Politika

Vukićević: Građanima dosadilo da slušaju o tome ko je najjači u opoziciji

Anka Vukićević

Rezultati lokalnih i predsjedničkih izbora pokazali su da je građanima dosadila godinama ponavljana priča o tome ko je najjači opozicioni subjekt. Prekid medijskih prepucavanja i optužbi, usaglašavanje odluka iza kojih će stati sve opozicione partije, preduslov su promjene sistema vrijednosti koji je kreirala vlast, koja ima nevjerovatnu prednost kroz kontrolu i zloupotrebu državnih resursa, kaže u intervjuu Pobjedi Anka Vukićević, nezavisna poslanica.

Ona misli da je odluka o bojkotu bila pogrešna.

“Već da je bojkot svih institucija i lokalnih i predsjedničkih izbora bio način da se DPS prinudi na dogovore bez kompromisa kada su u pitanju neregularnosti tokom izbornog procesa, ali, nažalost, nije bilo jedinstvenog stava opozicije. Izostalo je i jedinstveno djelovanje i o pitanjima oko kojih su opozicione partije bile saglasne. Za više od godinu nije bilo zajedničkih aktivnosti, iako su opozicioni birači to očekivali. Na taj način je obesmišljena ideja bojkota i prije nego što su određeni politički subjekti donijeli odluku da se vrate u parlament. Ponovljene su greške iz prošlosti i nastavljeni međusobni sukobi opozicionih partija”, kazala je Vukićević.

Objašnjava i zašto je bila uzdržana kada se glasalo o formiranju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Znanja i iskustva ima, a ako ima iskrenosti i stvarne namjere da se konačno napravi dogovor i usaglase kvalitetna zakonska rješenja koja će povećati stepen povjerenja u regularnost izbornog procesa, mišljenja sam da je ostavljen predug rok za planirane izmjene. Odlukom nije definisan ni način realizacije, ni mehanizmi kontrole, a ostavljen je kratak period za implementaciju dogovorenog. Imamo iskustvo Vlade izbornog povjerenja, koja je pokazala kako sistem funkcioniše iznutra i u nemogućim uslovima ostvarila rezultat, koji bi sigurno bio bolji da su ministri i kontrolori imali ovlašćenja koja im po pozicijama na kojima su bili pripadaju. Propusti koji su u tim pregovorima napravljeni ne smiju se ponoviti”, objašnjava Vukićević.

Kako je dodala, sva dobra rješenja imaće njenu podršku.

“Ali ako opozicione partije ne prevaziđu međusobne sukobe i ne uspiju o svim pitanjima imati jedinstven stav, nastaviće se praksa “zatvorenih vrata” za pojedinačne predloge opozicije, i teško će se doći do cilja. Dešavanja oko izbornih zakona će biti pod lupom EU, i to je jedino što će za vladajuće strukture, u određenoj mjeri, biti ograničavajuća okolnost njihovoj samovolji”, ističe Vukićević

Odlučila se da zadrži poslanički mandat nakon što je napustila Demos. Polazeći od tog stava, zalagaće se, kaže, za uvođenje “otvorenih lista” u izborni sistem, kako bi građani zaokruživali pojedinca a ne partiju.

“Ovorene liste imaju moju podršku i ona nije uzrokovana trenutnim statusom nezavisne poslanice. Građanke i građani konačno će dobiti pravo da neposredno biraju i budu birani. Poslanik koji na taj način dobije mandat ima više slobode da samostalno odlučuje, smanjen je uticaj partijske discipline i lidera koji presudno kreiraju stavove partije, iako ponekad ti stavovi nemaju dodirnih tačaka sa njihovim programom”, navodi Vukićević.

Prema njenim riječima, građani sve češće, sa razlogom, političke partije komentarišu kao privatne firme, a politiku kao biznis.

“Imali smo primjere da se zarad šačice vlasti, ostvarivanja ličnih ambicija i interesa prodaju glasovi opozicionih birača. Možda bi u početku bilo političke nestabilnosti, međutim održavanje “stabilokratije” negativno utiče na kvalitet političke scene koju iz tih razloga u širokom krugu zaobilaze pojedinci, mladi ljudi koji su bili vrhunski studenti na prestižnim univerzitetima, i koji mogu doprinijeti progresu Crne Gore. Jedina bojazan kada su u pitanju otvorene liste je njihov uticaj na broj žena u parlamentu, jer je još u Crnoj Gori politika prihvaćena kao muško zanimanje”, zaključila je Vukićević,

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

Otvorene liste neće ništa promijenit, jedino što će bit kraće i rigoroznije. Ne postoji mogućnost da lideri stranaka ostave prostor da izvise. Izbor će uvijek bit: kurta ili murta. Jedino pravo riješenje je kombinovani izborni sistem. Dio poslanika da se bira proporcionalno, a dio većinski. Za prvi dio CG jedna izborna jedinica, a drugi dio koliko opština toliko izbor jedinica.… Više »

Velimir
Gost
Velimir

TAKO JE,
NEKA SE ZNA DA JE JEDNA CRNA GORA,
NIKAD VISE 1918.ta!

Send this to a friend