Politika

Vujanovićevih 15 godina: Predsjednik iz naroda, voli pjesmu, bez stava o crkvi, šampion pomilovanja

Filip Vujanović će 20.maja napustiti predsjedničku fotelju u kojoj je u tri mandata proveo 15 godina.  Njegove predsjedničke mandate obilježio je rejting najpopularnijeg političara, imidž omiljene ličnosti koja gradom šeta bez obezbjeđenja, čovjeka dostupnog svima, koji voli i da zapjeva. U onom državničkom smislu, Vujanović je prepoznat kao neko ko je govorio da pola državne himne sluša po volji, a pola zbog dužnosti, bio je za referendum o NATO-u pa se predomislio, o crkvi nikada nije govorio, a pomilovanja su mu bila “uža specijalnost”.

Dakle, Vujanović završava predsjednički mandat kao najpopularniji političar u državi. Na vrhu te liste bio je nesmjenjiv godinama.

Iako su ga često kritikovali da je preblag, da mu nedostaje čvrstine, istina je da su građali voljeli njegovu neposrednost, to što uz njega nikada nije bilo pratnje. Mogao se ga sresti na ulici, moglo mu se prići, popričati sa njim.
Da je i on samo čovjek pokazao je u Istanbulu 2016. godine, kada se latio mikrofona i zapjevao sa Nenom Murićem iz Rožaja.

Video je postao viralan i hit na društvenim mrežama, a Vujanović je bio glavna zvijezda.

Ne možemo zaboraviti ni “trajno” udaranje čekićem na berzi na Vol Stritu, kada je zaista zagospodario društvenim mrežama.

Himna, crkva, pomilovanja…

Međutim, državnički dio posla obilježili su neki drugi momenti.

Govoreći o dijelu crnogorske himne koju, kako navodi, “realno ne prihvata dio Crne Gore”, Vujanović je rekao da “poštujući Crnu Goru, himnu uvijek odsluša”.

“Ali, dozvolite, ne sa istim emocijama u odnosu na sve četiri strofe. Dvije slušam sa zadovoljstvom, a dvije zato što sam obavezan”, rekao je Vujanović, objašnjavajući da kao predsjednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom ne može da ima razumijevanja za stihove “čiji je autor čovjek koji joj ne pripada”.

Ovo je izjavio za jedan regionalni medij 2011. godine, a izjava je godinama povod za mnoge komentare.

Iako je 2013. govorio da je potrebno organizovati referendum za članstvo o ulasku Crne Gore u NATO, kasnije se predomislio, pa je lani kazao da se mnogo toga dogodilo što je ukazalo da nema potrebe za tim.

Mnogi su ovo komentarisali kao političku prevaru, što je Vujanović odbacio uz poruku da im pravo da se predomisli.
O crkvi nije želio da govori.

Mnogo puta je govorio da bi za crnogorsko društvo bilo mnogo bolje da se govori o ekonomskim i socijalnim temama umjesto o pitanjima koja se tiču crkve.

Crnogorski predsjednik je rekorder među kolegama iz regiona kada je riječ o broju pomilovanja. Neka su bila nesporna, dok je javnost neka komentarisala kao sporna i problematična.

Crna Gora se još 2013. godine, prema izvještaju Savjeta Evrope, našla u vrhu zemalja po broju pomilovanja.

Nedavno je na obilježavanju Dana opštine Ulcinj Vujanovović izjavio da još uvijek ne zna čime će se baviti nakon isteka mandata, a zahvalio je svima koji su ga podržavali prethodnih godina.

<<<Vujanović zahvalio svima koji su ga podržavali<<<

Biografija

Filip Vujanović rođen je 1. septembra 1954. godine u Beogradu. Pravni fakultet završio je u Beogradu 1978. godine. Od marta 1978. do novembra 1980. godine radio je kao pripravnik i stručni saradnik u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu i Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Od novembra 1980. godine do januara 1981. u Okružnom sudu u Titogradu obavljao je funkciju sekretara Suda.  Od januara 1982. do marta 1993. godine bavio se advokaturom. Od marta 1993. do maja 1995. godine bio je ministar pravde u Vladi Crne Gore, a od maja 1995. do februara 1998. Godine ministar unutrašnjih poslova u crnogorskoj Vladi.

