Politika

Vučić sa Irinejem: Nadam se da niko nema ideju da zauzima Ostrog

Foto: Twitter (Arhiva)

Za nas je važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija. Uvjeren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima Ostrog, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Nadam se da to nije ničija ideja”, istakao je Vučić nakon sastanka sa patrijarhom SPC Irinejem, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi izlaz iz krize u Crnoj Gori, pošto je očigledno da su obje strane odlučne da istraju.

Vučić ističe da su ograničene stvari koje Srbija može da uradi povodom toga i da treba djelovati prije svega riječima, znanjem, pravničkom i drugom strukom.

Predsjednik Srbije je rekao da treba da ukažu svima u svijetu o čemu se radi, Venecijanskoj komisiji, svim drugim komisijama, tijelima, forumima i organizacijama.

“Sa druge strane, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje privhatamo i koje postoje, nema razlika”, poručio je Vučić.

Kaže da nema nikakve razlike između Srbina koji živi u Beogradu, Banjaluci, Podgorici, Budvi ili nekom drugom gradu, i da svi Srbi osjećaju ono što osjećaju i Srbi u nekoj drugoj državi.

Kako je rekao, važno je što je ključna poruka patrijarha danas jedinstvo srpskog naroda.

“Od patrijarha riječi razuma i smirivanja”

Vučić je izjavio je da je od patrijarha Irineja danas čuo riječi razuma i smirivanja povodom situacije u Crnoj Gori, da će država pomoći i zajednički djelovati u zaštiti interesa SPC i srpskog naroda, ali da su saglasni, obojica, da je neophodno puno jedinstvo srpskog naroda.

“Vjerujem da će u narednom periodu, poslije ovakvih riječi patrijarha, koji je pozvao na smirivanje, ali i odlučnosti da se ne dozvoli otimanje srpskih svetinja, da će se svi privesti razumu i da ćemo moći na normalan način da gledamo u budućnost i da razmišljamo o ekonomskim rezultatima”, istakao je Vučić.

On je novinarima, poslije sastanka sa patrijarhom, rekao da je delegacija države došla po savjete, da čuje kakva su razmišljanja patrijarha o situaciji u Crnoj Gori.

“Čuli smo riječi razuma, riječi smirivanja, riječi koje znače podršku srpskom narodu. Ono na čemu je patrijarh insistirao i mi smo se saglasili je neophodnost punog jedinstva srpskog naroda i da zajednički razumijemo sa kakvim se nacionalnim problemima suočavamo, istovremeno poštujući državne granice drugih zemalja”, rekao je Vučić.

Vučić je prenio da je sa patrijarhom razgovarao neophodnosti očuvanja svetinja, crkava i manastira, te istakao da je patrijarh rekao da razmišlja o tome da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla i u međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama na najbolji mogući način da štiti interes SPC i srpskog naroda, i u Crnoj Gori.

“Što se države tiče, mi ćemo, u svakom slučaju, pomoći i zajednički djelovati i po savjetima njegove svetosti”, dodao je Vučić.

“Spreman sam za sastanak na najvišem nivou sa predstavnicima Crne Gore”

Vučić je rekao da je uvijek spreman za sastanak na državnom nivou sa predstavnicima Crne Gore i najavio skup lidera regiona u Karlovcima ili Subotici krajem januara, na kojem bi trebalo da bude i predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović.

On je kazao da je sa Ðukanovićem razgovarao i u Tirani ovog mjeseca i da nema problem da razgovara, navodeći da njih dvojica neke stvari vide na nešto drugačiji način.

“Ali, naše je da poštujemo državu Crnu Goru, da razumijemo potrebe i zahtjeve srpskog naroda. Da se ne stidimo toga što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet, nikoga nismo uvrijedili, učinili nažao. Ako u svemu lošem što se zbivalo našem narodu ima nešto dobro, to je što se pokazalo jedinstvo srpskog naroda”, zaključio je Vučić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andjela
Gost
Andjela

Vucicu, Kralj Nikola mu je temelje postavio ! Cujete li ti sto pricas!

