Politika

Vujanović poželio dobrodošlicu novoizabranim ambasadorima

Vujanović sa ambasadorkom Velike Britanije

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanovanih ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske Alison Kemp,  Indije Renu Pall i Letonije Vilmarsa Heninša.

Vujanović je, kako navode iz kabineta predsjednika, poželio dobrodošlicu novoizabranim ambasadorima.

Na sastanku sa novoizabranom ambasadorkom Velike Britanije, Alison Kemp ukazao je na otvoren širok prostor za njihovo dalje unapređenje u sferi ekonomije.

“Zahvalio se Ujedinjenom Kraljevstvu na kontinuiranoj podršci našem procesu evropskih i evroatlanskih integracija. Predsjednik je saopštio da Crna Gora dijeli bol Ujedinjenog Kraljevstva zbog nevinih žrtava terorističkog napada u Mančesteru, koji poziva ukupnu međunarodnu zajednicu na punu mobilnost u borbi protiv terorizma”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Kemp se saglasila sa ocjenom ukupnih odnosa dvije države, ukazujući na konstruktivan doprinos Crne Gore stabilnosti čitavog regiona.

Na sastanku sa ambasadorkom Indije Renu Pali, Vujanović je i odnose dvije države ocijenio tradicionalno prijateljskim, ali nedovoljno afirmisanim na planu ekonomske saradnje.

Vujanović sa ambasadorkom Indije

Kako se navodi, Pall saglasila se sa ocjenom državnih odnosa, saopštavajući da će njena diplomatska misija biti posvećena  konkretnim projektima u oblasti ekonomije i kulture.

“Posebno je ocijenila vrijednom šansu saradnje u oblasti turizma za čiji bi dalji razvoj bilo neophodno uspostavljanje sezonske avio linije uz pojačane promocije turističkih i vrijednosti kulture obije države”, dodaje se.

Vujanović sa ambasadorom Letonije

Vujanović je tokom sastanka sa novoizabranim ambasadorom Letonije Heninšom iskazao visoko poštovanje za kontinuiranu podršku Letonije evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore.

“Ocijenjujući bilateralne odnose odličnim, naglasio je da postoji širok prostor daljeg unapređenja saradnje, naročito u oblasti ekonomije”, navode iz kabineta predsjednika.

Heninš je saglasan sa ocjenom državnih odnosa i potrebom unapređenja ukupne saradnje, saopštio je da će u vršenju svoje diplomatske misije u Crnoj Gori biti posvećen unapređenju saradnje između dvije države.

“Čestitao je članstvo Crne Gore u NATO ukazujući da će NATO članstvo doprinijeti ekonomskom razvoju odnosa dvije države i ubrzati evropske integracije Crne Gore”, zaključuje se.

Send this to a friend