U periodu od 5. februara 1998. godine do 5. novembra 2002. godine obavljao je premijersku funkciju.

Predsjednik Skupštine Repubilke Crne Gore bio je od 05. novembra 2002. dodine do 11. maja 2003. kada je izbabran za predsjednika Crne Gore.

Na prvim predsjedničkim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori, 6. aprila 2008. godine, izabran je za predsjednika Crne Gore.

Filip Vujanović je ponovo izabran za šefa države 2013. Godine. Oženjen je i otac troje djece.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zizu
Gost
Zizu

Moderator nece da objavi da je Filip prvi pogurao Vesnu Medenicu partijskog vojnika, koja je dostigla nivo br.1 najjaceg bastiona odbrane kriminalizovane vlasti

Andrija
Gost
Andrija

Filip je prvi postavio Vesnu Medenicu na javnu scenu koja je danas najjaci bastion odbrane kriminalizovane vlasti!

Avram
Gost
Avram

Fikus Treći

Ve$a irvas
Gost
Ve$a irvas

Fitjo, kjaju!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Srećan mu veliki put, tek da nije ni sijeda u tu fotelju, jer ništa dobro i korisno za ovu zemlju nije učinio. Ama baš ništa. Sve što je dobro i došlo – a nije ništa sem samostalnost, drugi su završavali. U zemlji đe je 60% đece oboljelo od asme – a asma je poznata kao “bolest duše”, što znači da… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Pardon, asma je “plač duše” a ne bolest duše, no me to čudovište s njegovim neodređenim izjavma i navodnom “uzdržanošću” iziritira, pa u brzini pri kucanju pogriješih čak i u izražavanju! Ajde Fiki polako i “ne okreći se sine”, no, nijesi se ni do sad mnogo okreća put narod. Uhhh… jadilo.

gagi
Gost
gagi

Evo konacno “caj od nane” ide,a vjest si ti Ficko,okreces se kako vjetar duva,kao “kokot”na kucu.Veliki ti srecni put,nijesi nas bas “zaduzio”,no brzo ces se ti “uklopiti”,ma neka ces,nijesi gori od tvojih partijskih drugova.

MiloDjukanovic
Gost
MiloDjukanovic

On je pokazatelj ozbiljnosti i vaznosti predsjednicke funkcije….. A ne ono sto trlja Milo, njemu ovi izbori trebaju da dokaze da ima nadprosjecnu podrsku u narodu da bi biflao Markovica

Tako je
Gost
Tako je

Cutao je i radio sta mu se kaze,kao da je bio portir…Jedino mu se ne moze i ne smije oprostiti sto je godinama dijelio pomilovanja kriminalcima koji su imali dobre veze! Tu bi vec bilo posla za drzavnog tuzioca…da ga imamo!

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Zašto je Filip na vrhu liste popularnosti godinama? Zato što on predstavlja prototip najmanje 85% Crnogoraca: Lijepo izgleda,iz dobre porodice,vjeruje u legitimnu crkvu,prezire Sekulu Drljevića,nije ekstreman,nije crnogorski nacionalista,ima odmjerene stavove,šeta slobodno bez pratnje,ne ponaša se bahato i raskalašeno,nema ljubavnicu…Eto,to vam je to!

Toni
Gost
Toni

I maše lažnim krivičnim prijavama protiv supruge svog političkog protivnika (sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, ili pravde, isto mu dođe u FIlipovom sluičaju). Taj nesojluk mu nećemo zaboraviti.

MiloDjukanovic
Gost
MiloDjukanovic

Pa sad treba staviti Mila tu da se sepuri ko Vucic

gagi
Gost
gagi

Ali ima Svetlanu,a ona prva zena,sto misli za nju……..da je zaboravio.

