Politika

Vujanović primio akreditivna pisma ambasadora Italije, Kube, Tajlanda i Tunisa

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Italije Luke Želiolija, Kube Gustava Trista del Toda, Tajlanda Đakrit Srivalija i Tunisa Sejfa Alah Režeba.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Vujanović je iskazao visoko poštovanje za tradicionalno prijateljske i sadržajne odnose Crne Gore i Italije, ocijenivši da intenzivan politički dijalog, uključujući i razmjenu posjeta na najvišem nivou, značajno afirmiše stabilnost i saradnju u širem regionu.

Saradnju dvije zemlje, kazao je, podstiču međudržavni ugovori zaključeni u brojnim oblastima.

“Naglasio je vrijednost ekonomske saradnje, posebno strateških projekata podmorskog kabla i istraživanje nafte i gasa na crnogorskom primorju”, navodi se u saopštenju.

Vujanović je ukazao na širok prostor mogućnosti za dalje unapređenje ekonomske, kulturne, obrazovne i naučne saradnje, a zadovoljan je vojnom saradnjom između dvije države-NATO saveznice.

“Iskazao je zahvalnost Crne Gore za kontinuiranu podršku Italije našem pristupnom procesu Evropskoj uniji”, dodaje se u saopštenju.

Ambasador Želioli, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi, saglasio sa ocjenom odnosa dvije države.

“Iskazao je zadovoljstvo ukupnom saradnjom, kao i potrebu njenog daljeg intenziviranja. Saopštio je da će njegova diplomatska misija biti posvećena snaženju saradnje i prijateljstva dveju država”, naglasili su iz Vujanovićevog kabineta.

Predsjednik je, tokom razgovora sa ambasadorom Kube Gustavom Trista del Todom, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi, ukazao na potrebu širenja prostora saradnje i njenog intenziviranja, zadovoljan tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dvije zemlje.

“Ocijenio je važnim nastavljanje procesa zaključivanja međudržavnih ugovora. Istakao je potrebu snaženja ekonomske saradnje, naglašavajući važnost međusobnog informisanja o njenim mogućnostima, kroz saradnju privrednih komora, te organizovanjem biznis foruma i prezentacija”, ističe se u saopštenju.

Ambasador del Todo ocijenio je da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno u ekonomiji, te je saopštio da će tome posvetiti svoju diplomatsku misiju.

Vujanović je prilikom primanja akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Tajland Đakrit Srivalija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi, istakao da je u interesu Crne Gore kontinuitet dobrih i prijateljskih odnosa sa Tajlandom.

“Ocijenio je da bi međusobnu ekonomsku saradnju trebalo osnažiti. U tom kontekstu iskazao je saglasnost Crne Gore sa predlozima Tajlanda za intenziviranje saradnje u oblasti turizma, energetke, industrije i transporta. Konstatovao je potrebu daljeg zaključivanja međudržavnih sporazuma u cilju podsticanja saradnje”, dodaju iz Vujanovićevog kabineta.

Ambasador Srivalija saopštio je da dvije prijateljske države imaju širok prostor mogućnosti za unapređenje saradnje, te će se posvetiti ostvarenju tog cilja.

Tokom susreta sa ambasadorom Tunisa Sejfa Alah Režeba, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi, Vujanović je odnose dvije zemlje ocijenio prijateljskim.

“Naglasio je potrebu dinamiziranja političkog dijaloga u cilju snaženja ukupne saradnje. Naglasio je potrebu boljeg međusobnog informisanja o mogućnostima uspostavljanja saradnje u sferi ekonomije. Saopštio je spremnost Crne Gore za zaključivanje međudržavnih ugovora za podsticanje i regulisanje saradnje. Ukazao je na važnost saradnje u kulturi za snaženje ukupne saradnje”, naglašava se.

I ambasador Režab je istakao interes Tunisa za intenziviranjem saradnje.

“Prezentovao je konkretne mogućnosti u tom pogledu i iskazao spremnost da svoju diplomatsku misiju posveti tom cilju”, zaključuje se u saopštenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend