Politika

Vučić i Srbi iz Crne Gore različito o mišljenju Venecijanske komisije

Sa ranijih sastanaka

Položaj Srba u Crnoj Gori, mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i parlamentarni izbori 2020. godine bile su ključne teme sastanka predsjednika Srbje koji je održan u petak u Kraljevu. Više izvora Pobjede saopštilo je da je na sastanku najzanimljivija rasprava vođena o mišljenju Venecijanske komisije o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti gdje su Srbi iz Crne Gore, posebno predstavnici Demokratskog fronta, imali različite ocjene od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je, govoreći o mišljenju Venecijanske komisije, rekao da je “Srbija uložila značajan diplomatski napor da se prvobitna verzija nacrta mišljenja VK o prijedlogu zakona značajno poboljša”.

“Mišljenje VK je značajno popravljeno po Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Crnoj Gori”, citirao je izvor Pobjede Vučićeve riječi.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, zahvalio se Srbiji za uložene diplomatske napore, ali je dodao da nema mnogo razloga za zadovoljstvo.

“Ovdje je, maltene, proglašena pobjeda Srbije i svi su zadovoljni, a zakon će se pred poslanicima naći već krajem jula. Nema razloga za zadovoljstvo jer ne vjerujem sudovima u Crnoj Gori. Kroz upravne sporove će bukvalno za 15 minuta crkvena imovina biti prepisana na državnu”, citirao je izvor Pobjede Kneževićeve riječi.

Prema informacijama Pobjede, dan pred sastanak predstavnici Srba iz Crne Gore su od saradnika Vučića uvjeravani da je “Venecijanska komisija suštinski osujetila pokušaj crngorskih vlasti za otimanje crkvene imovine“ i da nema razloga za nezadovoljstvo.

Takve stavove pratile su i objave u medijima, posebno tabloidima bliskim Vučiću, gdje je, maltene, proglašena pobjeda zbog mišljenja VK.

“Bez obzira na bitne popravke, predstavnik Srbije je glasao protiv, iz taktičkih razloga, upravo zbog toga što u srpskom korpusu, ali i u Srpskoj crkvi po stoje različita mišljenja o tom dokumentu”, saopštio je dobro obaviješteni Pobjedin izvor.

Izvori Pobjede tvrde da Vučić nije na kraju, javno pred kamerama, iznio svoj stav o mišljenju VK, iako je bilo najavljeno od srpskih medija, pa i RTS-a.

“To se ipak nije desilo, što ukazuje da Vučić nije želio da dalje produbljuje podjele unutar spskog korpusa”, rekao je izvor Pobjede.

Predsjednik Srbije je nakon susreta sa Srbima iz regiona naveo da sastanak nije bio lak, posebno kada je bilo riječi o situaciji u Crnoj Gori.

“Govorili smo o problemima. Sastanak nije bio lak. Posebno nije bilo lako kad smo govorili o Crnoj Gori”, rekao je Vučić i najavio sljedeći susret u ovakvom formatu krajem avgusta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Crkvena pitanja regulise kanonsko pravo,a ne VK ,DF,Vucic,Milo i ostali.Neprikosnoveni arbitar u pravoslavlju jeste Vaseljenski patrijarh ,Vartolomej,a on se vec izjasnip.

winston
Gost
winston

polako Mina …

evo se krstim
Gost
evo se krstim

pometnja zbog 100 godišnje lažavine

Ćemenca
Gost
Ćemenca

Jedni velikosrbi okolo pljuju na CG, kao Medojević što je po američkim kafanam slikavao se sa anonimusima i podmetao to kao međunarodnu aktivnost. Drugi po CG organizuju parastose Draži Mihailoviću, angažuju Džomića, nekakvoga Jovana Markuša i slične pojave što u tzv. kolumnama negiraju sve crnogorsko.
Da je vječna Crna Gora!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ćemenca, možda ne znaš, Jovan Markuš je jedan od najzaslužnijih ljudi za prenos zemnih ostataka Kralja Nikole u Crnu Goru 1989.godine. A po tvom komentaru mi se čini da su ti mnogo bliži pojedini ljidi iz Ozrinića, koji mijenjaju epitafe na spomenicima đedova.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Znamo pope dobro ko je Jovan Markuš. Četnik koji pokušava da prepravi istoriju kad god može. I Crnogorac koji misli da je srbin i otvoreno, bez imalo stida radi protiv interesa svoje države.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, vama je četnik svako ko se sjeća istorije prije 1941. Smiješni ste.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, po čemu je to Jovan Markuš cetnik. Pošto niko sa argumentima ne može da mu parira, ostaje vam samo pokušaj diskvalifikacije.

Svjefol
Gost
Svjefol

Srpska posla. Vucic se dobro snalzi i slaze u momentu…On ulozio velike napore kod Venecijanske komisije…hahahahaha…e pa sjajan tip. E tesko njima s njim.. A ovi iz Crne Gore, sramota za porodicu, bratstvo, pleme i cijelu drzavu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno da različito razmišljaju. Vučić se navlači na priču srpskih istoričara: Markovića, Rakovića, Antića… koji mu pričaju bajke a ovi “naši” znaju da crkve nijesu srpske nikad bile i da će izgubiti uporište za srbovanje. Ima li što sramnije od toga da ideš u drugu državu i da tražiš pomoć protiv svoje države?