Pero
Gost
Pero

Ubi me ako mi je jasno ko glasa za ovoga Filipa da je popularan. Predjsednika Crne Gore niko nije vidje zadnjih 5 godina niti ko zna cime se bavi. Ali se slazem da predstavlja 85% Crnogoraca, sve budala do budale.

Gavro
Gost
Gavro

Svaka mu čast za antifašistički stav o Sekuli Drljeviću,ozloglašenom fašističko ustaškom ideologu i agentu Anta Pavelića,koga bi mnogi nažalost danas da rehabilituju.

Balsa
Gost
Balsa

Promijenio bi on stav i o tome da mu je Milo reka!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Nista za 15 god nije uradio za cg .ne dovede nikoga 5 e da ulozi u cg jos je precutno podrzavao rista blatio ranka slavka i himnu raspravljao o sekuli drljevicu koga ce generacije pominjati kakav god bio ovaj ce bit zaboravlje brzo…..

Manda
Gost
Manda

Sekulu će generacije pominjati ali ne po dobru.Isprva je bio ekstremni velikosrbin,a onda ga je Pavelić angažovao i služio je najmračnijem fašizmu u Evropi.

Vlado
Gost
Vlado

To da je bio velikosrbin nije istina. Bio je poslanik u kraljevini u kojoj nije smio biti crnogorac. Bio je advokat branio je Radomira Vešovića pred sudom te prsle kraljevine zato što nije htio da pogazi datu zakletvu svojem jedinom kralju i Crnoj gori. E sad što je bio sa ustašama morao je neđe bježat jer mu nije bilo mjesta… Više »

tebra
Gost
tebra

cu nije doveo investitora? a luka risan – fric – šarić?

gagi
Gost
gagi

Jest uradio,njegova je inicijativa bila,povecanje penzija 0,01 posto.

xyz
Gost
xyz

Zvali su ga sa berze u Vol stritu, da čekića. Pare ne žale!

crni
Gost
crni

Zaposliti ga u Hilton da lupa snicle,dobar bi mesar bio. Sekula je zmaj bio za Filipa. A mogao bi u KUD Volodja da pjeva ove sevdalinke jer je ko Himzo Polovina. Bio sprdnja,sprdnja ostao do kraja.

shoe_pack
Gost
shoe_pack

Predsjednik pomilovanja. Nadam se da ce me pomilovat.

Milica
Gost
Milica

Samo mlatio pare i uživo, mogla ga je i vazna zamijeniti.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

♩čuvala me mama za velike stvari ♩čuvala me mama za beli svet ♩a ti bi sada da me kvaris ♩milo ♩svašta ti pada na pamet ♩♩♩♩❤👍😃

zdravoSvima
Gost
zdravoSvima

15 godina se ziv cuo nije. Sjedio i primao pare, eto. Super posao, pravi crnogorski iz viceva. Ulogu predsjednika je toliko marginalizovao, da ne shvatam zasto se sada tolika tarlabuka pravi oko predstojecih predsjednickih izbora, kad ionako izgleda da je predsjednik samo figura…

tebra
Gost
tebra

aaa pa nemoj tako.. neke je i pomilovao i fricu sredio da dobije luku risan. da saric moze da radi coek

avio
Gost
avio

Kralj

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Ja neznam da praštam neznam da li znaju da praštaju oni. Ali bolje za mene i njih da se ne vratim 👍❤👍❤knele 👍❤👍❤👍

Jedan iz mase
Gost
Jedan iz mase

Ako sam znao da nam je on i dalje presjednik ja se pomamio. Ja mislio stavio Milo nekoga drugoga. E pa neka mu je sa srecom.

