Politika

Vujović ponovo član UO Globalne mreže za nadgledanje izbora

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović, ponovo je izabran za člana Upravnog odbora Globalne mreže za nadgledanje izbora.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, Globalna mreža za domaće nadgledanje izbora (Global Network of Domestic Elections Monitors – GNDEM) održala je godišnji Koordinacioni odbor u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, tokom kojeg je usvojen Osnivački protokol i izabran Upravni odbor.

“Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović izabran je za člana Upravnog odbora, u naredne tri godine. Vujović je takođe bio član Upravnog odbora u prethodnom mandatu. On je trenutno na poziciji i generalnog sekretara Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO)“, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su kazali da, povjerenje koje su dobili od GNDEM-a, smatraju potvrdom kvaliteta „koji je CeMI zaslužio, a koji je prepoznat ne smo u našem regionu, već i na globalnom nivou“.

“Tako da to doživljavamo kao potvrdu kvaliteta, a najdraže je kad ta potvrda dolazi od kolega koji se bave istim poslom i koji znaju koliko je teško održati u kontinuitetu visok kvalitet u nadgledanju izbora“, istakli su iz CeMI-ja.

GNDEM je jedina globalna asocijacija organizacija za praćenje izbora koja okuplja 251 organizaciju članicu iz 89 zemalja i teritorija, i članove regionalnih mreža u Africi, Aziji, Evropi i Evroaziji, Južnoj Americi i Karibima i Bliskom Istoku/Sjevernoj Africi, a koja radi na olakšavanju i unaprijeđenju kritičkog rada građana posmatrača izbora širom svijeta.

“Strukturu Upravnog odbora čine predsjednik Odbora Joe Keyrouz, zamjenik predsjednika Odbora Carol Werunga, predsjedavajući Radne grupe za solidarnost James Lahai, predsjedavajuća Radne grupe za kredibilitet i članstvo Alejandra Barrios Cabrera, predsjedavajuća Radne grupe za najbolje prakse Olga Aivazovska, predsjedavajući Radne grupe za zagovaranje Amer Bani Amer i predsjedavajući tematske grupe za prikupljanje sredstava i registraciju Zlatko Vujović“, kaže se u saopštenju.

Iz Crne Gore članovi GNDEM-a su i Centar za demokratiju u ljudska prava (CEDEM), Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Send this to a friend