Politika

Vujanović u Mariboru: Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i Crna Gora je, kao lider procesa, spremna da sa punom posvećenošću dostiže standarde EU, kazao je danas bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na panelu “Budućnost Zapadnog Balkana” u danas u Mariboru.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je na panelu, koji je organizovala regionalna organizacija Jadranski savjet, iskazao očekivanje da će afirmisanje individualnog pristupa Strategije EU i Zapadnog Balkan dati mogućnost Crnoj Gori da dostigne standarde EU i prije 2025 godine.

“U tom smislu, saopštio je očekivanje mogućnosti ranijeg članstva Crne Gore u EU, vjerujući da je to i interes svih država Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da podrže takav pristup članstvu Crne Gore u EU”, navodi se u saopštenju.

Vujanović je naglasio da je svoju spremnost dostizanja integracionih standarda naša zemlja pokazala pristupom NATO-u kada je ostvarila članstvo u vrlo osjetljivom geopolitičkom kontekstu, ocjenjujući da to članstvo preporučuje Crnu Goru i za članstvo u EU.

Skup je otvorio predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je govoreći o Crnoj Gori iskazao poštovanje njenog ulaska u NATO i dobre dinamike pristupanja EU u čemu je, kako je istakao, Crna Gora primjer.

Send this to a friend