Politika

Vujović: Vlast kao apsolutni prioritet mora da tretira reforme neophodne za nastavak pregovora i članstvo u EU

Ivan Vujović

Najnoviji predstavljeni Izvještaj Evropskog Parlamentu o Crnoj Gori jasno ukazuje da crnogorska vlast kao apsolutni prioritet mora da tretira reforme neophodne za nastavak pregovora i članstvo u EU, od čega će jedino i zavisiti uspjeh ili neuspjeh manjinske Vlade, poručio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

“Imali smo priliku ko zna po koji put da čujemo da se od Crne Gore u narednom periodu očekuje intenzivan rad i parlamentarni dijalog na ostvarivanju pravosudnih reformi, u prvom redu, neophodnih imenovanja u Skupštini kao preduslovu za dalji dinamičan integracioni put”, naveo je on.

Napominje da su europarlamentarci ukazali na “evidentan strani uticaj u Crnoj Gori”.

“G-din Picula, kao izvjestilac EP za Crnu Goru je, predstavljajući Izvještaj, ponovio da je evidentan strani uticaj u Crnoj Gori, trajni interes Rusije da destabilizuje region, kao i direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na politička dešavanja u našoj zemlji”, dodao je funkcioner SDP.

Prema njegovim riječima, veoma je važno što će se i u tom dokumentu izvjesno naći formulacije iz Rezolucije EP o stranom uplitanju u demokratske procese u kojima se, kako kaže, “potcrtava da se štetni regionalni uticaj zvanične Moskve sprovodi kroz razne forme, uključujući i neke religijske organizacije”.

“Takođe, apostrofira se i osuđuje miješanje zvanične Srbije vezano za dešavanja od 5. septembra prošle godine, a prema inicijativi Otvoreni Balkan poziva na veliki oprez i iskazuje podrška inicijativama koje uključuju sve zemlje regiona, što nije slučaj sa Otvorenim Balkanom”, naglasio je on.

Vjerujemo da će donosioci odluka u Crnoj Gori, kako navodi Vujović,  “pažljivo pročitati ovaj kao i druge relevantne EU dokumente i pravilno protumačiti šta su to prioriteti i ključne teme koje Crna Gora mora urgentno rješavat”.

“Crna Gora nema vremena za čekanje i bavljenje nametnutim i tuđim temama koje nas dijele i udaljavaju od EU puta, već ima primarni interes da u narednih nekoliko mjeseci snažno iskorači i iskoristi evropski prostor koji nam se pruža kaoprvoj narednoj članici EU”, zaključio je Vujović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Loš
Gost
Loš

Evo Jokaš naš dobri i pošteni kaže da nam nije interes da bolje živimo,nego je najbitnije da SPC bude boss u CG.

Stara Varosh
Gost
Stara Varosh

Vujovic, Stanic, Zekovic, Djuraskovic budućnost crnogorske političke scene.

Send this to a friend