Politika

Vujović: Obeshrabruje što se mandatar često bavi pitanjima religije, teško očekivati stabilnost Vlade

Zlatko Vujović

Smrt mitropolita Amfilohija definitivno je zakomplikovala odnose unutar nove većine, pa je teško očekivati da nova Vlada bude stabilna, smatra analitičar Zlatko Vujović. Umjesto da rješava socio-ekonomske probleme, nova Vlada će se, kaže Vujović, svesti na tehničku Vladu koja bi trebalo da stvori uslove za naredne izbore. Obeshrabruje i to, ističe Vujović, što se mandatar često bavi pitanjima religije, umjesto da su mu u fokusu upravo socio-ekonomska pitanja.

Rok koji je mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić odredio za predstavljanje svog kabineta sve je bliži, a informacija o tome dokle se stiglo i da li ćemo 8. novembra imati sastav, nema.

Iz Krivokapićevog tima rečeno nam je da će se oglasiti kada budu raspolagali potpunim i preciznim informacijama. Sporadično, oglašavaju se predstavnici DF-a, te je tako Nebojša Medojević danas na Facebook profilu napisao da će podnijeti ostavku na poslaničku funkciju prije glasanja za sastav Vlade.

Potvrdu ove informacije nijesmo dobili jer lider PZP-a nije odgovarao na telefonske pozive.

Analitičar Zlatko Vujović kaže da je smrt mitropolita Amfilohija definitivno zakomplikovala odnose unutar nove vladajuće koalicije.

“Nešto što je bilo vrlo vjerovatno da će se desiti kada govorimo o formiranju vlade i neke njene minimalne stabilnosti na neki rok, da postaje neizvjesno, kako formiranje, tako i kada govorimo o njenoj stabilnosti, da je neće biti.”

Objašnjava da će koncept ekspertske Vlade vjerovatno biti podržan pro forme, ali on nema stvarnu podršku najjačeg konstituenta te koalicije.

“I u jednoj takvoj relaciji Medojević je u pravu kada kaže da ta Vlada neće biti stabilna, da će ta Vlada morati svaki put da ide na pregovore sa vladajućom većinom da bi neki zakonski tekst bio podržan. Jer nju neće činiti ministri koji su već u partiji i imaju određeni mandat političke partije u toj oblasti i samim tim nije za očekivati da ona bude stabilna”, navodi Vujović.

Naprotiv, ona će prema najavama biti oročena, pa će se, smatra Vujović, umjesto da rešava socijalno ekonomske probleme, svesti na tehničku Vladu koja bi trebala da stvori uslove za naredne izbore.

“Za očekivati je bilo da one političke partije koje konstituišu buduću Vladu, prije svega budu veoma agresivne u tome koja će od njih preuzeti ključne resore, mislim resor finansija i ekonomije, da bi pokazala da ona predstavlja jednu efikasnu, uspješnu alternativu onima koji su do sada vladali. Djeluje prilično razočaravajuće da niko nije bio zainteresovan za te resore”.

A ta bi pitanja trebalo da su u fokusu i budućeg predsjednika Vlada, ističe Vujović. A ne religiozne teme.

“Posebno djeluje malo pretenciozno da upoređuje budućih 12 ministara sa 12 apostola, jer onda se postavlja pitanje gdje projektuje sebe. Ako su oni tih projektovanih 12 apostola, gdje je on u svemu tome, kao neko ko je iznad njih. Možda malo pretenciozno i previše ambiciozno od mandatara”, ističe Vujovuć.

Vjeru i religiozna pitanja, poručuje Vujović, treba ostaviti onima kojima je to dužnost i profesija, svještenicima, vjerskim velikodostojnicima.

“Makar je to ono što je potrebno Crnoj Gori , a vjerujem da u vjerskim organizacijama postoji veliki broj ljudi koji mnogo bolje se služe tim pojmovima, terminima i upravljaju potrebama nego što je riječ o njemu”, zaključuje Vujović.

Jer ukoliko socijalno ekonomski uslovi ne budu u fokusu, stalno ćemo praviti digresije o vjeri, naciji i identitetu. A s obzirom na tešku eknomsko socijalnu situaciju, zaključuje Vujović, Crna Gora nema vremena za jednu takvu gimnastiku, kojom se često mandatar služi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Vlada ne da će biti stabilna, negočitajući između redova Vučićevu izjavu y sred Pg, za očekivati je da njegovi puleni sruše Vladu i prije godine.

Lisboa
Gost
Lisboa

Tebe obeshrabruje a duge ohrabruje

Stevan
Gost
Stevan

jedino ako si malouman

Send this to a friend