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Ostrog je Crnogorski uvije bio6 i.bice.Milo kad rekne to vam je tako.

milenko
Gost
milenko

OVAJ VUCIC JEDNO MISLI ,DRUGO KAZE A TRECE RADI

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Što veliš Vučiću, bez majke, nijesi dosta otrovne priče prosipa’ do sad, ne li, pa nastavljaš. Nikako da se pomirite što nemate izlaz na more, žao mi vas je zbog toga, ne možeš vjerovati kako. Sima je jasno da sva priča oko izmijenjenoga zakona blage veze nema ni s vjerom jer je vjera u duši a ne u ni jednoj… Više »

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Postoji i Evropski sud, koji štiti pravo na imovinu i ne vidim potrebu za bilo kakvim drugim vaninstitucionalnim mehanizmima za rješenje ovog spora.Ovo je u nadležnosti Crne Gore, moguće i u nadležnosti Evropskog suda, ako do toga dođe. Sve drugo je politizacija, ja mislim da će Srbija pokušat da formira neko tijelo komisiju naravno vaninstitucionalno kako bi preko tog tijela… Više »

Realno
Gost
Realno

Znaju dobro da nikakvo pravo ne mogu dokazati na bilo kojem sudu. Jednostavno, nema ih u Katastru 1918.godine. Zato im je ovo jedini mogući način ,,dokazivanja”.

Sead pravnik
Gost
Sead pravnik

Ne poznajete gospodine pravo i donešeni zakon.Nije pravo dokazivanja samo na crkvu, več će isto morati da uradi i država kada krene upravno pravni postupak.Sudovi će odlučivati čiji dokazi su vjerodostojniji i kvalitetniji.

Dalibor
Gost
Dalibor

Jeste li se igrali pokemona

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

E vi cete rec sta da cinimo tuge tuznr

Gandalf
Gost
Gandalf

nema sta da se preuzme kad je to vec nase, samo da se ovi batman-i izbace odatle i konacno ponovo prostor okadi od necistih

NIKŠIĆKI KAPETA
Gost
NIKŠIĆKI KAPETA

Na betmena je pala tenda, pa sumnjam da je sposoban.

cetinje
Gost
cetinje

Vucicu,nemoj se spremati slobodno za sastanak na NAJVISEM NIVOU sa predtavnicima Crne Gore,jer su “tvoji predstavnici”oni kojima saljes avinon drzave Srbije da ti UZIVCO prenesu LAZI i OBMANE po svakom pitanju,i zaista se cesto sa njima sastajes,i kako imas obraza da tako nesto trazis od drzavnog vrha CG,a dozvolio si da pale CG zastavu i negiraju sve sto je Crnogorsko.To… Više »

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

Kakav licmjerko !!! Opet podbada sa ledja i proziva na nemire . Ljudi ja bi kažem da Milo nije ovoliko mudar odavno bi zaratili sa Srbima stalno provociraju a Milo gospodin to iskulira ! Jedino mu zamijeram zašto ne povuče ambasadu iz BG i ne zatvori granicu za srpske gradjane !

Animus
Gost
Animus

Ostrog su zadnjih 100 god nagrdili, prepravljali freske (pod izgovorom renoviranja manastira), da bi napravili crnogorsku istoriju srpskom. 100 god je prevelik period za kulturni genocig, trebace dosta vremena da se oporavi svijest Crnogoraca, koje su ubijedili da su najveci Srbi. Eto, kakav smo narod, pa ne moze drzava bit bolja.

Strpljen-spašen
Gost
Strpljen-spašen

Animus: Strpljivo i polako. Sve će se vratiti kako je bilo. 100 godina ruinirano, 100 godina će se obnavljati. Ali, proći će 100 godina, kao i prethodnih 100 što je prošlo.

Ivan
Gost
Ivan

NIJE PROBLEM MANASTIR OSTROG NO HOTEL PODOSTROG, kako lucidno primijeti Biljana Srbljanovic.

Svetozar
Gost
Svetozar

Ipak je najveca fabrika para upravo manastir Ostrog, gdje naplacuju i vodu sa cesme. A njen tekst vrvi povrsnim tezama. Ako su manastiri i crkve vlasnistvo spc, onda je i istorija Crne Gore – srpsks istorija, to je teza o 800 godjna te crkve. Crna Gora je bila do knjaza Danila teokratska, sto opet znaci da je svo blago, pokretno… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

“pošto je očigledno da su obje strane odlučne da istraju…” Pobro, to nam je u krvi. Mi ti ovđe istrajavamo vjekovima, tako da će druga strana proći kako su prolazile i sve druge strane kroz vjekove. Da je vječna Crna Gora!

