Politika

Vujanović moli majke da prekinu štrajk glađu, Vladu i Ustavni sud da se ubrzaju

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u otvorenom pismu majkama troje i više djece koje štrajkuju glađu zbog smanjenja naknada, poziva ih i moli da prekinu štrajk i saradnjom sa Vladom pomognu u hitnom pronalaženju pravednog i održivog rješenja za njihove naknade.

Vujanović takođe poziva Vladu da ubrza cjelovito rješenje, i apeluje na Ustavni sud da se izjasni o tome jesu li naknade u skladu sa najvišim pravnim aktom ali i o tome je li smanjenje u skladu sa Ustavom.

“Javnosti je poznato da sam više puta saopštio da su naknade za majke sa troje i više djece utvrđene zakonom bez adekvatnog ispitivanja njegove finansijske održivosti i bez utvrđivanja broja korisnica i konačnog budžetskog izdatka. Time jednako i izdržljivosti tako konstituisane obaveze. Tako je ova naknada utvrđena za preko 21 hiljadu korisnica i ukupni godišnji budžet od preko 72 miliona eura. Taj iznos očigledno ugrožava izvršenje ove ali i ostalih obaveza korisnika budžeta, kao i budžeta u cjelini. Takođe je javnosti poznato da sam ukazivao na nužnost sagledavanja odgovarajućeg oblika socijalne zaštite u kome majke sa troje i više djece ne bi bile žrtve ovakvog donošenja zakona”, navodi se u pismu Vujanovića.

On dodaje da nakon donošenja zakona nijemogao uticati ni na osnovni ni na izmijenjeni zakon jer, kako kaže i kako je bezbroj puta objašnjavao, ovlašten je samo na sagledavanje da li postoji unutrašnja kolizija normi za konkretni zakonu. Za sadržinu zakona odgovara Skupština, kaže Vujanović.

“Želim da uputim poziv Vladi da ubrza cjelovito rješenje koje će obuhvatiti i majke sa troje i više djece. Naravno uz učešće njihovih predstavnica ili eksperata koje će odrediti. Takođe upućujem poziv Ustavnom sudu Crne Gore da u što kraćem roku ocijeni ustavnost oba zakona koji se odnose na naknade za majke sa troje i više djece. Na kraju ponavljam molbu majkama u štrajku da, vodeći računa o svom zdravlju, prekinu štrajk i kroz institucije sistema zaštite svoje pravo”, zaključuje se u pismu predsjednika.

Majke štrajkuju 19. dan ispred Skupštine Crne Gore jer su im naknade smanjene sa 336 na 264 eura, odnosno sa 192 na 144 eura.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stanko Zlokovic
Gost
Stanko Zlokovic

U njemackoj je veca socijalna pomoc nego ova nadoknada. Ali oni od bogatasa naplate porez i od telekomunikacionih firmi, koje ne iznose profit nego donose pare u njemacku. Ali kod nas se i dalje ne zna koliko je para platio na ime poreza piter Mank. Zaboravismo li njega? Koliko placa pomorski sobracaj? Koliko poreza je platio Aco Djukanovic? Ako se… Više »

Send this to a friend