Politika

Vukčević: Svjesno kršenje Ustava od strane parlamentarne većine uvodi državu u pravnu anarhiju

Miloš Vukčević/ foto: Gradski portal

Usvajanjem Zakona o predsjedniku Skupština je preuzela ustavna ovlašćenja predsjednika države čime je grubo povrijeđen Ustav Crne Gore, ocijenio je za Gradsku RTV advokat Miloš Vukčević. Pojašnjava da se ne može retroaktivno uvoditi obaveza predsjedniku države da ponovo predlaže mandatara jer je, kako navodi, taj rok istekao.

“Krši se jedno od osnovnih načela zabrane retroaktivnog dejstva zakona. Dakle, zakon proizvodi dejstvo u ovom slučaju retroaktivno da rokovi koji su već istekli i koji su predviđeni članom 103 Ustava sada bi obavezivali predsjednika da ponovo zakaže konsultacije, razgovore i ponovo predloži mandatara. Takođe, ovaj dio koji je preciziran zakonom, kada je riječ o postavljanju i opozivu ambasadora je takođe neustavan, jer se oduzima ustavno ovlašćenje predsjedniku da on postavlja i opoziva ambasadore”, kazao je Vukčević.

Smatra da parlamentarna većina koristi to što je Ustavni sud blokiran kako bi usvajala neustavne zakone.

“Jedini ko može utvrditi da je zakon neustavan jeste Ustavni sud. Jasno je da je Ustavni sud u blokadi i da mu nedostaje makar jedan sudija da bi imao kvorum, odnosno četvoro sudija da odlučuje. U ovom slučaju i ukoliko se podnese prijedlog za ocjenu ustavnosti ovakvog zakona on bi čekao dok se obezbijedi kvorum u Ustavnom sudu i mislim da to parlamentarna većina koristi”, objašnjava advokat.

Vukčević kaže da svjesno kršenje Ustava od strane parlamentarne većine uvodi državu u pravnu anarhiju.

“Ne može se iz ovakve institucionalne krize izaći donošenjem ovakvih neustavnih zakona, daljim kršenjem Ustava. To vodi jednostavno, jednoj vrsti anarhije, a kada imate anarhiju, onda je sve dozvoljeno i mene je tu zaista strah da politička elita nije svijesna u šta se upušta i da to može dovesti do jedne vrste pravne anarhije”, ističe Vukčević.

U situaciji kada institucije ne funkcionišu, a društvo je u krizi, osnovno načelo demokratije je da se građanima vrati mandat, navodi Vukčević. Očekuje pomoć međunarodne zajednice.

“Krajnje je vrijeme da se razmisli o određivanju, od strane Evropske unije, jednog medijatora koji bi posredovao u ovoj političkoj i institucionalnoj krizi i koji bi posredovao između opozicije i vlasti kako bi se odblokirali mehanizmi, izabrale sudije Ustavnog suda i dogovorio termin o budućim parlamentarnim i predsjedničkim izborima”, ocjenjuje Vukčević.

Usvajanje Zakona o predsjedniku, osim opozicije, osudile su brojne nevladine organizacije, istaknuti pravnici, a Crnogorski helsinški odbor u pismu ambasadama država EU i SAD-a u Podgorici upozorio je da je riječ o opasnom udaru na ustavno pravni poredak Crne Gore.

I ambasada Češke zabrinuta je zbog jučerašnjeg glasanja u parlamentu i kršenja Ustava usvajanjem Zakona o predsjedniku, kojim se krše jasne ustavne odredbe.

“Za EU svi zakonodavni akti moraju biti u skladu sa Ustavom. To bi moglo da izazove destabilizaciju ustavno-pravnog poretka Crne Gore”, istakla je ambasada na Tviteru.

Send this to a friend