Politika

Vujačić: Crnogorski građani jasno kazali da im ne trebaju zamjene, već promjene

Zoran Vujačić

Danas je Dan demokratije. Osnov demokratije je izborni proces, kojim građani u redovnim vremenskim intervalima odlučuju kome žele da povjere rukovođenje državom. Izbori omogućavaju građanima da one koji rukovode državom – nagrade povjerenjem kako bi nastavili da rade svoj posao, ali i da kazne uskraćivanjem podrške- ako misle da svoj posao nisu radili dovoljno dobro. I upravo je to ključna poruka nedavnih izbora, kazao je Zoran Zola Vujačić iz Građanske alijanse.

“Iako mnogi političari i oni koji se vole igrati politike iz drugih sektora- u izbornim pobjedama vide mogućnosti ostvarivanja moći, i korišćenja državnih resursa za lične ili interese svojih kolektiva – mislimo da su crnogorski građani vrlo jasno kazali da im ne trebaju zamjene, već promjene. Drugim riječima- ne treba nam nastavak praksi zbog kojih je i prethodna vlada izgubila podršku većine. Ne treba nam politizacija javne uprave, niti slabe institucije, niti korišćenje prirodnih resursa za interese odabrane manjine… trebaju nam promjene”, ističe Vujačić.

I zbog toga se, dodaje on, ne smije dozvoliti da stvorena energija promjena sada bude iznevjerena.

“Naprotiv – mora biti iskorišćena u cilju jačanja javne podrške i povjerenja u državne institucije, jer je to ključni preduslov uspješnim reformama kojima se zanimamo već dvije decenije”, ocijenio je Vujačić.

Send this to a friend