Politika

Vučinić: Vlada svrstala CPC u grupu novoosnovanih crkvi

Vučinić

Vlada je 8. oktobra organizovala sastanak s novoosnovanim crkvama i vjerskim zajednicama na kojem Crnogorska pravoslavna crkva, iako pozvana nije prisustvovala, jer joj nije bilo mjesto na tome sastanku, kazao je potpredsjednik Savjeta CPC Stevo Vučinić.

Po ugledu na Srbiju, u čije ime vrši vlast u zemlji, Vlada je, kaže Vučinić, crkve i vjerske zajednice podijelila na tradicionalne i novosonovane.

“U tradicionalne ubraja okupacionu organizaciju, Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je na srpskim bajonetima došla u zemlju prije 103. godine, Katoličku crkvu, Jevrejsku zajednicu i Islamsku vjersku zajednicu a u novosonovane Crnogorsku crkvu i druge crkve i vjerske zajednice koje djeluju na crnogorskoj teritoriji. Sastanak je, dakle organizovala s ostalim novoosnovanim crkvama i vjerskim zajednicama”, navodi Vučinić.

Prema njegovim riječima, kao domicilana crkva koja je bila tradicionalna sve do 1918. godine, kad joj je presudio srpski mač, a obnovljena 1993. godine, takođe kao tradicionalna crkva, nijesu se smatrali pozvanim da prisustvuju tom sastanku.

“Takav odnos prema Crnogorskoj crkvi očekivan je od Vlade koja je okupirala zemlju u korist Srbije i politiku usaglašava s njenim interesima, pa čak i s interesima Republike Srpske. Evo tri decenije to je tradicionalan odnos svake vlasti prema Crnogorskoj crkvi”, ističe Vučinić.

Podsjeća da je u mišljenju Venecijanske komisije br 953/2019 od 24. juna 2019. godine, o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, koje je usvojila na 119. plenarnom zasijedanju održanom od 22 do 24. juna 2019. godine, u Uvodu, na strani 5, pod B (istorijska pozadina) piše: “12. Sledeći prikaz istorijske pozadine prvenstveno je zasnovan na informacijama koje su dale crnogorske vlasti.”

Crnogorska vlasti, te 2019. godine, dale su sljedeće mišljenje o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zapisano pod tačkom 15: “Crnogorsku pravoslavnu crkvu osnovao je 31. oktobra 1993. godine Antonije Abramović, koji je kasnije imenovan za mitropolita Crne Gore i vođu Crnogorske pravoslavne crkve.”

“Tako da su vlasti i tada, za račun Srbije i njenu korist, Crnogorsku crkvu nazivale i držale crkvom novosnovanom u oktobru 1993. godine, a njenoga poglavara nazivale vođom. Nesrećne zbog obnove Crnogorske pravoslavne crkve, tri decenije, združene crnogorske vlasti i Srpska crkva vodili su i danas vode neobjavljeni rat protiv naše Crkve i njenoga poglavara vladike Mihaila, i to svim sredstvima. Naravno da su stoga svi naši zahtjevi da nam se dodijele placevi u Baru i Podgorici za izgradnju sabornih crkava završavali ad akta”, tvrdi Vučinić.

Nova Vlada je, kaže, radikalizovala odnos prema CPC i crnogorskome narodu, odričući im sva prava u ovoj zemlji, kao da su neprijateljski narod.

“Za račun Srbije silom je ustoličila okupacionoga duhovnoga guvernera Joanikija na uzurpiranu stolicu Svetoga Petra cetinjskoga. Tom prilikom, na Cetinje, krstila je suzavcem i gumenim mecima, dovodeći zemlju u stanje koje je tendiralo haosu. No, u velikoga se boga nadamo koji nam daje mahove, pa danas imamo četvoricu vladika i 23 svještenika, đakona i ipođakona i podršku od više od 30 odsto javnosti, da ćemo na pravdi boga Crnogorskoj crkvi vratiti domicilni status sa svim posljedicama koje iz njega proističu. Crnogorskoj crkvi suđeno krst nositi i nosiće ga, vršiti poslanje i uvijek biti uz crnogorski narod i duhovno temeljiti Crnu Goru”, poručuje Stevo Vučinić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Ma ajdeee

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Prvo vi niste crkva a tek onda moze o drugom da se prica…

commentator
Gost
commentator

Ako sebe smatraju tradicionalnom crkvom, sto ce im generalni sekretar, svjetovno lice?

Balsa Doclea
Gost
Balsa Doclea

Bravo Stevo doktore

Mitar
Gost
Mitar

Amin .

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Što se ne ujedinite pa da stoluju oba metropolita zajedno? Pravoslavni narod bi bio oduševljen da ih vidi kako šetaju zajedno po Cetinju, a demokratski svijet bi to sigurno pozdravio.

Njegoš
Gost
Njegoš

CPC nije novoosnovana i nema što ići, dok je crkva srbije u CG došla sa okupatorima 1918.te!

Hogar
Gost
Hogar

Ispravno,ne smije se prihvatiti uloga “novoosnovane vjerske zajednice”.
Jedina tradicionalna pravoslavna crkva u Cg je Crnogorska Pravoslavna Crkva a crkva Srbije ilegalno boravi u našim manastirima i na našoj teritoriji.
#istorijski kontekst je jasan a treba naglasiti još da crkva Srbije uopšte nije vjerska organizacija već kriminalno paravojna,antihrišćanska.

Miro
Gost
Miro

Postovanje za g. Vučinica.

kodzak
Gost
kodzak

U tradicionalne ubraja okupacionu organizaciju, pa dje si bio da ovo kazes evo 30 godina?

SASA NK MNE.
Gost
SASA NK MNE.

Da je VJECNA SVETA CPC-zivim za dan kad ce srbijanska ss sekta bit na mjesto dje jij pripada tamo nedje daleko ….

Dino
Gost
Dino

Klasicna diskriminacija. Za normalnu vlast su sve vjerske zajednice ravnopravne, ali ovo su sluge SPC.

FF FERRARI
Gost
FF FERRARI

Za vas crnogorce definitivno je Hrvatski Mup iz raja izašla

Demosten
Gost
Demosten

Na Cetinju ste blokirali sve puteve i lokalne i magistrale, i ograniči li cu kretanje svima u CG, odakle cana pravo na to.
Znsči ja sada ako pburdsm brdo na ulicu i ne dam nikome da prođe i ako me policija uhapsi ili baci suzavac to je bacila zbog Crkve a ne zbog mene

Diogen
Gost
Diogen

Naravno da je zbog okupacione crkve,naravno da je zbog Dostavljenog mitropolita koji ne priznaje cio jedan narod, naravno da je zbog otimača kulturnog i vjerskog blaga Crne Gore.

Bokelj
Gost
Bokelj

Vi nijeste crkva

J.j.j
Gost
J.j.j

Vuciniv govori istinu. Ima podrsku oko 30% gradjana. U procente izgleda podrska ovako. 2%hrvati 11% muslimani 7% albanci i 9% pravoslavci bivsi srbi.
Pozivam Vucinica da bojkot ka vladi izrazi i prilikom podjele novca vjerskim zajednicama iz budzeta i neka odbije novac.
Zaszo nije bojkotovao i proslu vlast pa odbio 480000€?

Radius
Gost
Radius

Jeste to suđeno Crkvi to za Krst ali nije ni jednoj Nvo

Send this to a friend