Politika

Vujanović: Ne postoji osnov za odlaganje izbora

Ne postoji zakonska mogućnost da se produži rok za izbore jer mandat postojećoj Skupštini ističe  27. marta 2017. godine, saopšteno je iz kabineta predsjednika Filipa Vujanovića u odgovoru na zahtjev SDP-a koja je tražila odlaganje lokalnih izbora u Nikšiću.

“Ako se izbori ne bi održali 12. marta  2017. godine svi organi lokalne samouprave bi izgubili legitimnost svog funkcionisanja i  zakonitog rada. S toga je nemoguće odlagati izbore za Skupštinu opštine Nikšić jer izričitost odredbi zakona to onemogućava”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Vujanović je podsjetio da je odlukom od 04. januara raspisao izbore za odbornike u Skupštini opštine Nikšić za 12. mart, a na temelju Ustava Crne Gore, Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik je ukazao da je odredbom člana 95 stav jedan. tačka 10 Ustava Crne Gore propisano da Predsjednik vrši poslove utvrđene Ustavom i zakonom. U konkretanom to su dva gore navedena zakona.

On je objasnio da odredbom člana. 42 Zakona o lokalnoj samoupravi izbore za skupštine opštine raspisuje Predsjednik države tako da se oni održavaju nakasnije 15 dana prije isteka mandata skupštine.

Vujanović je rekao da je shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika dan održavanja izbora neradni dan (nedjelja) a prema članu 14 istog zakona izbori se raspisuju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika i od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

“Na temelju ovih zakonskih odredbi krajnji rok za raspisivanje izbora za Skupštinu opštine Nikšić bio je 12. mart 2017.g. i izbori su raspisani upravo za taj, poslednji dan, kako bi se subjektima zainteresovanim za učešće na izborima omogućio najduži rok”, kazao je Vujanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Znaju to dobro iz tabora Krivokapica.Zamajavaju javnost ss svojom podanickom ulogom u scenariu vojvode MandicaDa li znaju sta jr sram?

Mojsije
Gost
Mojsije

Najavljivanje sigurne izborne pobjede,pa bojkot,pa odlaganje sve dok se ne stvore uslovi da pobijede.Kakva farsa!

puki
Gost
puki

Što će crno čeljade kad nije nadležan za svoj posao. Baš je pjedsjednik ostavio tvag u cvnogorskoj istoviji. Svi ćemo ga se sjećati po … ne mogu da sjesjetim, ali oćemo sigurno!

Send this to a friend