Politika

Vučiću ne odgovara otvaranje političkog fronta sa Crnom Gorom

Iako je srpska premijerka Ana Brnabić ranije u više navrata isticala da između Srbije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, izjave njenih ministara u svijetlu posljednjih događaja pokazuju da Vlada ipak nema usaglašenu politiku po pitanju naše zemlje.

Tamošnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući nedavnu odluku Crne Gore da u sastav KFOR-a na Kosovu pošalje dva štabna oficira, poručio je da „ona ne može biti prijateljska“, te da „to nije podrška bezbjednosti Srba, već podrška nezavisnosti Kosova“.

Nenad Popović, srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj, podržao je pak izjavu patrijarha Irineja, koji je ocijenio da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori isti kao u vrijeme NDH, te dodatno dolio ulje na vatru konstatacijom da se „nad Srbima u Crnoj Gori vladajući režim uporno i sistematski sprovodi identitetski genocid“.

Zbog toga, prema Popovićevom mišljenju, „Vlada treba da izdvoji dodatna sredstva za zaštitu srpskog pisma, tradicije, kulturnih i obrazovnih ustanova u Crnoj Gori“.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da takvi oprečni stavovi predsjednice Vlade i dvojice njenih ministara zapravo pokazuju faktičku razliku između dvije frakcije u Nemanjinoj; jedna bi u Evropsku uniju, a druga ne bi u EU dok to Moskva ne odobri.

“Crna Gora za Moskvu još predstavlja prostor moguće destabilizacije i svako ko pripada njenom užem uticaju, poput ministra Popovića, ima zadatak da na tome radi. Na taj način je pitanje srpske zajednice u Crnoj Gori instrumentalizovano. Srpska politika prema Crnoj Gori, koju je i Brnabićka naslijedila, prije svega se oslanja na tamošnje prosrpske i proruske stranke”, navodi Janjić.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, poručuje da ne vidi u kojoj se društvenoj sferi Srbi u Crnoj Gori osjećaju kao građani drugog reda. Međutim, prema njegovom mišljenju, ukoliko se oni zaista tako osjećaju, Vlade dviju zemalja trebalo bi da se sastanu na visokom nivou i stišaju situaciju.

“Vlada će sigurno imati blaži stav od onoga koji je ministar Popović zauzeo. Ovo je jedna nova situacija, jer smo do sada imali veoma dobre odnose bez otvorenih pitanja, osim možda dvojnog državljanstva, gdje smo se složili da se oko toga ne slažemo. Mislim da predsjedniku Vučiću ne odgovara da sada otvara još jedan front u vrijeme kada ulazi u finiš rješavanja kosovskog pitanja”, ukazuje Popov.

On podsjeća da je Srbija u vrijeme Borisa Tadića imala daleko gore odnose sa Crnom Gorom, te da je u vrijeme popisa 2011. godine naša država direktno agitovala da se u pomenutoj zemlji što veći broj građana izjasni kao Srbi.

Popov zaključuje da ovo nije prvi put da pojedini ministri „soliraju“, a da Vlada zatim saopšti da to nije zvanična politika i da su govorili u svoje ime.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Moze li i jedan članak bez dusana janjica.

Razocaran
Gost
Razocaran

Ako postoje nemoralne osobe,koje svoje kvalifikacije zloupotrebljavaju za sitne interest,NE postujuci svoju savjes,to je ,,,Analiticara,,Janjic,Koji jezbog takvih ,,Analiza,,gotovo orotjeran sa Srbijanskih Novina I Portala.E zato je bas Janjic,postao,p narudjbi omiljeni ,,ANALITICAR ,,u C.Gori.
vjeruj te,sve je badava,Janicu Niko NE vjeruje ni Jednu jediu rijec

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

A ko si ti da kažeš da mu niko ne vjeruje?

Send this to a friend