Politika poruka bivšeg predsjednika Crne Gore

Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006. godine

Filip Vujanović

Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Prvo, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br. 95/208 od 26. maja 2006. godine, kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore, Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazao je Vujanović.

Nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1. decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju, članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili su mu, podsjeća, označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

“Nakon ovog sastanka, u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja”, ističe Vujanović.

Drugo, dodaje, Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12. decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Hrvarske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Ovaj Ugovor je u ime Vlade Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2. decembra 2002. godine.

“Samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006. godine, može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa”, poručio je Vujanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

Nekome je sveta a nekome sekta. Aj neka se odluče jednom jesu li crnogorsko primorska ili srpska. To zajedno ne ide.

nekotamo
Gost
nekotamo

Тако је Филипе. Па знаш и сам да ниси хтио да признаш нво цпц,није то без неке. 👏
.

Dado
Gost
Dado

1200god,ali ja mislim da je to bilo i ranije

Daca
Gost
Daca

Tako je

Pv orlanDic D
Gost
Pv orlanDic D

Filip gospodin.

Katiunjanin
Gost
Katiunjanin

Koja su to nužna prilagodjavanja Filipe?
Da li se popovi prilagodjavaju državi ili država popovima?

crnogorka
Gost
crnogorka

Lijepo ste sredili Crnu Goru,dozvoliste da se ponovi 1918ta.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Rece presjesdnik koji nije priznavao pola himne, a ni danas je ne priznaje.

nekotamo
Gost
nekotamo

Хахахахаха

100%MNE
Gost
100%MNE

Još da se javi Sveto Marovic i da misljenje 🙂

Komentator
Gost
Komentator

Đe si Fika doktore. Vazda se sjetim klipa zatvaranja berze 😂 za to sam ti zahvalan vazda. Zivio ti nama 100 godina!

CCCCCC
Gost
CCCCCC

I ode Risto a domaći srbi i joanikije na zahtjev im matice Srbije, ponište sve što je Risto bio i za njih učinio… Srpska posla!!

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Kakav ugovor sa sluzbom koja nije registrovana u CG ? Pa to nema nidje . A bolje bi vama bilo da izglasate ugovor o porujeklu imovine ili mislite 740 Crnogorskih svetinja prepisat okupatoru od 1921 ? Ljud moji gorski jel ovo 1918 ?

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Sta isprica ovo, moze li mi neko objasniti?

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

javio se Fijip

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

To je minimum. Ne treba im, što se kontinuiteta tiče, dati više od onoga što im daje matična država. Ko to ima pravo da prekraja istoriju i da srpskoj crkvi daje ono što istorijski nikada nije imala!?

Čarli Braun
Gost
Čarli Braun

Za šmekere, kakvim se smatrate, ispali ste prilično naivni. 🙁

Send this to a friend