog Save, u martu 2019. godine odgovoreno je da je za tu namjenu uplaćeno preko 20 miliona eura.

Istraživanje RSE pokazalo je i da je država manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC), Rači i Studenici, za pet godina isplatila više od 75 miliona dinara (oko 650.000 eura) za proizvodnju struje u malim hidroelektranama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje Ime
Gost
Moje Ime

Vučić prikriva priznanje Kosova od strane Srbije koje radi na “mala vrata” potpisivanjem raznoraznih, naizgled nebitnih, sporazuma sa vlastima DRŽAVE Kosova. U tome ga podržava Dodik koji se nada da će prodajom Kosova dobiti nezavisnost republike srpske i pripojenje Srbiji. To ne odobrava Radović koji i zato odbija pomoć i kaže : ” pošalji na Kosovo”! A pomoć odbija jer… Više »

Joo
Gost
Joo

ime…..ziva istina…..

Zunzar
Gost
Zunzar

Zvao ga juce otac Ordenije

S.P.
Gost
S.P.

Milion izmisljenih funkcija,fondova…

S.P.
Gost
S.P.

Sta je Beogradski fond za politicku izuzetnost?!

Gledna
Gost
Gledna

Da li je zaboga u ovoj drzavi iko ista napravio osim Crkve! Evo mene mozdaa je isto crkva napravila, a da to ne znam. Smijesno i zalosno.

Rejna
Gost
Rejna

Pa ima li ljigavije osobe od Vucuca Aleka. Kakvim se on jeftinim trikovima sluzi samo da bi dobio paznju i da bi se o njemu pricalo.

Maki
Gost
Maki

Ima,Milo…

Marocco
Gost
Marocco

Izjava Vucica je cisti marketinski trik i da se predstavi kao neko ko je spreman da pomogne, a zapravo briga njega za SPC i sve ostalo.

Ilija
Gost
Ilija

E blago nama sa ovakvom crkvom koja nece da plati dazbine drzavi

Maki
Gost
Maki

Jeli placaju vlasti?

Joo
Gost
Joo

maki….pitanje ti je na intelektualnom nivou litijasa iz Republike Sumske……

Kengur
Gost
Kengur

Neka plate sve sto su duzni, ako moze svaki glaradjanin i svaka firma, mogu i oni

Rada
Gost
Rada

Neka plati Mitropolija, imaju okle a ne da cekaju Vucica

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Jedva je docekao da nas opet uzme u usta i kaze nesto na nas racun

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

A trebali ste napisati isto i koliko je SPC u Crnoj Gori donirala Srbiji, sve dzakovima novac iz Ostroga slala Srbiji.

Joo
Gost
Joo

desetine miliona eura svake godine…..koji onda preko privatnih firmi se ulazu sa srbijanskim tajkunima u biznise nekretninama sirom HR i CG primorja…..

Maki
Gost
Maki

Normalno je da Srbija daje iz svog Budzeta za srpsku crkvu u cijelom svijetu pa sto nebi bilo normalno da daje i u Cg,sta je sporno ?To nije mjesanje u tudju drzavu nego bacanje prasine narodu u oci a to radi nasa vlast non-stop.

CiciMici
Gost
CiciMici

Vrijeme je da svi poštuju zakon, kako svi plaćaju poreze tako neka plaća i sveštenstvo

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Sta sad Vucic ima da placa poreski dug SPC a ne vidi desavanja u svojoj drzavi!

4 C
Gost
4 C

“Evo šta bih priznao za svetinje i crkvenu brigu za svoj narod: Da SPC u Srbiji i Crnoj Gori napravi bar po nekoliko vrtića i opremi dečje bolnice. Da nosi darove oronulim školama, popravi neke i brine o siromašnim đacima. Da osnuje fond za bedne i bolesne, da izgradi prihvatilišta za beskućnike. Da omogući hapšenje pedofila i razvratnika iz svojih… Više »

Maki
Gost
Maki

E to je vec duznost nase zemlje a ne Srbije!

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

Ko je gori:
1.vlast
2.opozicija
3.crkva
4.narod
Mislim da je sve isto i ne zna se ko je gori od koga

Leart
Gost
Leart

Tuzno je sto se protesti u CG koriste za promociju velikosrpstva i sto se cijela crna gora farba u boje zastave pod kojom su stradali muslimani i albanci 90ih.

Komita
Gost
Komita

Prljava igra vucica i amfilohija… Kao da ne znamo kome najvise odgovara ovakav napad na crnu goru

Srna
Gost
Srna

Evo ga ovaj opet, miješa se đe mu nije mjesto.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Pozelite ristu dobrodoslicu u 21vi vijek dje se zna red

Liberal
Gost
Liberal

Svudje u svijet crkva placa porez,jedino u srbiji drzava finansira crkvu

Stefo12
Gost
Stefo12

Sve se bojim da bi srbija ulagala u MCP da im se nrle isplati

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

To iz ostroga mogu platiti za 10ak dana.To je smijesna cifra za njih. Vucic je smijesan

Zorka
Gost
Zorka

Izbacim sliku sa zastavom oce da me izbiju Srbi, izbace oni mi cutimo. Razlika izmedju srba i CRNOGORACA vidna.

Milivoj
Gost
Milivoj

Da li znas da se nekad desilo da manjina odlucuje o vecini.To se nikad nije desilo.Mogu samo da setaju.Opusteno

Poaro
Gost
Poaro

Vasa drzava, vasi zaloni, nasa drzava nasi zaloni. Razdvojili smo se amaan vise, ostavite nas na miru!

Evazuta
Gost
Evazuta

Koliko puta se pomene ovaj covjek tacno cu pomisliti da je Vucic predsjednik CG a Amfi premijer.. Gluho bilo.

S.P.
Gost
S.P.

😂😂😂😂😂

Umbrella
Gost
Umbrella

Uh ispade Vucuc najvevi dobrotvor.. Je li to isti onaj Vucic koji je govorio zanjednu srpsku glavu koliko muslimanskih?

Sorela
Gost
Sorela

Vucicu ajde malo odbij od nas moze li ikako? Nemoj ti uredjivati ovdje nista, nego se pozabavi svojim dvoristem.zamisli da ri sad njima platis to, i onda da nas bijete po mozgu godinama. Ne pada nam na pamet

Imela
Gost
Imela

Jeste culi Gojka kada je rekao da je u pitanju samo ZEMLJISTE! ZNACI BRIGA NJIH ZA CRKVE ONI NE DAJU ZEMLJISTE BRE.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

vlasti nas uvjeravaju da je zakon u crnoj gori I srbiji isti a sada vidimo da nisu. “ako laže koza ne laže rog”

ahaha
Gost
ahaha

dokaz, kolonijo, dokaz!

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

Tacno.U Srbiji je nacionalisticki.U Crnoj Gori su svi jednaki.Ako procitas zakon znaces

marius
Gost
marius

Mene se čini da je ovaj hram napravila ova vlast, koju Amfilohije svako malo kune. Ima u njega para ohoho i od ovih drugih pravoslavnih crnogoraca.

Maki
Gost
Maki

Haha ova vlast napravila Hram? Oni nisu nista napravili samo prodavali sta su stigli.

Алфа
Gost
Алфа

ШАХ , МАТ!

dajana
Gost
dajana

Naravno Maki. Dali su im koncesiju na mermer u Danilovgradu. D
a je samo to, malo li je?

Send this to a friend