Politika

Vujović: Pozdravljamo odluku Krivokapića uz nadu da nije privremenog karaktera

Ivan Vujović

SDP  pozdravlja odluku premijera Zdravka Krivokapića da odustane od usvajanja pravosudnih zakona u koji proces je parlamentarna većina ušla neodgovorno i bez unutrašnjeg dijaloga, a posebno konsultacija sa našim međunarodnim partnerima, poručio je generalni sekretar SDP-a, Ivan Vujović.

“Vjerujemo da će ovo biti dobra pouka novoj većini da se ozbiljne teme kao što je pitanje ovih zakona moraju temeljno i ozbiljno pripremiti. Ukoliko tako bude više neće biti potrebe da se otkazuju vanredne sjednice Skupštine i da kolege poslanici naknadno spoznaju naše evropske obaveze iz ukupnog integracionog procesa i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, navodi u saopštenju.

Vujović navodi, da SDP ponavlja svoju spremnost da bude do kraja konstruktivna u svim procesima koji imaju za cilj promjenu lošeg stanja u pravosuđu, pod uslovom da se taj proces partnerski izgrađuje  uz neizostavnu podršku EU i Venecijanske komisije.

“Ostaje da se vidi da li je opredjeljenje za evropski put, u izboru između EU i DF, trajno opredjeljenje Vlade ili samo njen privremeni manevar.
SDP još jednom poziva parlamentarnu većinu da inicira politički dijalog na temu stanja u pravosuđu i imenovanja u ovoj oblasti koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu, kako bismo konačno prekinuli disfunkcionalno vd stanje”, ističe Vujović.

Zatim je poručio da dijalog nema alternativu, te da se mora raditi na implementaciji puta ka EU.

“Vjerujemo da dijalog nema alternativu, a to je i naša obaveza koja proizilazi iz privremenih mjerila za poglavlje 23, a tiče se neophodnosti implementacije Ustavnih amandmana iz 2013. godine koji su tada, uz pokroviteljstvo tadašnjeg predsjednika SDP i Parlamenta, usvojeni dvotrećinskom većinom što je bio uslov za početak pregovora sa EU”, zaključuje Vujović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Commentator
Gost
Commentator

Ako misle da stvari ne funkcionišu, onda ne treba da ukidaju institucije, nego da mijenjaju ljude. Ali, oni vide da teško mogu da imaju dvotrećinsku podršku za smjenu, pa idu na ukidanje institucije, što je suludo. A koliko se sjećam, baš su ovi koji su sada na vlasti insistirali na dvotrećinskoj većini, ali se izgleda percepcija mijenja kad dođeš iz… Više »

Send this to a friend