Politika

Vujanović poručio da CG čuva sjećanje na hrabre italijanske antifašiste

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je, povodom 74. godišnjice formiranja italijanske divizije Garibaldi, da se u Crnoj Gori čuva sjećanje na hrabre italijanske antifašiste iz divizije Garibaldi i njihovu žrtvu za našu slobodu i slobodu Evrope.

“Crna Gora je sa ponosom posvećena velikim tradicijama Narodnooslobodilačkog pokreta. U kontinuitetu odajemo priznanje i zahvalnost svim njegovim učesnicima i sa pietetom se sjećamo onih koji su dali svoje živote u brobi za slobodu”, saopšteno je danas iz Vujanovićevog kabineta.

Predsjednik ističe da nikada nećemo zaboraviti ni žrtvu italijanskih partizana okupljenih u diviziji Garibaldi, formiranoj u Pljevljima na današnji dan, prije 74 godine.

“Divizija Garibaldi je djelovala pod operativnom komandom 2. Udarnog korpusa Narodnooslobodikačke vojske Jugoslavije. Učestvovala je u završnim operacijama za oslobodjenje Jugoslavije. Odlikovana je ordenom bratstva i jedinstva”, podsjetio je Vujanović.

Dodaje da je Crna Gora imala posebnu čast prve posjete predsjednika Italije 21. septembra 1983. godine.

“Tadašnji predsjednik Italije Sandro Pertini, i sam učesnik Italijanskog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je otkrivanju Spomenika palim borcima divizije Garibaldi u Mrzovićima, a položio je i vijenac na spomenik na Stražici. Posjeta ovog velikog evropskog državnika i antifašiste Crnoj Gori svjedoči o zajedničkoj borbi crnogorskih i italijanskih antifašista i veliko je priznanje crnogorskom antifašizmu”, navodi predsjednik Crne Gore.

Od posebne vrijednosti i značaja je, podsjeća on, i zvanična posjeta predsjednika Italije Serđa Matarele u maju 2015. godine, kao prva posjeta predsjednika Italije Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti, kojom se simbolizuju bliske veze dvije države i njihovo tradicionalno prijateljstvo.

“Spomenik palim borcima italijanske divizije Garibaldi u Mrzovićima, kao i onaj na Stražici, ali i svi spomenici antifašističkoj borbi, ne čuvaju samo od zaborava veličanstvenu borbu za slobodu crnogorskog i ostalih jugoslovenskih naroda, već su i podsjećanje da je antifašizam snažna i uvjek savremena potreba društva. On je iznad političkih ideologija i uslov je suživota različitosti. Bez antifašizma snaženje i osvajanje sloboda nije moguće. On je internacionalna vrijednost na kojoj počiva savremena Evropa i slobodni svijet”, zaključuje Vujanović.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Savo
Gost
Savo

Kakva je to CG antifašistička država u kojoj režim veliča Krsta Popopvića, kolaboranta Italijanskih fašista? A i pravi se groblje nacistima?

Send this to a friend