Prc CG
Gost
Prc CG

Boga mi si ti bas pametan,a iz kojih ti izvora dobijaš te tvoje “tačne”informacij,vjerovatno iz kuhinje dps-a i njihovih novokomponiranih “istoričara”.Pročitaj nešto iz ozbiljne literature,možda nešto i naučiš a ne sa tvojim lijepo složenim glupostima ukopavas i sebe i druge…..Sve ti se svodi na naši,vaši,naše,vaše,sto je dokaz da si samo poprimio odlike aktuelnog režima,koji na podjelama i ostaje.Opusti se malo… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prc, ne trba ti velika pamet da ovo shvatiš. No treba imati bar malo. Ovo nema veze sa istoričarima. Samo sa zdravim razumom. Cijeli život je “vaše-naše”. Borili smo se protiv VAŠE okupacije, da bi imali NAŠU slobodu. A vi pošto nemate VAŠE: istoriju, pjesnike, sportiste, nošnju… otimate NAŠE.

Sreto
Gost
Sreto

A ozbiljna literatura je samo ona koja kaze da su svi i sve srpsko?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, Sveti Petar Cetinjski u Poslanici Crnogorcima i Brđanima iz 1822.god. je napisao : Ali ono je srpska crkva svega slavenosrpskog naroda i mati svih srpskih crkava u kojoj su patrijarsi NAŠI stojali i koju su NAŠI cari ogradili.
Ako želiš i citat Lazara Tomanovića, koji je inače za tvoje krajeve pisao da su Stara Raška.

Yamaha
Gost
Yamaha

Srbijanske laži i paralaži. Oni žive u nekoj petoj dimenziji, verovatno nebeskoj.

samo polako...
Gost
samo polako...

Opro, upravo je Sv. Petar Cetinjski rekao da je on “prirodni Crnogorac”, da je Sima Sarajlija ” jedini Srbin u Crnoj Gori” te da je Sima napisao Diku crnogogorsku “skoro na Crnogorskom jeziku”, pa se (Sima) brinuo kako ce se u Srbiji procitati njegovo djelo…
Opro, ne podmeci crnogorskom svecu, mi ne kanonizujemo razne Mace, no izrazite duhovnike.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Samo polako, za Sima Milutinovića piše da je jedini Srbin iz Srbije u Crnoj Gori.
A što se tiče crnogorskog jezika, najbolje te demantuje Njegoš, koji 1836.god. štampa ,,Srbski bukvar za crnogorsku mladež”.
Ni dao Bog da podmećem našem Svecu, nisam ti ja kriv što ne čitaš njegove Poslanice. Čitaj, pa ćeš vidjeti šta piše.

Ivan M
Gost
Ivan M

Mene bi bilo poniženje da iz svoje države idem u drugu i tamo razgovaram sa Predsjednikom druge države o stanju u mojoj državi , tužno , zato su tu đe su .

Prc CG
Gost
Prc CG

Oni traže da se zaštite kao narod od aktuelnog režima u CG,jer CG jedino želi da zatre srpstvo,gori ste od Hrvata..

......
Gost
......

Mislim da srbi prije zele da zatru crnogorce, po svemu kako se ponasaju.

Terra nova
Gost
Terra nova

Je li te to Irinej naučio, stvarno si za žaljenje, ali nema ti pomoći.

evo se krstim
Gost
evo se krstim

nosili badnjake

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

A vidi ove “naše” nesretnike,piii!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Pi si i ti i cdm

Misko
Gost
Misko

Pa što čitaš cdm, ajde lijepo na portale Kurira ! I ti ,i tebi slični!

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

…a prc je jedan od ovih domicilnih ableka agitatora koji su ufurani da su srbi zbog velikoga kompleksa nize vrijednosti i koji nidje dalje begisa vozom nisu obrtali….;)

Prc Kosovo
Gost
Prc Kosovo

a uskoro i Vojvodina. Prc prc …

Sasha
Gost
Sasha

Srbi iz CG su mimo svijeta i naroda a sad su i mimo Srba iz Srbije… Cudna sorta…

SUPER SRBIN!
Gost
SUPER SRBIN!

Zato sto su to ultra Srbi – najjaci od najjacih!!!!

oj mene
Gost
oj mene

nebeski narod

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Prije nego se zapocne sa komentarima, zamolio bih lika sa nickom “NBA” da na lijevoj strani testature postoji “Caps Lock”. Pritisni to dugme prijatelju jer jos uvijek vidimo odlicno slova 😀

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Hahaha Pipune,što si mislio!?
Nema više da orete kao što ste naučili!
Nikad više 1918.godina!

mačor
Gost
mačor

Srbi u CG su nac,manjina,Srbija je druga država koja se ne treba petljati u unutrašnja pitanja CG.

SUPER SRBIN!
Gost
SUPER SRBIN!

ahhaah pa duzni su da se zalazu i zastite svoj narod! Dje si ti skolu ucio hahaha

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Super Četka

mačka
Gost
mačka

u resavsku školu, ka i ti

Send this to a friend