Politika

Vuković: Abazović u Srbiji da pokrene temu maltretiranja poslanika na graničnim prelazima

Tokom Premijerskog sata članica Predsjedništva DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković je kazala da epidemija desnila koja nije zahvatila samo Srbiju nego i brojne članice Evropske unije prijeti da se prelije i u Crnu Goru, sekularnu i građansku državu koja je tokom vladavine 42. vlade klerikalizovana u tolikoj mjeri da je i danas kada imamo 43. vladu, kako je rekla, tema crkve aktuelnija nego tema crkve u Svetoj stolici.

Da postoji naročita strategija Srbije prema Crnoj Gori đe bi koncept ,,srpskog sveta’’ dostigao svoj zenit, prema njenim riječima, nesumnjivo kazuju medijska politika u dugom trajanju đe se sa nacionalnih frekvencija u Srbiji, Crna Gora i crnogorski državnici tretiraju kao slučajna nepogoda a o crnogorskoj naciji, jeziku i crkvi, vodi se smišljena kampanja koja ima za cilj njihovo umanjivanje, ponižavanje i poništavanje.

“Znate da je zbog takvog odnosa prema Crnoj Gori AEM djelovao više puta prekidanjem emitovanja sadržaja Pinka i Hepija zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti, diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacije”, ukazala je Vukovićeva.

U toku svog izlaganja osvrnula se i nemile događaje koje crnogorski poslanici preživljavaju na graničnom prelazu sa Srbijom.

“Od kada su u crnogorskom parlamentu poslanici i poslanice 17. juna 2021. godine izglasali rezoluciju o Srebrenici oni trpe maltretiranje na granici sa Srbijom đe ih zadržavaju od tri do četiri sata bez jednog jedinog obrazloženja”, jasno je istakla.

Ona je podsjetila na činjenicu da su crnogorski premijeri išli u pośetu Srbiji ali samo je 2013. kada je premijer Milo Đukanović bio u zvaničnoj pośeti Srbiji ta pośeta bila uzvraćena, a nedugo potom, Crnu Goru je pośetio premijer Ivica Dačić. Prema njenim riječima, od tada se nije desila uzvratna pośeta srpskih zvaničnika Crnoj Gori, i kako je dodala, potrebno je pomenuti da se u novembru 2021. godine desio diplomatski skandal kada je premijer Crne Gore zvanično pośetio Beograd i kada ga je dočekao ministar poljoprivrede u džinsu.

“Dobro je, zaista je dobro što će premijer Dritan Abazović otići u pośetu Beogradu ali se nadam da će svoju poziciju iskoristiti da bolje pozicionira Crnu Goru u političkom i medijskom miljeu Srbije. Ukoliko ne pokrene temu tretiranja crnogorsih poslanika na granici sa Srbijom, blaćenja crnogorske države, negiranja crnogorske nacije i bestijalnog poricanja crnogorskog jezika i crkve, uzalud je Srbiju pohodio. Vjerujem da nas premijer kome smo dali povjerenje u težini od 29 poslanika iz kluba Demokratske partije socijalista neće iznevjeriti”, zaključila je poslanica Vuković u svom izlaganju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Tačno.

Kenan
Gost
Kenan

Ovu zenu za presednika obavezno

Baba KaDic
Gost
Baba KaDic

Bravo aleksandra.

Send this to a friend