Balsa
Gost
Balsa

Covjek bez svojeg ja – Filip Vujanovic. Sto je god mislio nista nije smio da uradi po svojim nacelima, vec je prihvatao tudje nametnute stavove. Sada odlazi, niko nece za tobom zaliti.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

♩♩♩prodaj majko vinograd ♩vinograd i grožđe pa mi skini okove da ti kući dođem ♩prodaj majko golfa ♩golfa dizelaša pa izvadi majko sina robijaša ♩♩♩♩♩♩♩u njemačkom zatvoru prolaze mi dani skoro cjelu godinu nisam bio vani ♩♩♩❤👍

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Nije ni narod glup ja mislim da ćemo opuciti budžet države polako. Jer mi volimo samo velike stvari kad se završe. U ovom momentu dps da smanji investicije odma bi izgubio poverenje građana i došla bi automacki druga vlast na čelo. 😃😃😃😃❤👍opucicemo ih sa ulaganjem. 👍❤😃

tebra
Gost
tebra

ni vino ni voda… caj od nane – filip

Donja Morača
Gost
Donja Morača

15 godina bez predsjednika. Zaboravili ste da pomenete kako ga je Milo gurao, kao Tramp Markovića.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Idem ovih dana da kupim fiat tipo.krst na velike pare imam. Sad sve stedim mogu slobodno šajkaču staviti. 😆👍❤

pakol
Gost
pakol

a oni svi iz te partije kad ih pitas o crkvi nemaju misljenje ili su ateisti…tako je najbolje

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Ima jači skok od tigra bengalca. Kako pjeva sa muricem kao dacić u beograd ista sorta samo drugo pakovanje 😃😃😃😃😃😃😃

Jinsti
Gost
Jinsti

Politička krpa

gmt
Gost
gmt

Bio i ostao samo marioneta u rukama – zna se koga. Pravnik koji je izigravao zakone onako kako je to kad odgovaralo njegovoj partiji porijekla, selektivnog pamćenja i selektivnog afiniteta prema govorenju istine (opet kako odgovara partiji u datom trenutku). Trapav, nemušt, komičnih manira, izgubljen…. jenom riječju blam.

Fakat
Gost
Fakat

Precizno, sažeto, jasno. Bravo.

Toni
Gost
Toni

Dodati i angažman oko kumova i prijatelja, švercera skupocjenim automobilima.

Hvala vam
Gost
Hvala vam

Konačno tekst o Svetozaru Maroviću kakav smo čekali godinama. Svaka čast za cdm!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

KANONSKI PRESJEDNIK…ADVOKAT OKUPATORSKE spc u CG…NA CETINJE TO SVAKO ZNA…CETINJE JE NAJBITNIJE…CETINJE IMA PREDNOST NAD SVEMU U CG…OKRENI OBRNI CETINJE SE PITA ZA SVE. ZATO vujanovicu ka sto Vi idete. Tako ce i okupatorska spc ic..idi i ne okrecise za CG..

Vlado
Gost
Vlado

Putuj igumane

gagi
Gost
gagi

TACNO,od pocetka do kraja.Au fiderzen Filipe

Gost
Gost
Gost

hahahaha dobar je Filip bio predsjednik Crne Gore bez CdM-a! 15 godina! Mašala!

MiljanNK
Gost
MiljanNK

Hahaha imao je stav o crkvi, tj. bio je za kanonsku mitropiliju spc, samo što se to crnogrskim ustašama ne svidja

Leopold
Gost
Leopold

Miljane, nijesmo četnici, a nijesmo ni ustaše. Oćemo samo da budemo svoji na svome.

Vlado
Gost
Vlado

Tako je Crnogorcima Crna gora! Kome se ne sviđa ima i drugije država

Praus
Gost
Praus

On nije bio ni za sta, osim za ono gdje ga Milo usmjeri- bruka ko je bio predsjednik CG 15 godina.

Milica
Gost
Milica

A ovo tvoji četnici su veliki vjernici. Muči.

Milicin momak
Gost
Milicin momak

Milice kada ćeš da mi kažeš DA?💑❤🙄

Send this to a friend