Politika

Vujović: Opozicija neučešćem u odboru pomaže DPS

Izostankom dijela opozicije iz rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva relaksira se pozicija DPS-a i otvara put za moguće dogovore i trule kompromise sa dijelom opozicije, čiji je primarni interes otvaranje pitanja koji nemaju veze za materijom izbora, smatra član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović. 

Kako je istakao, poziv komesara Johanesa Hana svim proevropskim partijama da se uključe u rad Privremenog skupštinskog odbora je poruka koju svi politički akteri moraju ozbiljno razumjeti.

“Oglušivanje o zvanične pozicije EU bila bi loša poruka i stvorila bi utisak o nedovoljnoj ozbiljnosti, kredibilitetu i zrelosti dijela opozicije, posebno ako se ima u vidu da su upravo oni insistirali na otpocinjanju ovog procesa. Ovakvim stavom je formiranje privremenog odbora dobilo i zvaničnu podrsku EU, pa bi sve političke strukture koje sebe smatraju evropskim trebalo da se uključe u njegov rad i time daju doprinos izgradnji boljeg izbornog ambijenta”, dodao je Vujović.

Prema njegovim riječima, neučestvovanjem u ovom procesu dio opozicije praktično čini mnogo više vjerovatnim dogovor DPS i DF koji sami mogu postići dvotrećinsku većinu.

“Takav epilog bio bi štetan za demokratske procese, što pojačava odgovornost svih drugih opozicionih aktera koji navodno žele promjene na konceptu reformi i evropskog puta Crne Gore. Zbog svega ovoga SDP, još jednom, poziva sve opozicione partije da uzmu učešće u radu Odbora i time doprinesu da kroz koordinirani opozicioni nastup, uz podršku EU, izvršimo pritisak na DPS da pristane na legitimne opozicione zahtjeve. Svaki drugi pristup je definitvno gubitnički, nema podršku naših evropskih partnera i, što je najgore, u najboljem je interesu vlasti”, zaključuje Vujović.

Send this to a friend