A. C. A. B.
Gost
A. C. A. B.

Ботови, јел вам да Мило шта кувано? 😂

Fileopg
Gost
Fileopg

Da se nije śetio AV da malo porazgovaraju o velikom dijelu ,,Srpske teritorije” đe ne smiju ni nogom kročiti a kamoli da pomenu o odbrani svetinja.

Jakov
Gost
Jakov

Crna Gora majko mila, ti si nasa najveca svetinja.
Ne damo te zemljo Njegoseva..

Moje tvoje
Gost
Moje tvoje

Svoje možemo samo da preuzmemo.

Dusan
Gost
Dusan

Ja kao covek koji zivi u SRB, ajde da pricamo razumom a ne srcem, manastiri i crkve prije ujedinjenja 1918. pripadali su drzavi CG a koristila ih crnogorska pravoslavna crkva, onda ako im je dozvoljeno pravo da vrate nezavisnost koju su izgubili 1918. sasvim logican sled stvari je i ovo. Ako bismo uprostili, pa i u brak sto unesemo to… Više »

Joo
Gost
Joo

Procitati tekst Biljane Srbljanovic preporucujem ovima sto na ulicu izlaze….pa da ukapiraju da ne izlaze zbog Ostroga….nego ih vode na ulicu zbog hotela Podostrog, silnih zgrada i firmi koje je Amfi sa svojim kolegama tajkunima srbijanskim pootvarao po CG, i sa kojima zgrce milione u sopstvene dzepove…….

Svetozar
Gost
Svetozar

Ostrog ipak pravi milione koje nijedan hotel ne moze napravit. Noge to Srbljanovicka dobro proucila. Istina je da se Mitropolija pretvorila u mocnog biznismena, ali sam mznastir je velika zlatna kokz od koje se finansira SPC.

mačor
Gost
mačor

Mantijaši protiv države,već unaprijed su gubitnici.

Blaki
Gost
Blaki

Mantijaši ili Mafijaši…. 😀😀..?

Racko
Gost
Racko

Mi smo ga pravili, I uvijek branili, a sta vi sa tim imate. Naravno danas samo novac. Ne ce moci.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kad avetinje brane svetinje…😳

Srce Srbije
Gost
Srce Srbije

Kad Irinej služi leturđiju u Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji? Bih da dodjem, tamjanom da se kadim u kolijevci svesrpstva u srcu Srbije.

Haris
Gost
Haris

Nikad više.

Srce Srbije
Gost
Srce Srbije

Kad Irinej služi leturđiju u Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji? Bih da dodjem, tamjanom da se kadim u kolijevci svesrpstva u srcu Srbije.

Haris
Gost
Haris

Nikad više!

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Nema pigađanja ni s Vucicem ni sa Irinejem OKO NASIH SVETINJA. Niko više tu ne moze ništa, niti cemo ikome dozvoliti da izda INTERESE CRNOGORACA.
Ovaj put NEMA KALKULACIJA.

Davor
Gost
Davor

Dzabe on, toboze, smiruje, kad mu lokalni popovi raspaljuju svjetinu….

Haris
Gost
Haris

Nadam se da spc sekta neće doći na ideju da ne vrati okupirane Crnogorske svetinje. Nikad više 1918.!!!

Ivan V.
Gost
Ivan V.

Crnogorci iz Kuča će braniti ako treba Ostrog od okupacije SPC

Aloalo
Gost
Aloalo

Zauzeli ste vi evo 100 godina.

ND
Gost
ND

Vidite Vi,gospodo,šta je sa svetinjama na Kosovu.

Milan
Gost
Milan

Srpske nisu nikad bile, mogu biti samo pravoslavne i svetinje svih pravoslavnih građana CG.

Joo
Gost
Joo

Njima i njihovim sledbenicima nije jasno da Crnogorsko pravoslavlje nije samo svetosavlje…….

Mila
Gost
Mila

Bravo za komentar – pravo u centar.

