Politika

Vujanović i Čović: Bez otvorenih pitanja između CG i BiH, jačamo saradnju

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović susreo se danas u Mostaru sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem.

Vujanović je zahvalio Čoviću na svemu onome što je činio za dobre odnose dvije države.

“A konstatovati je da su oni, zaista, izvanredni, da su bez otvorenih pitanja, da imaju širok prostor saradnje. Danas smo razgovarali o toj saradnji u oblasti evropskih integracija. Mi smo potpisali Memorandum o saradnji. Formirao se odgovarajući zajednički Odbor. Mi smo spremni da učinimo sve, naše iskustvo da prenesemo i da ubrzamo evropski put BiH, znajući da je to ono što je interes ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ukupnog regiona. Razgovarali smo i o pitanjima infrastrukture i njenog unapređenja i konstatovali da tu postoji širok prostor da se nešto uradi. Vjerujem da će se nastaviti na tim velikim projektima infrastrukture kako bi naši gradjani bili bliži, kako bi lakše, brže i jeftinije dolazili i kako bi ekonomije bolje saradjivale. Još jedna velika zahvalnost za poziv i veliko zadovoljstvo što sam ovdje”, zaključio jer Vujanović.

Čović je poručio da čine sve da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine budu svakim danom na jednom višem nivou.

“Danas nemamo apsolutno ni jedno otvoreno pitanje. Ona ključna pitanja, koja smo nekad imali, mogu biti za primjer svima. To je da smo riješili pitanje granice bilateralno, bez bilo kakvog uticaja iz vana. I, kažem, bio bih presrećan, kad bi na sličnoj nekoj relaciji mogli riješiti pitanje sa druga dva susjeda, da ih ostavimo iza sebe. Jer ona će nam trebati, svakako, kad je u pitanju Evropska unija. Jer je to jedan uslov”, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, bez tih graničnih otvorenih pitanja idu dalje ka Evropskoj uniji.

“I kad sam već kod Evropske unije, ja sam informormisao Vujanovića o onome što mi danas radimo u BiH , o problemima koje imamo. Jednako tako, izborna je kampanja i u Crnoj Gori. Istina, tamo samo predsjednička, a kod nas malo složenija, za deseti mjesec. Zamolio sam da nam budu partneri i kad je u pitanju naš evropski put. Ja vjerujem da ćemo mi u narednih dva mjeseca aktivirati MAP. Crna Gora je već članica NATO saveza. Tako da mislim da danas možemo puno stvari preuzeti,da ne kažem praktično, učiti, educirati se sa onima koji su već prošli jedan put, da ne ponavljamo isti teret i ne nosimo sve one prepreke koje će nam stajati na putu. U njima se snalazimo ili ne snalazimo. I činjenica je da smo jedan prijateljski odnos, koji traje već dugo vremena, transformirali kroz saradnju naših nivoa vlasti, kako nivoa države, tako i ovog lokalnog, tako da se s vremena na vrijeme sretnemo. I poziv gospodinu Vujanoviću i sjutra kad ne bude na ovim funkcijama, uvijek je dobrodošao u svoju Mostar”, naglasio je Čoivić.

 

M.D.

Send this to a friend