Politika

Vukčević: Na izborima se odlučuje da li ćemo postati članica EU do 2024.

Građani Crne Gore predstojećim izborima zakazanim za 30. avgust, ne biraju samo političke partije koje će ih predstavljati u narednom četvrogodišnjem periodu, već odlučuju o tome da li će Crna Gora biti punopravna članica u EU, poručio je p redsjednik Odbora Glavnog Grada Podgorice SDP Miloš Vukčević.

Zbog toga je, kako ističe, SDP na ovm izborima kao jedan od ključnih ciljeva postavila okončanje pregovora sa EU do 2024. godine.

“Vremena za odugovlačenje više nema i svako dalje vođenje pregovora „radi pregovoranja“, bez jasnog roka i vizije njihovog okončanja doprinjelo bi, sa pravom, još većem padu povjerenja građana Crne Gore u članstvo u EU. Jedino jak SDP može preokrenuti nazadovanje gotovo u svim oblastima procesa evropskih integracija. Jedino jak SDP može donjeti tražene promjene i okončati pregovore za punopravno članstvo Crne Gore u EU do kraja mandata naredne Vlade. Zato su predstojeći izbori, zapravo izbori za članstvo Crne Gore u EU. Nesporno je da većina građana želi promjene, želi članstvo u EU i zato ne postoji dilema na predstojećim izborima – Za jak SDP za jaku Crnu Goru članicu EU”, naglasio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, upravo u ovakvim trenucima, kada se Crna Gora suočava sa neviđenom krizom uzorkovanom virusom COVID 19, pomoć EU i njenih država članica nam je više nego potrebna.

“Da je Crna Gora država članica EU paket – finansijske pomoći bi iznosio nekoliko milijadri eura, koliko iznos godišnjeg budžeta Crne Gore, dok će i ovakva Odluka Evropske komisije da Cnoj Gori isplati koja desetina miliona eura u borbi protiv COVID-a biti dragocjena, ali isključivo pod uslovom da nova Vlada bude u stanju da je iskoristi i da se snažnije obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom, što je preduslov za dobijanje pomoći i sticanje punopravnog članstva”, naveo je on.

Vukčević tvrdi da će ulaskom u EU, crnogorski građani  postati i građani EU i sada je više nego ikad jasno da mi nemamo drugu perspektivu do evropske.

“Poslije osam godina pregovora sa EU Crna Gora je konačno otvorila i poslednje Poglavlje 8 – Konkurencija, otvorivši time sva 33 pregovaračka poglavlja, dok je privremeno zatvorila svega tri poglavlja: Poglavlje 25 – Nauka i istraživanje, Poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura i Poglavlja 30 Vanjski odnosi. Država koja je najduže pregovarala sa EU bila je Hrvatska i ona je pregovore završila poslije šest godina”, dodaje on.

Kako ističe, jasno je da je „rekord“ u pregovorima preuzela Crna Gora koja daleko najduže pregovara sa EU, a od jeseni je i očekuje nova zahtjevna metodologija pristupanja EU, koju je početkom ove godine predložila Evropska komisija.

“Vlada je na početku svog mandata postavila veoma ambiciozan cilj – da do kraja mandata zatvori skoro sva pregovoračka poglavlja i provede pregovore kraju. Porazno djeluje činjenica da su protekle četiri godine mandata Vlade, a da za to vrijeme ni jedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno, dok nas susjedne države Srbija, a od
skoro i Sjeverna Makedonija i Albanija polako pristižu”, smatra Vukčević.

Takođe, kako navodi, porazno djeluje i činjenica da je podrška članstvu od strane građana Crne Gore pala na istorijski minimum od 54 odsto, dok je prema poslednjem istraživanju CEDEM-a protiv članstva u EU čak 24 odsto građana Crne Gore.

“Sticanjem punopavnog članstva u EU crnogorske sudije i tužioci postaće evropske sudije i tužioci jer će biti u obavezi da primjenjuju pravo EU i daju mu primat nad domaćim pravom. Pred najavljenom teškom ekonomskom krizom koja kuca na vrata svakog građanina u Crnoj Gori, jedina nada za njega može biti EU i punopravno članstvo u njoj, kao preduslov za stabilnost i bolji život svih nas. Nemojmo na ovim izborima prokockati i tu poslednju šansu”, napominje on.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čegović
Gost
Čegović

Ne mlati, nisi ti ni tvoja stranka, pa ni aktuelna vlast u poziciji da tako nešto obećate.

Trol
Gost
Trol

A sto je jos bitnije, Mladjova stranka je bila dio vlasti, pa potom samostalno napravila politicku krizu u CG jer su zeljeli da se presele iz fotelja na margine.

Čegović
Gost
Čegović

Ma oni prave račun bez krčmara evo 15 godina, misle da što prolazi ođe da će proć i u Evropi.

Gigi
Gost
Gigi

Ma nemoj

Savo
Gost
Savo

SDP je sve rekao davajući podršku četnicima!

Boys
Gost
Boys

Tako je, Sdp je na pravom putu i Crna Gora pobjedjuje…

Haris
Gost
Haris

aaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahahaha
A bogomi se na izborima to ne odlučuje, no kako Francuska kaže, ona nas je kočila svo vrijeme da bi nas srbistan stigao! Nema to sa izborima nikakve veze. Nikad više 1918.!!!

Mileta Popovic
Gost
Mileta Popovic

Gospodine Vukcevicu, Crna Gora ne moze da postane clanica EU do 2024-te godine. Mozemo do te godine da zatvorimo poglavlja, a zvanicna ratifikacija naseg punopravnog clanstva slijedi 2 do 3 godine maksimalno, i to nakon sto zavrsimo proces pregovaranja.

krsto
Gost
krsto

dobar momak

Danilo
Gost
Danilo

Ako vi dođete na vlast možemo samo postati kolijevka za uhljebe

Send this to a friend