Smolo
Gost
Smolo

Nedajte se Crnogorci.Oni su svjesni da su izgubili ovu “bitku”,no smatraju da jos mogu dobiti “rat”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oni kao da žive u paralelnom univerzumu. Kako da “zauzmemo” nešto što je naše. Možda da pročitaš ponešto o “9 krvavih ostroških dana”. Više je tu junaštva bilo no kroz cijelu vašu istoriju. To je onaj Veliki Vojvoda Mirko, kojem ste prvom srušili spomenik u Podgorici 1918-e, kad ste okupirali Crnu Goru.

Vladimir
Gost
Vladimir

Kada je vase sto ste izglasali zakon

Blaki
Gost
Blaki

Razmisli pa pitaj…… ali ne Amfilohija i Irineja…?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Mi ne zauzimamo svoje od nas?!

Joo
Gost
Joo

Vec oslobadjamo svoje od njih……

Srce Srbije
Gost
Srce Srbije

Kad Irinej služi leturđiju u Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji? Bih da dodjem, tamjanom da se kadim u kolijevci svesrpstva u srcu Srbije.

Prč
Gost
Prč

Vama je vazno da sacuvate mir u cg a sve cunire da dodje do haosa.ko da zauzima ostog bando cetnicka,crnogorci da zauizimaju nesto sto je njihovo.jesmo li ga odnekud donijeli,jeste ga vi gradili,dje se nalazi ostrog krvomutnjaci,bitange cetnicke.sta znaci to da vise prava na ostrog,ne vise nego sva,ima neki sumadinac nego crnogorac.sikter bre vise

jovan
Gost
jovan

Vi ste ga zauzeli, niti ste ga gradili, niti branili. Sad je vaš, a po kom osnovu dragi moj Vučiću? Kad je Ostrog građen vas nije bilo kao države, a ni crkve. I gle čuda Ostrog je na teritoriji Crne Gore.

Učiteljica
Gost
Učiteljica

Jovan: baš taj dan kad se to učilo iz geografije njih dvojica su bili opravdano odsutni.

Podgorica
Gost
Podgorica

Dogovoricete se vi brzo .Dule je vec poceo da popusta .Izgubice veliki broj srpskih glasaca iz DPS

Vesi
Gost
Vesi

Bas ce izgubiti glasace…oni ne misle svojom glavom…sad da im kaze idemo opet u zajednicu sa Srbijom mislis da bi se ko pobunio…beskicmenjaci su to…

DanaS
Gost
DanaS

Zavrseni su svi dogovori, a razgovaralo se 4 godine. Necemo nikakvo odugovlacenje i petljanje, Zakon je donijet!

Libero7
Gost
Libero7

I oni ce izgubiti benefite ako budu bili protiv drzave

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ma kakvi, radićemo na izmještanju Ostroga u Srbiju😂😂😂 Naravno da planiramo operaciju zauzimanja Ostroga, ja sam zadužen za plan i pripremu vojno- policijske akcije pod radnim nazivom “Sloboda Vasiliju”.

Komita
Gost
Komita

Zavrsite vi taj hram u bg to su vasi problemi a crnu goru zaboravite i u mislima!!!!

Komita
Gost
Komita

BRZO CE SUDJENJE U LONDONU PROTIV SPC,PEDOFILIJA,NEKA UBISTVA I RAZNA SEKSUALNA DEVIJANTNA PONASANJA VLADIKA SPC PREMA MALOLJETNIM LICIMA ,TAKO SE NA TO VUCICU BAZIRAJTE A CRNA GORA IDE SVOJIM PUTEM TEZIM ALI CASNIJIM KAO VAZDA

A. C. A. B.
Gost
A. C. A. B.

Лупаш за оскара 😂😂😂

Kotor66
Gost
Kotor66

Crnu Goru ne smije niko da dira, ona je nasa i svi manastiri su od nas, moramo ih zastititi od nekih tzv crkava i rascinjenih popova. To su nam nasi djedovi Srbi ostavili, za sve nas ponosne Crnogorce.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kotor, đed ti Srbin a ti Crnogorac. A nijesi baš pismen, pa ti vjerovatno zbog toga sve ono nije najjasnije.

Mila
Gost
Mila

Mozda je tvoj deda bio Srbin, ma je moj đed bio Crnogorac.

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Kotor666…hahaha, made in Trebinje…

Send this to a friend