Politika

Vukadinović: Vučić ne treba da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

Vukadinović

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi trebalo da se miješa u unutrašnju politiku Crne Gore i daje radikalne ocjene.

Podsjetimo, Vučić je prije dva dana, nakon što su pljevaljske vlasti zabranile proslavu 100. godišnjice Podgoričke skupštine u Domu Vojske Crne Gore u tom gradu, izjavio da se u Srbiji “poštuju drugačiji stavovi, pa i pogledi na istoriju”, te da “ne razumije odluku da se ljudima zabrani da misle drugačije i da imaju drugačiji pogled na prošlost”.

<<<Vučić o odluci u Pljevljima: Ne razumijem zabranu drugačijeg pogleda na prošlost<<<

Napomenuo je da ne zna da li je informacija o zabrani u Pljevljima u potpunosti tačna, te poručio da je u “Srbiji gotovo nemoguće da se dogodi tako nešto”

Za analitičara Vukadinovića, Vučićeva ocjena zasnovana je na polučinjenicama.

“Polemiku oko obilježavanja Podgoričke skupštine predsjednik Srbije trebalo bi da prepusti crnogorskim političkim subjektima. Ako Vučić misli da tu ima elemenata ugroženosti Srba kroz istorijski datum koji vrijeđa srpski narod, onda je prava adresa za razgovor o tome predsjednik ili premijer države Crne Gore. Bolje bi bilo da je Vučić, prije bilo kakve izjave, to raščistio sa našim državnicima. Poznato je da su u posljednjih pola godine odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani. Prije toga su bili jako dobri, državnici su se posjećivali, razmjenjivali informacije i postizali dogovore. Ali, od kada je krenula euforija o navodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori, a tome se priključila, po običaju, Srpska pravoslavna crkva, odnosi su zahladili. Više od pola godine ni predsjednik, ni premijer niti ministar vanjskih poslova Srbije ne dolaze u posjetu, što nije dobro”, kazao je Vukadinović za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima, politika “toplo-hladno” šteti i Crnoj Gori i Srbiji.

“Takva politika više šteti onoj državi koja vuče jednostrane poteze. Potezi koji se sada prave oko 1918. i ugroženosti Srba potiči iz jednog centra religijskog, koga Srbi smatraju za svog zastupnika u Crnoj Gori. SPC je očito u svojoj strategiji krenula u određenu ofanzivu koristeći 1918”, kaže Vukadinović.

Navodi da je možda sad pravo vrijeme da se ova pitanja riješe.

“Cijeli vijek se priča o tome je li to oslobođenje ili okupacija Crne Gore. To su jako ozbiljne stvari koje se mogu raščistiti, ali ne u novinskim ili javnim polemikama, koje su pune emocije. To je temeljno pitanje za buduće odnose Crne Gore i Srbije. Potrebna je ozbiljna rasprava o tome, da li je to politički akt koji je jednima donio dobro, drugima loše, nebitno o kojoj se strani radi”, kazao je Vukadinović.

Kako je naveo, mnogo bi bolje bilo da je predsjednik Srbije pokrenuo takvu inicijativu.

“Jer problemi koji se otvaraju u zadnjih pola godine prijete da ozbiljno uruše odnose Crne Gore i Srbije, koji su bili na uzlaznoj putanji. Ovo je prilika da se državni zvaničnici obje zemlje nađu i raščiste pitanja koja bole i jedne i druge”, kazao je Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oddo
Gost
Oddo

Crnogorski narod je jedva prezivio prvi svjetski rat, bile su to teske godine okupacije pod svabom, bila je velika susa i nerodne godine, cijele su familije umirale od gladi, i narodu poslije poraza okupatora nije bilo ni do kralja nikole ni do njegove familije ni do poltrona kojima je bio okruzen. Narod se nadao boljem zivotu u novoj drzavi Jugoslaviji… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Znači li to po Vučiću, da je u Srbiji dozvoljeno slaviti Oluju ili početak “rada” Jasenovca?

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Znaci u srbiji se moze desiti da neka recimo fasisticka organizacija slavi neki pohod na jevreje jer eto imaju drugaciji pogled na istoriju i naravno drugacije misle.ne petljaj vucicu i osstali vucici dako se mi sami snadjemo.no vidji ti drugacije poglede i misljenja oko istorije kosova,nije ti prihvatljivo drugacije misljenje po tom pitanju.

z d
Gost
z d

Sve je ovo zbog novog zakona kolim se predviđa povratak crkvenih imanja Crnoj Gori. SPC bole samo pare i prasići.

Milena
Gost
Milena

Ovo su stvarno izmisljeni problemi,bolje je usmjeriti sve snage na ekonomski razvoj i mogucnosti zaposljavanja bolji ,zivot ljudi , obrazovanje ,kulturnim dijalogom rjesavati sporove, a ne potpaljivti neke anahrone dileme i sukobe koii su se desavali u potpuno drugacijem vremenu

Ljuta
Gost
Ljuta

Milena mi smo već Monte Čarli i na putu smo da budemo Monte beton

Bix
Gost
Bix

Eto Vukadinoviću, zaradio si sendvič i jogurt.

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Baš tako. Nemože da zaradi u BiH i u atletici nego evo ga kod nas.

Send this to a friend