Politika

Vujanović u Sloveniji: Odnosi su nam odlični i bez otvorenih pitanja

Vujanović u Sloveniji

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji na poziv predsjednika Slovenije Boruta Pahora boravi u zvaničnoj posjeti ovoj zemlji, kazao je tokom susreta sa Pahorom da su odnosi ove dvije zemlje bez otvorenih problema sa otvorenim prostorom saradnje.

On se tokom govora dotakao i teme o evroatlantskim integracijama.

“Ratifikaciju Pristupnog protokola među zemljama Evropske unije prvo je ratifikovala Slovenija, koja je kao kontakt država Crne Gore od 2011. do 2014. godine pomogla značajno da mi dostignemo standarde NATO-a. Očekujemo i nadalje prisnu blisku i partnersku saradnju sa Slovenijom u ovim integracijama, uz visoku zahvalnost i ekspertsku pomoć u tome”, dodao je Vujanović.

Prema riječima Pahora, ova posjeta ne znači samo priliku za obostrano zadovoljstvo i dobru volju desetogodišnjih odnosa između nezavisnih država Slovenije i Crne Gore, odličnih političkih, ekonomskih i međuljudskih odnosa već je i prilika da obije države izmijene stavove o njihovom daljnjem bilateralnom odnos.

“Crna Gora je pozitivan primjer države na zapadnom balkanu i to što se tiče proširenja EU i što se tiče proširenja NATO saveza. Možemo samo poželjeti da kao što sada uspješno teče ovaj proces isto tako uspješnoi završi sa članstvom u EU i NATO. Pregovori i njihov uspješan završetak uklonio bi sumnje koje se javljaju kako u EU tako i u NATO-u u vezi sa korišnošću i uspješnošću proširenja. Zbog toga je odlučan saveznik Crne Gore kod vaših pregovora sa EU i okviru procesa za NATO”, zaključio je on.

 

Send this to a friend