Politika

Vujović: Stabilna Crna Gora važnija od ispunjavanja zahtjeva DF-a

Ivan Vujović

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović kazao je da odbijanje aktuelne vlasti da pokrene dijalog oko ključnih tema vodi politički sistem, a i ukupni društveni ambijent, u stanje pune nestabilnosti koje odgovara samo onima koji u krajnjem žele slabu Crnu Goru, koja bi tako bila plijen tuđih interesa i politika. Vujović je ocijenio da je stabilna Crna Gora važnija od ispunjavanja zahtjeva Demokratskog fronta, saopšetno je iz SDP-a.

Vujović ističe da zbog tog autističnog odbijanja vlasti da pokrene dijalog trenutno imamo situaciju da je proces izbora dvoje sudija Ustavnog suda blokiran i da se i ta institucija nalazi u stanju deficita ustavnog i demokratskog legitimiteta.

“Posebna je tema je izbor VDT i članova Sudskog savjeta koje institucije su takođe u VD neredovnom stanju, ponovo zahvaljujući odbijanju parlamentarne većine da pokrene dijalog o njihovom izboru za koji je potrebna kvalifikovana većina. Ni više od sedam mjeseci otkako je konstituisan Parlament nije učinjeno ništa da se uđe u proces širokih konsultacija i time pokuša napraviti dogovor, čime bi ukupna i politička i društvena klima bila neuporedivo povoljnija a i naš evropski put dobio novi zamah”, navodi u saopštenju.

On naglašava da aktuelna vlast umjesto dijaloga i poziva EU partnera odlučila se za poteze koje diktira Demokratski front, koji štete demokratskim procesima.

“Umjesto dijaloga vlast se, suprotno i pozivima naših EU partnera, opredijelila za jednostrane nedemokratske poteze kojima se želi na silu, mimo Ustava, zakona i demokratskih procedura, gotovo na revolucionarni način, tretirati tema pravosuđa kao nažalost i ostala veoma osjetljiva pitanja. Naravno, sve se to radi po političkom diktatu Demokratskog fronta, u kom procesu ostali akteri igraju ulogu pukih izvršilaca ovih, po demokratske procese štetnih, a po ukupnu političku i društvenu stabilnost, opasnih političkih poteza”, upozorava Vujović.

Dodatno navodi da SDP kao odgovoran politički subjekat, koji je uvijek stremio dijalogu kao rješavanju svih, posebno krupnih političkih izazova i sporova, još jednom poziva vlast da se dozove pameti i da se umjesto iskazanog i planiranog pravno-političkog nasilja, suprotstavi ucjenama DF i okrene demokratskim načinima rješavanja otvorenih pitanja.

“U suprotnom, vlast ulazi u zonu preuzimanja pune odgovornosti za dalju destabilizaciju ukupnog ambijenta, na štetu države, građana, demokratskih procesa i našeg evropskog puta”, zaključuje u saopštenju.

Send this to a friend