Politika

Vujanović primio akreditivna pisma ambasadora UAE, Katra, Koreje i Irana

Vujanović i amabasador Katra

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pismanovoimenovanih ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katra, Koreje i Irana- Abdulsalama Hareb Al Romaithi-a, šeika Mubarak Bin Fahad Al Thani-a, Yoo Dae Jong-a i Hossein Molla Abdollahija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Vujanović je novim ambasadorima poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i istao da su bilateralni odnosi naše i tih zemalja sadržajni i intenzivni sa perspektivom njihovog kontinuiranog unapređenja.

U razgovoru sa ambasadorom UAE, Abdulsalamom Hareb Al Romaithijem Vujanović je ukazao na intenzivnu razmjenu državničkih posjeta koje su podstakle ukupnu saradnju, iskazujući posebno poštovanje Krunskom princu šeiku Muhamed Bin Zajed Al Nahjanu za personalni doprinos njenom snaženju.

Vujanović i ambasador UAE-a

Iskazao je poštovanje za snažno prisustvo UAE na investicionom planu u Crnoj Gori, kao i za ukupnu podršku njenom ekonomskom razvoju.

Takođe, Vujanović je istakao da očekuje da će skoro uspostavljanje redovne avio linije sa UAE značajno podstaći buduću saradnju i omogućiti bolju komunikaciju građana.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata  Abdulsalam Hareb Al Romaithi  je iskazao zadovoljstvo odnosima između Crne Gore i UAE, naglašavajući da će njegova diplomatska misija biti posvećena njihovom daljem unapređenju.

Predsjednik Vujanović je o odnose Crne Gore i Katra ocijenio prijateljskim sa velikim mogućnostima snaženja ukupne saradnje. Iskazujući zadovoljstvo do sada zaključenim međudržavnim sporazumima, ukazao je na spremnost Crne Gore za proširenje ugovorne baze u afirmaciji unapređenja saradnje, posebno  u ekonomskoj sferi.

Vujanović i amabasador Katra

Ambasador Države Katar šeik Mubarak Bin Fahad Al Thani je saopštio namjeru pune posvećenosti unapređenju  saradnje  između dvije države.

Ukazujući na prijateljske odnose Crne Gore i Republike Koreje, Predsjednik Vujanović je ocijenio nužnim da se u afirmaciji njihove saradnje, posebno na ekonomskom planu, uspostavi ugovorna osnova saradnje dvije države i identifikuju prostori moguće saradnje, prije svega kroz aktivnosti privrednih komora i odgovarajućih udruženja poslodavaca.

Vujanović i ambasador Koreje

Saglašavajući se sa ocjenom odnosa dvije države ambasador Jong  je iskazao odlučnost da svoju diplomatsku misiju posveti iniciranju ekonomske saradnje i snaženju ukupnih odnosa. Saopštio je poseban značaj NATO integracija Crne Gore koje, kroz povećanje nivoa bezbjednosti, povećavaju šanse investicionog ulaganja o čemu svjedoči i interesovanje njihovih kompanija za Crne Goru.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju i akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Vujanović i ambasador Irana

Predsjednik Vujanović je konstatovao da u nedovoljnoj ekonomskoj  saradnji treba ispitati prostore saradnje naglašavajući ulogu privredih komora i udruženja poslodavaca čiji bi zajednički kontakti bili od posebnog značaja.

Ocijenio je da u okviru regionalnog projekta saradnje u oblasti turizma postoji mogućnost uključenja Crne Gore te da u tom smislu treba nastaviti aktivnosti na olakšanju i ubrzanju turističkih posjeta. Iskazao je očekivanje da takvoj ekonomskoj saradnji bude posvećena njegova diplomatska misija.

Ambasador Irana, Hossein Molla Abdollahija je naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti ekonomije, nauke i kulture pri čemu je posebno istakao visoko interesovanje građana Irana za turističku posjetu ovom regionu obavještavajući da je održan turistički seminar u Teheranu gdje su prezentovane mogućnosti bolje turističke posjete Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Send this to a friend